Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 11 yıl sonra ilk ziyaret: Bakan Çavuşoğlu Mısır'da

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin davetiyle resmi ziyarette bulunmak için Mısır'a gitti.

        İkili görüşmeler sonrasında Çavuşoğlu ve Şukri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

        "UMUTLA BAKIYORUZ"

        Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Şukri "Geçmiş yılların telafisi için ileri umutla bakıyoruz" dedi.

        Bakan Çavuşoğlu da konuşmasında "Mısır'a benim ilk gelişim bu da benim ayıbım ama bundan sonra daha sık ziyaret edeceğiz. Özellikle depremden sonra bize verdikleri destek için Mısıe hükümetine ve Mısır halkına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Verilen desteği halkımız unutmayacak" dedi.

        "DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ EN ÜST DÜZEYE ÇIKARACAĞIZ"

        Bakan Çavuşoğlu ayrıca "Mısır ile tarihi bağlarımız var, ortak kültürümüz var. Kardeşlik bağlarımızı yeniden güçlendirmek için liderlerimiz ortak bir irade ortaya koydular. Bundan sonra ilişkilerimizi geliştirme konusunda daha yakın işbirliği içerisinde olacağız. iki cumhurbaşkanının bir araya gelmesi konusunda ikimizi görevlendirdiler. Filistin konusunda Mısır'ın oynadığı rolü de takdirle karşıladığımızı belirtmek istiyorum. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız olacaktır olabilir de. Ancak ne olursa olsun bağlarımızı koparmamak için de bundan sonra üzerimize düşeni yapacağız. Ülkelerimiz arasında bu yeni dönemde neler yapabiliriz, iştişare olmazsa görüş ayrılığı olmazsak bile olmuşuz gibi bir tablo oluşabilir. Bugünkü görüşmemizde aslında birçok konuda görüş ayrılığımızın olmadığını gördük. İşbirliğimizi de inşallah bölgesel konularda da geliştireceğiz. Bölgesel konuları da bugün görüştük. İkili ticaret hacmimizin sürekli artmasından da memnuniyet duyuyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz. Her iki ülke için de kazan-kazan anlayışı bizim teşvik etmemiz gereken bir konu. Mısır'ın en fazla ihracat yaptığı ülke Türkiye'dir. Bundan da gurur duyuyoruz. En fazla Mısır'dan LNG alan ülke de Türkiye. Tarihi bağlarımız var. İnsanlarımızın arasında diyaloğu daha da geliştirmek lazım. Bunun en iyi yöntemi de turizmi teşvik etmek. Beşeri alanda da işbirliğimizi inşallah geliştireceğiz. Sonuçta çok potansiyel var ancak yaklaşık 9 yıllık da bir boşluk var. Bu açığı kapatmak için da daha yoğun çalışmamız gerekiyor. Bugün çok samimi görüşmeler gerçekleştirdik. Bunun için de sayın kardeşim Samih Şukri'ye teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte büyükelçiler konusunda hangi adımları atacağımızı değerlendirme imkanımız da oldu. İlerleyen süreçte de diplomatik ilişkileri en üst düzeye çıkaracağız" diye ekledi.

        Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin 14 Mayıs'tan sonra görüşebileceğini ifade etti.

        11 YIL SONRA ZİYARET EDEN İLK DIŞİŞLERİ BAKANI OLDU

        Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, dayanışma ve taziyede bulunmak için 27 Şubat’ta Türkiye’ye gelmişti.

        Bu gelişme sonrası 11 yıl sonra gerçekleşen ilk ziyarette ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin davetiyle resmi ziyarette bulunmak için Mısır'a gitti.

        Kahire Havalimanı'na inen Bakan Çavuşoğlu'nu, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Ihab Nasr, Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen ve diğer yetkililer karşıladı.

        İki bakanın görüşmesinde büyükelçiliklerin karşılıklı olarak yeniden açılmasının gündeme gelmesi bekleniyor. Toplantıda Türkiye-Mısır ikili ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ele alınması ve bölgesel konularda görüşmeler yürütülmesi de öngörülüyor.

        REKLAM

        * Haberin görseli Anadolu Ajansı'ndan servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa