Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AB, Türkiye'ye yangın söndürme uçağı desteğinde bulunuyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        AB Komisyonundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin AB Sivil Koruma Mekanizmasını harekete geçirdiği, acil karşılık olarak AB Komisyonunun, Hırvatistan'dan 1 Canadair uçağının, İspanya'dan 2 Canadair uçağının gönderilmesi için harekete geçtiği belirtildi.

        Bu yangın söndürme uçaklarının "rescEU" adlı Avrupa sivil koruma varlıkları içinde yer aldığı kaydedilen açıklamada, AB Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi'nin Türk makamlarıyla düzenli temas içinde olduğu ifade edildi.

        AB Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, AB'nin bu zor zamanlarda Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu belirterek, "Daha fazla yardım sağlamaya hazırız." ifadesini kullandı.

        Bu arada sosyal medyada Global Call sloganıyla orman yangınlarına dünyaya yardım için çağrı başlatıldı. Sosyal medya üzerinden yayılan çağrı için yakın sürede yarım milyon tweet atıldı.

        #helpturkey etiketiyle yapılan çağrıda 60 ayrı lokasyonda yangının sürdüğü ve yangın söndürme uçaklarına ihtiyaç olduğu da vurgulandı.

        ALTUN: TEK MERKEZDEN, İDEOLOJİK SAİKLE

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, orman yangınlarıyla mücadele sürecinde sosyal iletişim platformlarında paylaşılan asılsız ifadelere karşı vatandaşları uyardı.

        "Tuzağa düşmeyelim" çağrısında bulunan Altun, açıklamasında şunları kaydetti:

        "Ülkemizi etkisi altına alan orman yangınlarıyla devletimizin tüm imkanları seferber edilerek mücadelemiz devam etmektedir. 35 ilimizde 129 yangının 122'si kontrol altına alınmıştır. Türkiyemiz güçlüdür!

        İyi niyetli her yardım ve katkı milli birlikteliğimizin gereğidir. Ancak bu akşam itibariyle yurtdışından ve tek merkezden organize edilen sözde yardım kampanyası ideolojik saiklerle, devletimizi aciz göstermek, devlet-millet birlikteliğimizi zayıflatmak amacıyla başlatılmıştır.

        Türkiyemiz güçlüdür. Devletimiz dimdik ayaktadır. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi yitirdiğimiz canlar dışında bütün kayıplarımızı telafi edecek, içimizi yakan bu ateşi söndüreceğiz.

        Şu anda sosyal iletişim platformlarında, anlık mesajlaşma gruplarında, forumlarda yayılan bilgilerin büyük çoğunluğu yalan haberdir. Bugün böyle bir doğal afet durumunda dahi bu türden yalanları yayanların tuzağına düşmeyelim. Lütfen resmi mercilerin açıklamalarına itimat edelim."

        YUNANİSTAN: YARDIMA HAZIRIZ

        Öte yandan BBC'de yer alan habere göre Yunanistan, Türkiye'ye itfaiye uçağı göndermeye hazır olduklarını, ancak buna olumlu bir yanıt alamadıklarını öne sürdü. Haberde Yunanistan'ın başka bir yardım talebi gelirse göndermeye hazır olduklarını belirttiği aktarıldı.

        Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'deki yangınların yayıldığı 29 Temmuz'da "Türk dostum Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu telefonla aradım, kendi seçim bölgesi olan Antalya'da çıkan yangınlardan dolayı duyduğum samimi üzüntülerimi dile getirdim ve kendisine Yunanistan'ın yangın söndürme faaliyetleri için her türlü yardımı vermeye hazır olduğunu söyledim" açıklamasını yapmıştı.

        SPOR DÜNYASI DA DESTEK VERDİ

        Yangınlara karşı yapılan uluslararası destek çağrısına spor dünyasından da destek geldi. Twitter'da bazı isimler o kampanyaya katıldı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa