Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Haftanın Kitapları
        • 1

          UYGARLIĞIN AYAK İZLERİ
          (Celil Sadık)

          Genç sanat tarihçisi Celil Sadık’ın 'Uygarlığın Ayak İzleri' serisinin ilk üç kitabı Epsilon logosuyla okurlarla buluştu. Sadık, serinin ilk kitabı Rönesans’tan Barok Dönem’e Sanat Dehaları’nda uygarlığı biçimlendiren sanatçıların ve eserlerinin öykülerini adeta bir gizem avına dönüştürüyor. İkinci kitabı Krallar ve Tanrılar, ölümsüz krallardan, Antik Yunan tanrılarının şaşırtıcı öykülerinden söz ederken uygarlık tarihinin en görkemli yapıtlarını da gözler önüne seriyor. Üçüncü kitap Batı Resminde Aşk ve Bazı Küçük Felaketler’de ise Batı resim sanatında aşk temasını irdelerken madalyonun iki yüzüne de bakma cesareti gösteriyor.

        • 2

          İSTANBUL TRENİ
          (Graham Greene)

          İstanbul Treni 20. yüzyılın en çok okunan İngiliz yazarlarından Graham Greene'in romancı kimliğini bulmaya başladığı yapıtıdır. Sadakat, insanın kendisine ve başkalarına karşı görevleri, ülkesine bağlılığı, Greene'in ırkçılık ve komünizm üzerine kafa yorduğu romanının başlıca temaları arasındadır.İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan roman, Ostende'den İstanbul'a uzanan bir tren yolculuğuna çıkan bir grup insanın başından geçenleri anlatır. Trene farklı amaçlarla binen insanların yazgıları yolculuk boyunca iç içe geçecektir.

        • 3

          EĞLENCENİN SIRRI
          (Francisco Casavella)

          Francisco Casavella'nın Türkçedeki ilk romanı Eğlencelerin Sırrı Metis Yayınları tarafından okurla buluşturuluyor. Roman yaklaşık kırk yıl süren Franco diktatörlüğünün ardından gelen geçiş döneminde, 1980'ler İspanyası'nda geçiyor. Siyasi hesaplaşmasını yapmak yerine geçmişini unutmaya çalışan, hızla "modern dünya"ya yetişmek isteyen toplumun savruluşlarına on beş yaşındaki bir gencin gözünden tanık oluyoruz: Taşrada başlayıp Barcelona'da hızını alan romanda kuşak çatışmaları, hayatın anlamı, evden kaçışlar, ilk aşklar, hayal kırıklıkları, tilt makinaları, türlü acayiplikler, hahadamlar-hahkadınlar, yalanlar, gerçekler var...

        • 4

          TANPINAR BANA NE DEDİ?
          (Ruken Ataman)

          Nora Yayınevi'nden çıkan 'Tanpınar Bana Ne Dedi?' edebiyatımıza bir saygı duruşu niteliği taşıyor. Alıntılarla, anekdotlarla, yaşamöyküsü değinileriyle eşsiz bir okuma deneyimi sağlıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Adalet Ağaoğlu’na, Yaşar Kemal’den Tezer Özlü’ye kadar pek çok yazara yer veren eser, derinlikli metinlerimize değinirken edebiyat tarihimizle ilgili de
          nitelikli saptamalar yapıyor. 'Tanpınar Bana Ne Dedi?' yeni bir bakış kazandırmakla yetinmeyip bu yapıtları okumayanların da merakını kamçılıyor.

        • 5

          İNSAN NE İLE YAŞAR?
          (Lev Tolstoy)

          Tolstoy, 1885 yılında yazdığı bu kısa hikâyede insanoğlunun varlık sebebini, yaşama gayesini, yaşama biçimini, varoluş kaynağını, nereye koştuğunu, neden koştuğunu sorar, düşündürür, hikâyeleriyle örneklendirir ve yanıtlar. Çağdaş Kitap'tan çıkan hikayenin ana kısmını bir ayakkabıcı olan Simon ile Mikail'in öyküsü oluştururken, içerisinde dört farklı hikâyeden bahsedilmektedir. Bu dört hikâyenin her birinin kahramanı ve olay akışı birbirinden bağımsızdır. Ancak hikayelerin hepsi tek bir ortak amaca hizmet etmektedir: Her hikayedeki kahraman farklı bir felsefi sorunun peşindedir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa