HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Etli ekmek "etli ekmaki" mi oldu?

Yıllardır süregelen Türk mutfağı ile Yunan mutfağı arasındaki tartışmalara son zamanlarda bir yenisi daha eklendi: Yunanistan bu sefer de etli ekmeğin kendisine ait olduğunu söyledi.

Giriş: 15.03.2024 - 11:25 Güncelleme: 15.03.2024 - 11:25
Habertürk
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Etli ekmek "etli ekmaki" mi oldu?
1

Sosyal medyada her gün birçok olay gündem oluyor ve hızlıca bu olaylar büyüyebiliyor. Bu büyük olaylardan olan ve uzun zamandır süren birçok tartışmadan birisi ise Yunan mutfağı ile Türk mutfağının karşılaştırılmasıdır. Son günlerde etli ekmeğin Yunanistan'da ''etli ekmaki'' olarak satılmaya başlanması ve bu yemeğin sahiplenilmesi tepki gördü. İşte, detaylar...

2

ÜÇ ŞEHİR BİRLEŞEREK CEVAP VERDİ!

Habertürk Atina muhabiri Taki Berberakis'in aktardıklarına göre son dönemlerde Yunanistan'ın gurme fırın ve pidecilerinde satılmaya başlanan etli ekmek, aslında Yunanların çok rağbet gösterdiği bir ürün değil.

3

Ancak buna rağmen etli ekmeğin Yunan lezzeti olduğunu iddia etmeleri, Türkiye tarafından hoş karşılanmıyor. Bu durum hakkında Kastamonu, Konya ve Sivas illeri bu iddiaya karşı birlik olarak Yunanistan’a cevap verdi.

4

Bununla birlikte İhlas Haber Ajansı'nın haberinde yer alan Burak Yücetağ ''...Türk milleti olarak lezzetimizle her zaman ön plandayız. Sivas için de etli ekmek çok meşhur bir yiyecek.'' ifadelerine yer verdi.

5

DAHA ÖNCE HANGİ LEZZETLERİN KENDİLERİNE AİT OLDUĞUNU SÖYLEDİLER?

Yunanistan tarafından daha önce baklava, sarma, cacık, dolma, kebap, kokoreç, döner gibi yemeklerin de kendilerine ait olduğu iddia edildi.

6

Bununla birlikte 2013 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Gaziantep baklavasına coğrafi işaret tescili verildi. Ancak baklava dışında kalan yemeklerin kime ait olduğu tartışması hala sürüyor.

7

PEKİ ETLİ EKMEK NEREYE AİT?

Etli ekmeğin hangi yöreye ait olduğuna dair iddialar hala sürse de 2020 yılında bir il bu yiyeceği tescilli hale getirdi. Sivas'ın bir ilçesi olan Ulaş'ta pişirilen etli ekmekler, Ulaş Kaymakamlığı tarafından coğrafi işaret tescili aldı.

8

YÖREYE GÖRE TAT FARKI VAR

En çok Konya ile Sivas arasında yaşanan tartışma, bölge halkı tarafından genellikle tat farkı olarak açıklanıyor. Sivas'ın etli ekmeğinin hamuru mayalı, Konya'ya ait olanı ise mayasız hamurdan yapılıyor. Bunun yanı sıra Konya'da bu yiyecek kuzu etinden yapılırken Sivas'ta dana etinden hazırlanıyor.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.