Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Almanya Youssoufa Moukoko 16 yaşında tarihe geçti! - Futbol Haberleri
        • 1

          Borussia Dortmund bu hafta Hertha Berlin'i 5-2 mağlup ederken Erling Haaland 4 gol atsana haftanın olayı Youssoufa Moukoko'nun kırdığı rekordu. 12 yaşından bu yana alt yaş kategorilerine damga vuran genç futbolcu 16 yaşında oyuna girerek Bundesliga tarihinin en genç futbolcusu oldu ve Nuri Şahin'in rekorunu kırdı.

        • 2

          "Yangına körükle gitmeyeceğiz" diyordu Borussia Dortmund'un sportif direktörü Michael Zorc maç öncesinde yaptığı açıklamada. Ancak bu konunun konuşulmasının önüne geçmesi artık zor görünüyor. Almanya'da bir futbolcunun genç yaşta sahaya çıkması her ne kadar kanıksansa da Moukoko'nunki kadar heyecanlı bir bekleyişe hemen hemen hiç şahit olmadık.

        • 3

          17 yaş altındaki ilk maçıma 12 yaşında çıkan ve henüz ilk karşılaşmada rakip fileleri iki kez havalandıran Moukoko bu ve 19 yaş altı kategorisinde 88 maça çıktı, 141 gol attı. Toy savunma oyuncularıyla eşleşmesinden doğan avantajlar, A Takım seviyesi için bir şey ifade etmese de oyuncunun potansiyeli açısından bir işaret olabilir.

        • 4

          "Oyuncuların gelişmek için bir alan bulması gerekir" diyor Dortmund'un genç koordinatörü Lars Ricken, Athletic'e. "Kulübümüzde herkes olabileceğinin en iyisi olmalı"

        • 5

          Moukoko bu yaz A Takıma çıktı ancak Bundesliga'nın kuralları gereği bu haftaya kadar forma giyemedi. Sarı-siyahlı kulüpte yine de hazır olduğuna kimsenin şüphesi bulunmasa da birkaç problem de yaşı itibariyle bulunuyor. Lucien Favre'in asistanı Otto Addo, Moukoko'nun A Takım antrenman sistemine alışmakta ufak sorunlar yaşadığını belirtiyor.

        • 6

          Zamanında Dortmund'da top koşturan eski orta saha "Bu hiçbir şeyi değiştirmez çünkü Moukoko çok çalışkan" diyor. "Youssoufa idmanlarda her zaman yüzde 100'ünü vermeye çalışan türden bir futbolcu. Top ona A Takım seviyesinde daha çabuk geliyor, bu da işini biraz olsun kolaylaştırıyor."

        • 7

          Kamerun'da doğan Moukoko'nun kendisinden iki üç yaş daha büyükleri sahada 'aşağılaması' yaşıyla ilgili şüpheleri de beraberinde getirmişti. 11 yaşındayken babasının yanına taşınmak için St. Pauli'den ayrıldıktan kısa süre sonra Dortmund'un 16 yaş altı takımında gol atması, yoğun bir medya ilgisini doğurmuştu.

        • 8

          Kulüp, Almanya'nın Kamerun'daki büyükelçiliğinin verdiği belgeyi işaret ederek spekülasyonlara dahil olmayı reddetti. Dortmund yetkilileri ise Moukoko'nun 'daha yaşlı' olmasının kendilerinin hayrına olacağını söylüyor ve şaka yapıyorlar çünkü onu daha erken oynatabilirlerdi.

        • 9

          Onu tanıyan herkes utangaç, sessiz ve etrafında dönen tantana, ilgiden etkilenmemiş bir çocuk olduğunu söylüyor. Antrenmanın başlamasına bir saat kala tesiste kimseler yokken bile onu spor salonunda görmek, sarı-siyahlı kulüp çalışanları için sıradan hale gelmiş.

        • 10

          Onunu bu tutumu da A Takım oyuncuları için yeteneğinden daha önemli bir kıstas halindeymiş ve onu aralarına kabul etmekte zorlanmamışlar. "Neler yapabileceğini gördükleri için hemen aralarına aldılar" diyor Addo. "Takımımız, oyun zekası çok yüksek oyunculardan kurulu. Genç futbolcuları aralarına almakta ve onlara destek olmak konusunda iyi bir oyuncu grubumuz var"

        • 11

          18 yaşındaki Giovanni Reyna, 17 yaşındaki Jude Bellingham, 20 yaşındaki Jadon Sancho ile Erling Haaland'ın A Takımdaki ağırlıkları, Moukoko için bir fırsat olsa da destek gördüğü futbolcular bunlarla sınırlı değil. "Sadece Gio ve Erling'le takılmıyor" diyor Addo.

        • 12

          "Onu sık sık Marco Reus ve Mats Hummels'le birlikte görüyorum. Sürekli olarak tavsiyelerde bulunuyorlar. Roman Burki ve Marwin Hitz de öyle. Rakip kalecileri nasıl baskı altına alabileceğini, ters ayakta yakalayabileceğini söylüyorlar. Herkes inanılmaz derecede özverili ve yardımsever. Ama bu sadece onunla ilgili değil, tüm genç futbolcular aynı durumda"

        • 13

          Bunun çoğunu da Lucien Favre'a bağlanıyor. İsviçreli teknik direktör Mayıs 2018'den bu yana herhangi bir kupa kazanmasa da genç futbolcuları A Takıma hazırlama ve onları geliştirme konusunda oldukça başarılı olarak kabul ediliyor. Bu da henüz okul çağında olan Moukoko'nun geleceği için umut vadediyor.

        • 14

          Addo'ya göre Youussoufa şimdiden iyi bir bitirici hem de iki ayağıyla da! "Gol bölgesinde sakin kalabiliyor" diyor 45 yaşındaki futbol adamı. "Gerektiğinde ekstra dokunuşları da yapıyor. Dip koşuları oldukça başarılı. Ayrıca harika bir zamanlamaya sahip. Topun düşeceği yeri de tahmin edebiliyor" Yanlış görmediniz 16 yaşındaki bir çocuk bu özellikleri sahada sergileyebiliyor!

        • 15

          Gerek Mönchengladbach'tan gerekse Nice'ten birçok futbolcu, Favre'ın tedrisatından geçtikten sonra gelişim göstermiş ve onun antrenmandaki detaycılığı hakkında konuşmuşlardır. "Oyuncuların teknik yönüyle ilgilenmeyi seviyor. Özellikle de genç futbolcuların" diyor Addo. "Youssoufa'yı birçok kez kenara çekip bire bir antrenmanlar yaptırdı. Çoğunda da Marco Reus'la birlikte orta ve şut çalıştılar"

        • 16

          Gelecek vadetse de 16 yaşındaki bir futbolcudan bahsedildiğini unutmamak gerektiğini ekliyor Addo. "Daha çok koşacak bazen bıkacak. Ancak sürekli daha iyiye gidecek. Zamanla bire birlerde ve hava toplarında daha iyi olacak. Öğrenecek. Potansiyeline inanıyoruz ancak herhangi bir şeyi aceleye getirmemek çok önemli"

        • 17
        • 18
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa