Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar ne kadar, kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar TL son durum - 22 Eylül dolar TL kuru - Döviz Haberleri
        • 1

          Fed'in faiz kararı öncesi 18.32 seviyesinde bulunan dolar/TL gece saatlerinde 18.33'ün üzerine çıktı. Sabaha karşı ise düşük hacimli piyasada 18.35'in üzeri görüldü.

        • 2

          MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI SONRASI DOLAR/TL'DE SON DURUM

          Karar öncesi 18.38 TL seviyelerinde seyreden dolar kuru kararın ardından mevcut pozisyonunu korudu.

        • 3

          ENDEKS BU YIL YÜZDE 16 YÜKSELDİ

          Fed'in kararı sonrası doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi 111.8 seviyesini aşarak 20 yılın zirvesine tırmandı. Dolar endeksi seneye 96.2 seviyesinden başlamıştı. Yani endeks 2022 genelinde yüzde 16.2 yükseldi.

          REKLAM

          AVRUPA'DA REKOR ENFLASYON

          Euro/dolar paritesi ise sene başında 1.13'ün üzerindeydi. Dün akşam euro/dolar faiz kararının ardından 0.9813'e kadar gerilemesinin ardından bu sabah 0.99'a geri döndü. Buna rağmen Euro/dolar yıl genelinde yüzde 12.4 düştü. Euro'daki gerilemede Rusya ile devam eden krizin bir enerji krizine dönüşme ihtimali etkili oldu. Bunun yanında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımları için temmuzu beklemesi piyasalar tarafından 'geç aksiyon alındığı' şeklinde yorumlandı. Euro Bölgesi'nde enflasyon ağustosta yüzde 9.1 ile rekor kırdı.

        • 4
          DOLAR/TL YÜZDE 37 YÜKSELDİ

          Doların TL karşısındaki yükselişi ise daha sert oldu. Dolar geçen yıl 21 Aralık'ta sığ piyasada 18.41 lirayı götmüştü. Ardından ertesi gün gelen Kur Korumalı Mevduat açıklamasıyla düşüşe geçti ve 2021'i 13.36 liradan kapattı.

          Dolar/TL bugün itibarıyla yıl genelinde yüzde 37.4 yükseldi.

          Dolardaki yükselişi tetikleyen Fed'in attığı sıkılaşma adımları oldu. ABD'de enflasyon ağustos ayında yüzde 8.3 ile Fed'in yüzde 2'lik hedefinin bir hayli üzerinde çıktı.

           

          Fed artan enflasyonla mücadele için son 3 toplantıda üst üste 75 baz puanlık faiz artırımı kararı aldı. Son 5 toplantıda toplam 300 baz puanlık artırıma gitti.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa