Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yeni düzenleme Airbnb'yi bitirir mi? - Turizm Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan Airbnb için yeni düzenlemeler geliyor. Türkiye’de 2010 yılından bu yana aktif olan uygulamayla, kullanıcılar günlük ev kiralamanın yanı sıra odalarını da kiraya verebiliyordu. Uygulamanın ilk yolculuğu İstanbul’da 76 ev ile başlamıştı. Bugün gelinen noktada, pek çoğu Airbnb üzerinden olmak üzere 80 bin civarında günübirlik kiralanan konut bulunuyor. Devlet, uygulama üzerinden kayıt dışı olarak kiraya verilen evlerin yarattığı vergi kaybını ise senelik 51 milyar 638 milyon lira olarak hesaplıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı yaşanan vergi kayıpları ve kayıt dışılığın önüne geçmek için düğmeye bastı.

        REKLAM

        Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Kanun'a göre Turizm Bakanlığı’ndan onayla birlikte sertifika almak zorunda olacak. Böylece ev sahiplerine vergi yükümlülüğü doğacak. Kendisi kullanımı için kiraladığı konutu turizm amaçlı kiraya verenlere 100 bin lira ceza uygulanacağını belirten Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılacak. Bundan önce ise izin belgesi alınması zorunlu hale gelecek, izin belgesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek” diyor.

        Sertifikanın ardından günlük kiraya verilecek evlere tabela asma zorunluluğu getirilecek. Tabela asmak için, kiralanacak daire bir apartmanda ise apartmandaki diğer komşuların izni gerekecek. Düzenlemenin yasalaşması sonrası, ev sahipleri Emniyet’e karşı da yükümlülük altına girecek. Bu kapsamda ev sahipleri konaklayan kişileri düzenli olarak bildirecek. Bu yolla evlerin yasa dışı kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

        Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca, gelir vergisinin Airbnb alanında artacağını belirterek konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Yasa taslağını en doğru yere getirmek için bütün sektör kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Çıkacak yasa işleri zorlaştırmaktan ziyade kontrollü gitmesini sağlayacak. Yasa tarafından kimsenin zarar göreceğini düşünmüyoruz. Yasada hem her şeyin kayıt altına alınması hem de Türk turizmine yeni bir boyut getirilmesi amaçlanıyor” diyor.

        Haberin devamı Bloomberg Businessweek Türkiye'de!

        Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek artık Bloomberg HT ekibi tarafından hazırlanan içerikleriyle Türkiye’de! Türkiye ve küresel piyasalarda tüm olup bitenler, hisse senedinden para politikasına hiçbir yerde bulamayacağınız analizler, içerikler ve iş dünyası temsilcileriyle özel röportajlarla Bloomberg Businessweek Türkiye, e-dergi formatı ve yenilenen içeriğiyle yayında! 7 gün ücretsiz abone olarak tüm içeriklere erişmek için tıklayınız.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa