Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Yargı Reformu Strateji Belgesi”nde ve bu belgenin uygulama takvimi olan “İnsan Hakları Eylem Planı”na ilk itiraz kamu avukatlarından geldi.

        Kamu avukatları, 6. yargı paketi açıklandığında kendileriyle ilgili bir düzenleme yapılmayınca, gözlerini 7. yargı paketine dikmişti. Ancak, 7. yargı paketinde de kamu avukatlarının çalışma esasları ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılmasına dair bir madde yer almadı.

        Türkiye Barolar Birliği Kamu Avukatları Komisyonu Dönem Sözcüsü Makbule Karaoğlan, “Yargı reformu stratejisi belgesinde yer alan kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştireceği taahhüdü haklı beklenti ilkesi uyarınca yerine getirilmesi gereken bir haktır” dedi.

        Avukatlık mesleğinin onuruna yaraşır bir şekilde yürütülebilmesi için sosyal, ekonomik ve tüm alanlarda karşılaştıkları sorunların çözülmesi gerektiğini de söyleyen Karaoğlan, kamu avukatlarının yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret verilmesi gerektiğini dile getirdi.

        Peki, kamu avukatları ne istiyor?

        Karaoğlan taleplerini şöyle sıraladı:

        1)Kamu Avukatlığının, 657 Sayılı Kanunun 36/A-11. Maddesi kapsamında “Kariyer Meslek “ olarak kabul edilmesi,

        2) 2000 Makam Tazminatı,

        3) %200 Özel Hizmet Tazminatı,

        4) 6400 Ek Gösterge (1. Derece için) hakkı verilmesi

        5) Hukuk Fakültesi Mezunu olup da hakim/savcılık mesleğine 8. Dereceden başlatılan meslek grubu gibi göreve 8. Dereceden başlatılması,

        6) Kamu Avukatlarının çalıştığı idarelerce, kurum avukatlarına Zorunlu Mesleki Mesuliyet sigortası yapılması, primin İdarece karşılanması yönünde yasal düzenleme yapılmasını talep ederiz.

        Adalet Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen 7. yargı paketinin taslak maddelerine itiraz eden bir diğer meslek grubu da cezaevlerinde görev yapan memurlar.

        Taslak metne göre infaz koruma memurlarına tutarı 2500 ile 3 bin 336 lirayı bulan ek ödeme verilmesi öngörülüyor. Taslağın 46. maddesinde infaz koruma memurlarına ve infaz koruma başmemurlarına ek ödeme yapılmasına dair hüküm yer aldı. Kanun teklifinin aynen yasalaşması halinde infaz koruma memurlarına ve infaz koruma başmemurlarına, 6 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı tutarında ek ödeme verilecek. Ek ödeme tutarları üzerinden damga vergisi hariç hiçbir vergi alınmayacak.

        Taslak metne itiraz edenler, cezaevlerinde infaz koruma memuru dışında görev yapan personel oldu. Kapalı ceza infaz kurumunda görev yapan sağlık memurları, cezaevi müdürleri, ve mahkumlarla karşı karşıya gelemeyen diğer personeller bu ek ödemeden yararlanamayacak.

        Cezaevlerinde görev yapan sağlık memurları, taslak metine kendilerinin de dahil edilmesini istiyor.

        Adlarının yazılmasını istemeyen sağlık memurları, gönderdikleri mektupta sorunlarını şu sözlerle dile getirdiler: “Bahse konu artırımdan, kapalı ceza infaz kurumunda görev yapan sağlık memurlarının ve diğer personelin yararlandırılmayacak olması moral ve motivasyonumuzu düşürdü. Zira, sosyal hukuk devletinin bir ilkesinin gereği olarak ve Anayasa’nın 49. Maddesinde ifade edildiği üzere; devlet ve idareler her daim çalışanlarını korumak, işsizliği önlemek, çalışanların gelişimini temin etmek sorumluluğu ile Anayasal ve evrensel insan hakları çerçevesinde hareket etmelidir. Anayasa’nın 55. Maddesi ile de, çalışanların yaptıkları işe uygun adil ücret hakları üzerinde durulmuştur. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 23. Maddesi ise bu durumu, çalışanların adil ve elverişli olacak şekilde eşit işe eşit ücret ilkesi doğrultusunda ücret hakkı olduğu belirtilmiştir.Bu kapsamda, kapalı ceza infaz kurumlarında görev yapan infaz koruma ve infaz koruma başmemurlarına uygulanan katsayı ve ek ödemenin aynı oranda sağlık memurlarına ve diğer personele uygulanarak eşitliğin sağlanmasını talep ediyoruz.Cezaevlerinde 2 tip sağlık memuru görev yapıyor. Birinci tip, aile hekimliğine bağlı çalışan sağlık memurları. Özlük hakları bakımından Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir şekilde cezaevlerinde görev yapan Sağlık memurları ile özlük hakları bakımından Adalet Bakanlığı’na bağlı sağlık memurlarının maaşları arasında yaklaşık 4 bin lira fark var. Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışan sağlık memurları 4 bin lira daha az maaş alıyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışanlara performans ve döner sermaye geliri de yatırılıyor. Aynı işi yapan ve aynı kıdemdeki kişilerin maaşları arasındaki fark ortadan kaldırılmalı. Türkiye genelinde yaklaşık 1500 sağlık memuru Adalet Bakanlığı kadrosunda görev alıyor. Sağlık hizmetini cezaevi koşullarında veren personele üvey evlat muamelesi yapılmasın”

        Önümüzdeki dönemde hem kamu avukatlarının hem de ceza ve infaz kurumunda görev yapan sağlık memurlarının taleplerinin taslak metne girip girmeyeceği netlik kazanacak. Taslak metin, tasarı haline gelirken taleplerin de göz önünde bulundurulması bekleniyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar