Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Kripto Para Bitcoin ve Ethereum'da sert düşüş sürüyor! BTC neden düşüyor? - 13 Haziran 2022 Kripto para haberleri son dakika - Kripto Para Haberleri

        Cuma günü ABD enflasyon verisiyle 30.000 doların altına gerileyen Bitcoin hafta sonu da düşüşünü sürdürerek dün 28.000 doların altına gerilemişti.

        Bugün ise Asya piyasalarının açılmasıyla yeni bir satış dalgası geldi. Sabaha karşı Bitcoin 25.102 dolara gerilemesinin ardından önce 26.000 dolara geri yükseldi. Ardından öğleden sonra 23.500 dolara kadar geriledi. Bitcoin böylece Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.

        Bitcoin Kasım 2021'de 69.000 doları aşarak tarihi zirvesini görmüştü.

        Piyasa değeri bakımından en büyük 2. kripto para konumunda bulunan Ethereum ise bugün yüzde 17'lik düşüşle 1.225 dolara geriledi. Son düşüşlerle beraber Bitcoin 1 haftada yatırımcısına yüzde 24, Ethereum ise yüzde 35 kaybettirmiş oldu.

        Bugün düşüşler kripto para piyasasına yayılmış durumda. Binance Coin yüzde 12.5, Cardano (ADA) yüzde 13.5, Ripple yüzde 9.9, Solana yüzde 15.2, Dogecoin ise yüzde 15.6'lik günlük değer kaybı yaşadı.

        Avalanche'daki düşüş ise yüzde 20'yi buldu.

        Futurance Hazine ve Araştırma Müdürü Sercan Yıldırım kripto para piyasasındaki gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede "Buy the dip alım hareketlerinden sadece altcoinlerdeki yatırımcıların short pozisyonlarda kısa günün kârı şeklinde davranış sergilediğini fiyat ayrılmalarında fark ediyoruz. Zira pek çok kripto varlık güncelleme haberleri bu fiyat ayrılmalarını neden oldu" ifadelerini kullandı. Yıldırım bunun yanında zincir üstü metriklerde en az bir Bitcoin

        tutan adreslerin sayısının tüm zamanların zirvesi olan 851 bin 921'e ulaştığı bilgisini paylaştı.

        Düşüşlerde en büyük kripto para fonlama şirketlerinden olan Celsius Network tüm işlemlerini durdurduğunu açıklaması da etkili oldu.

        REKLAM

        ENFLASYON 41 YILIN ZİRVESİNDE

        Kripto para piyasasında düşüş cuma günü ABD'de mayıs ayı enflasyonunun açıklamasıyla başladı. Mayısta ABD'de yıllık enflasyon yüzde 8.3'lük beklentiye karşın yüzde 8.6 ile 41 yılın zirvesine ulaştı.

        Beklentileri aşan enflasyon verisinin ardından Fed'den önümüzdeki 3 toplantıda 50'şer baz puanlık faiz artırımı beklentisi güçlendi. Hatta Barclays analistleri veri sonrası yaptığı güncellemeyle Fed'den gelecek çarşamba 75 baz puanlık faiz artırımı beklediğini bildirdi.

        Fed Başkanı Jerome Powell son yaptığı açıklamada enflasyonu düşürmek için gerekirse daha agresif sıkılaştırma adımları atabileceklerini belirtmişti.

        TAHVİL GETİRİLERİNDE YÜKSELİŞ

        Bu gelişme ABD varlıklarına talebi artırdı. Geçen cuma 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi yüzde 3.04'ten yüzde 3.16'ya, 2 yıllık Hazine tahvilinin getirisi ise yüzde 2.82'den yüzde 3.06'ya kadar yükseldi. 2 yıllık tahvillerin getirisi 14 yıl, 10 yıllık tahvillerin getirisi ise 4.5 yılın zirvesini gördü.

        REKLAM

        Doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi de cuma günü yüzde 1 yükselerek 104'ün üzerine çıktı.

        BORSALARDA KAYIPLAR

        Bugün ise Asya piyasalarının açılışıyla taze bir satış dalgası geldi. Asya'da Şanghay Borsası yüzde 0.9 düşerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3.4 geriledi. Avrupa borsalarında ise açılışta kayıplar yüzde 2'yi aştı. Kripto paralar son dönemlerde olduğu gibi pay piyasalarıyla birlikte hareket etti.

        260 MİLYAR DOLAR UÇTU

        ABD enflasyon verisi açıklandığında kripto paraların toplam piyasa değeri 1 trilyon 233 milyar dolar seviyesindeydi. Bu sabah ise toplam değer 973 milyar dolara düştü. Yani piyasada 3 günde 260 milyar dolar buharlaşmış oldu.

        GÖZLER FED'DE OLACAK

        Piyasalarda gözler bu hafta Fed'in faiz kararında olacak. Fed'den ağırlıklı olarak 50 baz puanlık bir faiz artırımı beklense de Barclays gibi bazı kurumlar 75 baz puanlık bir artırım gelmesini de bekliyor. Tabii faiz kararı kadar karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları da dikkatle takip edilecek. Powell'ın değerlendirmelerinde önümüzdeki aylarda atılacak adımlara ilişkin ipuçları aranacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa