Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Haziran ayı kira zammı ne kadar oldu? 2022 Haziran kira artış oranı hesaplama! Yeni düzenlemeye göre kira artışı ne kadar, yüzde kaç olacak? Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıkladı! - Emlak Haberleri
        • 1

          Haziran ayı kira artış oranının belli olmasının ardından ev sahibi ve kiracılar açıklanan rakam doğrultusunda kira artış oranını hesaplamaya başladı. Kira sözleşmesi sona eren ev sahibi ile kiracılar yapılacak zam konusunda anlaşmaya varmak için masaya oturdu. Peki Adalet Bakanı tarafından açıklanan yeni kira düzenlemesinin ardından Haziran ayı kira zammı ne kadar oldu? İşte 2022 Haziran kira artış oranı hesaplama

        • 2

          KİRA DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

          Bakan Bozdağ, yeni kira düzenlemesini ilişkin de, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonunda bugün Borçlar Kanunu’na geçici bir madde eklenmesi söz konusu olacaktır. Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu’na eklenecektir. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir.

          Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur" ifadelerini kullandı.

        • 3

          HAZİRAN KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

          Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Böylece ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamayacak.

          TÜFE on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Haziran ayı için yüzde %39,33 oldu.

          Haziran ayında kontratı yenilenecek kiracıya yasal olarak yapılabilecek en yüksek zam oranı da yüzde %39,33'yi aşamayacak.

        • 4

          Örnek:

          Mevcut Kira Bedeli: 3.000 TL

          Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2022

          Girdiğiniz Artış Oranı: Yüzde 25

          Kira Artış Tutarı: 750,00 TL

          Aylık Yeni Kira Tutarı: 3.750 TL

        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa