Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Antalya Alanya'da orman yangını

        Alanya'ya bağlı Dim Barajı mevkisinde saat 12.00 sıralarında orman yangını çıktı. Dumanın fark edilmesi üzerine bölgeye hızla ekipler yönlendirildi.

        İHA'nın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Alanya’da yangından zarar gören yerleri ve yangınla mücadeleyi OTAĞ Keşif Uçağıyla havadan inceledi. Bakan Yumaklı’ya Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey eşlik etti.

        Alanya ilçesi Dimçayı Akköprü mevkiinde öğle saatlerinde başlayan yangın rüzgarında etkisiyle kısa sürede büyüdü. Kızılçam ormanlarıyla kaplı bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi yönlendirildi.

        Fotoğraf: DHA
        Fotoğraf: DHA

        Yangına Alanya Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra, 8 helikopter, 6 uçak, 42 arazöz, 6 su tankeri, 10 ilk müdahale aracı, 4 dozer ve çok sayıda yerel ekip ile müdahalede bulunuluyor. Araç sayısının yeni katılacak olanlarla daha da artacağı bildirildi. Bölgede çok sayıda vatandaşın ekiplere yardım ettiği görüldü.

        Fotoğraf: AA
        Fotoğraf: AA

        Kuru ve rüzgarlı bir havanın etkili olduğu bölgede ekipleri, yangını kontrol altına almak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

        Fotoğraf: AA
        Fotoğraf: AA

        İHA'nın haberine göre, Kızılçam ormanlarıyla kaplı bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi yönlendirildi. Yangına Alanya Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra, 3 helikopter, 1 uçak, 10 arazöz, 5 itfaiye aracıyla müdahale ediliyor.

        REKLAM
        Fotoğraf: AA
        Fotoğraf: AA

        Helikopterler Dim barajından aldıkları suyu kısa sürede alevlerin üzerine bırakıyor.

        ALANYA KAYMAKAMI: ŞU ANA KADAR 13 EV TAHLİYE EDİLDİ

        Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, AA muhabirine, yangının kontrol altına alınması için karadan ve havadan tüm ekiplerin seferber olduğunu söyledi.

        Şu ana kadar 13 evin tahliye edildiğini, herhangi bir can kaybının olmadığını belirten Ürkmezer, "Şu anda bulunduğumuz yerde rüzgar yok ama 100 metre aşağımızda yoğun bir rüzgar söz konusu. Tüm gücümüzle yangının kontrol altına alınması için çalışıyoruz." dedi.

        BAKAN YUMAKLI: ENERJİSİ DÜŞÜRÜLMÜŞ VAZİYETTE

        Yangın bölgesinden açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ekiplerin kara ve havadan müdahale ettiğini ve yangının enerjisinin düştüğünü söyledi.

        Yumaklı şöyle konuştu:

        AFAD, Jandarma, Emniyet, UMKE ile birlikte ilk andan itibaren görevinin başındalar. Alanya'daki diğer kurum ve kuruluşlara da teşekkür ediyorum. Yaklaşık 190 hektarlık bir alanın etkilendiğini ölçümledik. Yangın tamamen kontrol altına alınıp söndürüldüğünde ne kadar bir alanın etkilenmiş olduğunu söyleyeceğiz. Üzümlü ve Gümüşkavak mahalleleri etkilendi. Şu ana kadar insani can kaybı, hayvan telefatı yok. Sadece bir evde hasar meydana geldi tedbiren 17 ev boşaltıldı. Şu an için herhangi kayıp vakası söz konusu değil. Bu eko sistemde yaşayan canlılar da maalesef bu yangından derin şekilde etkilenmiş durumdalar. Rüzgarın sürekli yön değiştirmesi müdahale zamanımızı artırdı. Enerjisi düşürülmüş vaziyette. Şu anda hava ve kava unsurlarımız yoğun şekilde müdahaleye devam ediyorlar. Zaman zaman rüzgarın durması da sözkonusu, bu bir avantaj. Aynı zamanda yangının genişlememesi için avantaj ama çok yoğun dumanı bir arada tuttuğu için hava araçlarının müdahalesinde güçlükler yaşayabiliyoruz. Ölçülen hava sıcaklıkları; rüzgar yaklaşık 20 km. nem yüzde 42, sıcaklık 29 dereceydi. Normalde rüzgarın sürekli yer değiştirmeseydi erken net bir sonuç alabilirdik. Şu anda içinde bulunduğumuz kanyonun sağ ve sol tarafında iki nokta var. Arkadaşlarımız yoğun şekilde oraya müdahale ediyorlar. 1-2 saate kadar bu şekilde devam eder öngöremediğimiz hava ve doğa olayı olmazsa onları da onları da büyük oranda kolaylamış olacağız. Şu anda emin olmadan kontrol altına alındı notu veremiyoruz. Şu anda hava ve kara ekiplerimiz müdahalelerine devam ediyorlar, edecekler. İnşallah bunu da atlatmış oluruz. Biz bu olağanüstü hal ilan etmiştik Ağustos'un sonuna kadar. Normalde Eylül 15'inden itibaren yangın riskleri azalmış olurdu. Burada yangının çıkış sebebi araştırmalar sonunda belli olacak. Buradan vatandaşlarımıza duyarlı olmamaları için, yangının fırsatını, yolunu bulduğunda bir çoklarımızın önemsemediği unsurları büyük yangın şekline çevirebilir. Yeşil vatanı korumak için her bir vatandaşımızın, canını öne koyan arkadaşlarımız için hassas olmalarını rica ediyorum. Tekrar geçmiş olsun diliyorum. Sağolun.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa