Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa ABD borsaları devlerin kârlarıyla düştü - Borsa Haberleri - Borsa Haberleri

        ABD piyasalarında dün enflasyon ve resesyon korkuları yaklaşık 2 yılın en sert düşüşüne yol açtı. Dow Jones yüzde 3.57 düşüşle 31.490 puana geriledi. Böylece, Dow Jones endeksi Haziran 2020'den bu yana en büyük düşüşü gösterdi.

        S&P 500 endeksi de yüzde 4.04 azalışla 3.923 puana indi ve 2020'den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Teknoloji şirketlerinin yer aldığı Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 4.73 kayıpla 11.418 puana indi.

        Dow Jones son 1 ayda yüzde 9.8 gerilerken, söz konusu dönemde Nasdaq yüzde 16.16, S&P 500 ise yüzde 12.07 düştü.

        ENFLASYON BEKLENTİNİN ÜZERİNDE

        Son haftalarda borsalardaki düşüşte artan enflasyon sebebiyle Fed'in daha agresif sıkılaşma adımları atacağı ve bunun bir resesyona yol açabileceğine yönelik endişeler etkili oldu. ABD'de yıllık enflasyon mart ayında yüzde 8.5 ile 40 yılın zirvesine çıkarken, geçen hafta açıklanan verilere göre nisanda yüzde 8.3'e geriledi. Ancak bu oran yine de yüzde 8.1'lik piyasa beklentisinin üzerinde kaldı.

        REKLAM

        Bu gelişmelerin ışığında Fed son 2 toplantısında sırasıyla 25 ve 50 baz puanlık faiz artırımına gitti.

        'DAHA AGRESİF' HAREKET EDEBİLİR

        Fed Başkanı Jerome Powell 2 gün önce yaptığı son açıklamada Enflasyonu düşürecek araçlara ve kararlılığa sahip olduklarını vurgulayarak, "Enflasyonun net ve inandırıcı bir şekilde düştüğünü görmemiz gerekiyor ve bunu görene kadar zorlamaya devam edeceğiz" dedi. Powell, enflasyon baskılarının azaldığına ve enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmeleri gerektiğini belirterek, "Bunu göremezsek, o zaman daha agresif hareket etmeyi düşünmemiz gerekecek" diye konuştu.

        Powell'ın gerekirse daha agresif hareket edebilecekleri mesajını vermesiyle borsalarda zaten satış baskısı olurken ABD'de dün 2 perakende devinin yayımladığı bilançolar alevlenen enflasyon endişelerine adeta benzin döktü.

        ENFLASYON KÂRLARI ERİTTİ

        ABD'nin en büyük perakende zinciri Walmart ilk çeyrekte satış gelirlerinin yüzde 2.4 artarak 141.6 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Ancak firmanın kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 düşüşle hisse başına 1.30 dolar oldu. Walmart CEO'su Doug McMillon sonuçlarla ilgili yaptığı değerlendirmede "Sonuçlar beklenmedik ve olağandışı ortamı yansıtıyor. ABD'deki enflasyon seviyesi, özellikle de gıda ve enerjideki artışlar, marj ve faaliyet giderleri üzerinde beklediğimizden fazla baskı yarattı" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        PAHALI ÜRÜNLER STOKTA KALDI

        Walmart'ın ardından bir başka perakende devi Target da benzer şekilde ilk çeyrekte satışlarının yüzde 4 artmasına rağmen net kârının yüzde 52 düştüğünü açıkladı. Target CEO'su Brian Cornell de "Düşük kârlılığa yol açan beklenmedik yüksek maliyetlerle karşılaştık" değerlendirmesinde bulundu. Target'dan yapılan açıklamaya göre tüketiciler artan enflasyon nedeniyle televizyon gibi daha pahalı ürünleri daha az almaya başladı. Stoklarda kalan ürünler zarar olarak yazıldı.

        Bu iki devin artan enflasyon sebebiyle kârlılıklarının beklenmedik seviyede düşmesi tüm sektörler ve ekonomiye yönelik durgunluk endişelerini besledi. Bu da borsalarda satışları beraberinde getirdi.

        TÜKETİCİNİN ALIM GÜCÜNDE DÜŞÜŞ

        Wells Fargo Yatırım Enstitüsü küresel piyasalar Baş Stratejisti Paul Christopher piyasalarda son yaşanan düşüşle ilgili olarak "Enflasyonun gelirlerdeki yükselişi geçmesiyle perakende harcamalar üzerinde yaşanan etkinin, insanların beklediğinden daha uzun sürebileceğinin anlaşılmasının piyasa satışlarında etkili olduğunu düşünüyoruz. Perakendeciler, erozyona uğrayan tüketici alım gücünün etkilerini açıklamaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.

        ASYA BORSALARINDA GERİLEME

        Dünyanın en büyük ekonomisindeki endişeler Asya piyasalarında da yankılandı. Halihazırda koronavirüse karşı sıfır tolerans politikası kapsamında alınan önlemler sebebiyle Çin'de büyüme tahminleri indirilirken ABD'den gelen taze endişeler Hong Kong Borsası'nda Hang Seng endeksinin yüzde 2.4 düşmesine sebep oldu. Tokyo Nikkei endeksi ise yüzde 1.9 düştü.

        AVRUPA SATIŞLARLA AÇILDI

        Bugün Avrupa borsaları da düşüşle açıldı. Açılışta Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1.3 değer kaybetti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0.8, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1.2, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0.8, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1.1 değer kaybetti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa