Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Güvenli Alışveriş Yetersiz bakiye sinyali tarihe karışıyor - Güvenli Alışveriş Haberleri

        Teknolojinin hayatın her alanına uygulanmasıyla ödemeler dünyası da yeniden şekilleniyor. Bu alandaki en yenilikçi teknolojilerden biri olan toplu taşımada temassız ödeme uygulamalarıyla toplu taşımada ödemeler, kapalı devre kartlar yerine kredi kartı ya da banka kartı ile yapılabiliyor.

        Ödeme teknolojileri kuruluşu Mastercard’ın geliştirdiği ve Londra, Şikago, St. Petersburg gibi şehirlerde kullanılan “Toplu Taşımada Temassız Mastercard” uygulaması artık adım adım Türkiye geneline de yaygınlaşıyor. Uygulamanın kullanım alanlarını ve sağladığı avantajları Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan ile konuştuk.

        - Toplu taşımada temassız uygulaması nedir?

        “Toplu Taşımada Temassız Mastercard” uygulaması kullanıcıların otobüs, vapur, metro, tramvay, teleferik gibi toplu ulaşım araçlarının ödemesini ceplerindeki mevcut Temassız Mastercard banka ya da kredi kartlarıyla yapabildikleri bir sistem. Bu sistem sayesinde toplu taşıma araçlarını kullananlar artık bozuk para ya da biletle uğraşmıyor, yoğun şehir yaşantısı içinde ulaşım kartlarına dolum yapmak için vakit harcamıyorlar. Toplu taşıma ödemelerini hem pratik hem de güvenli şekilde yapabiliyorlar.”

        .png
        .png

        - Bu uygulama nerelerde kullanılabiliyor?

        “Uygulamamız Londra, Şikago, St. Petersburg gibi büyük metropollerde yıllardır kullanılıyor. Hatta bazı akıllı şehirlerde uygulamanın kapsamı toplu taşıma dışında müze girişleri, otoparklar gibi alanlara da genişlemiş durumda. Türkiye’de 2016 yılında başlattık. Şu anda vatandaşlar ve ziyaretçiler, Mersin, Kocaeli, Marmaris ve Bodrum dahil Muğla, Gaziantep, Adana, Sivas, Çanakkale, Edirne, Antalya, Alanya, Ordu, İnegöl, Konya ve Bandırma’da temassız banka veya kredi kartları ile toplu taşımadan faydalanabiliyor.

        Son olarak ise yaklaşık 3.5 milyon kişinin toplu taşıma kullandığı başkent Ankara’da kullanıma sunduk. Artık başkent sakinleri ve ziyaretçileri temassız özelliği taşıyan banka ve kredi kartları ile ödeme yaparak otobüsü, metroyu, teleferiği kullanabiliyorlar.

        Buna ek olarak, toplu ulaşım şehir kartları için de otomatik yükleme projemizi Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Erzurum, Ağrı ve Van şehirlerinde vatandaşlar şehir toplu ulaşım kartlarını, Mastercard altyapılı yeni ve akıllı uygulamayla Masterpass’e kayıtlı banka veya kredi kartlarından otomatik yükleme yapabiliyor. Tamamen kullanıcının talimatına göre belirlenen bakiye artımı sayesinde yolcular hem yetersiz bakiye endişesi taşımıyor hem de dolum için zaman kaybetmiyorlar.”

        - Vatandaşın bu uygulamaya ilgisi nasıl?

        "Genel olarak teknolojiye hızlı adapte olan bir ülkeyiz.Toplu taşımada temassız kart kullanımında da bu yönümüz öne çıkıyor.Uygulamayı hayata geçirdiğimiz şehirlerimizde rakamlar hızlı bir artış trendinde.Örneğin Adana en çarpıcı örneklerden biri. 1.5 yılda tam 3 katına çıktı. Bu şekilde olmasında Büyükşehir Belediyesinin nakdi toplu taşımadan tamamen kaldırmasının payı tabii ki çok büyük. Bu alanda Ankara'da ise bu yılın ilk 8 ayında yüzde 44'lik büyüme gerçekleşti."

        .png
        .png

        - Kart ya da bilet yerine neden bu uygulama tercih edilmeli? Kullanıcılara hangi avantajları sunuyor?

        “Uygulamanın en büyük avantajlarından biri ekstra bir karta gerek duymadan, cüzdanda kart kalabalığı yapmadan, mevcut kartla ödemelerin yapılması. Bir diğer avantaj da yetersiz bakiye kaygısına son vermesi. Yaptığımız araştırmada mevcut kapalı devre kart sistemlerindeki en büyük kaygının ‘yetersiz bakiye’ sinyali almak olduğu ortaya çıktı.

        .png
        .png

        Bu sistem ‘Yeterli bakiye var mı, nereden dolduracağım?’ gibi detaylarla da vakit kaybettirmiyor. O kente turist olarak gelenler için de avantaj; zira kısa süre için geldiğiniz şehrin ulaşım sistemini çözmekle vakit ve enerji kaybetmiyor kısa süreli kullanım için bilet ya da kart almak zorunda kalmıyorsunuz.”

        - Bundan sonra nerelerde olacak?

        “Mastercard olarak nakitsiz toplum hedefiyle çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, teknolojiyi bir araç olarak kullanarak daha pratik, daha akıllı, daha güvenli çözümler sunmayı sürdüreceğiz. Hedefimiz, temassız uygulamasının kapsamını hem şehir olarak hem de kapsam olarak geliştirmek.

        .png
        .png

        Bu anlamda Türkiye’nin diğer illerine yaygınlaşması için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca kullanım alanını dünyanın diğer akıllı şehirlerinde olduğu gibi, taksilere, otoparklara, otoban gişelerine, hatta müzelere kadar genişletmeyi de hedefliyoruz.”

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa