Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Korona yüzünden hayatın bir türlü normale dönemediği dünyada gözler, aşının hangi ülke tarafından ve ne zaman bulunacağına çevrildi.

        İngiltere’den ilk haber geldi. Ancak, aşının test aşamalarını geçip satış aşamasına gelmesi için yaklaşık 7 aylık bir zamanın daha geçmesi gerektiği söyleniyor.

        Tüm gözler İngiltere’ye çevrilmişken, sessiz sedasız, tweet atmadan ve şov yapmadan çalışmalarını yürüten bilim insanlarımızın aşı konusunda çok iyi yol aldıkları duyumunu aldım.

        Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü, Türkiye’de aşı alanında hizmet veren tek enstitü. Hıfzısıhha Enstitüsü’nün kapanmasının ardından kurulan Enstitü’de görev yapan bilim insanları sosyal medyadan duyurular yapmadıkları için çalışmalarından haberdar olamıyoruz.

        Enstitü Başkanlığını aynı zamanda Bilim Kurulu üyesi de olan Prof. Dr. Serhat Ünal yapıyor. Aşı alanında eğitim vermek, aşı konusunda araştırmalar yapmak üzere iki yıl önce kurulan Enstitü’den önümüzdeki haftalarda havalara fırlayacağımız haberler alacağız.

        Aşı konusunda uzun zamandır çalışmalarını sessiz, sedasız yürüten Enstitü'den bilgiler sızmıyor.

        Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet edin” sözünün rivayet mi, gerçek mi olduğu net değil. Ancak, bizler ileride tüm dünyadan “Beni Türk hekimlerine emanet edin” sözlerini duymaya şimdiden kendimizi hazırlayalım.

        REKLAM

        Belki, deniz turizmine ara vereceğiz. Ama önümüzdeki süreç tıp turizminin önünü açacak. Tedavi olmak için Türkiye’ye dünyanın dört bir yanından insanlar gelecek.

        HASTA BAKICILARIN DÖNER SERMAYEDEN YARARLANMASI SAĞLANMALI

        Korona yüzünden entübe olan ve uzun süre hastanede yatıp taburcu olanların dikkat çektiği en önemli konu “hasta bakıcılar”.

        Covid-19 teşhisiyle hastaneye yatıp tedavi görenlerle en yakın teması hasta bakıcılar ve hemşireler sağlıyor. Ve sağlık çalışanlarından Covid-19 bulaşanlar arasında büyük yoğunluk da bu iki meslek grubuna ait.

        Hemşireler, hastanelerin döner sermayesinden yararlanırken, hasta bakıcılar sadece maaşlarını alabiliyor. Özellikle entübe olan hastaların en yakınında bulunan hasta bakıcıların da döner sermayeden yararlanmasının önü bir an evvel açılmalı.

        Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu konuda örnek tavır sergileyen yerlerden biri oldu. Hastanede görevli doktorlar, maaşlarından biner lira kesilmesini ve bunun hasta bakıcılara verilmesini istedi. Toplumsal duyarlılığın had safhada olduğu bir süreçte, doktorların bu hareketi de takdire şayan.

        Yazı Boyutu

        "Şimdi meci zamanı"

        Rize çayın üretim merkezi. Fındıklı Belediye başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, “Çayımız tarlada kalmasın, şimdi MECİ zamanı” dedi.

        İmece’ye Fındıklı’da MECİ dendiği için Belediye Başkanı, çay toplama sezonu başladığı için herkesi MECİ’ye çağırıyor.

        İşte, Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu mesajı: “Çayımız tarlada kalmasın! Çay sezonu açılıyor. Çay toplama zamanı geliyor. Çalışmak isteyen herkese iş var. ÇAĞRIMIZDIR.

        Altı ay mevsimlik çalışma ortamı yaratmak için yola çıktık. Hem çayımız tarlada kalmayacak hem işsizlik sorununa kısmı çözüm üreteceğiz. İlgilenenleri başvuruya bekliyoruz.”

        Fındıkla’da Covid-19 hastasının bulunmadığını belirten Belediye Başkanı, evde sıkılan ve üretime katkıda bulunmak isteyen tüm vatandaşları çay toplamaya çağırıyor.

        İşte Çervatoğlu’nun mesajı: “MECİ anlayışıyla çaylarımızın tarlada kalmamasını sağlamak için yola çıkıyoruz. Çalışmak isteyenlere çağrı yapmaya karar verdik. Bu proje ile mevsimlik işçi olarak çalışmak isteyenlere altı aylık iş olanağı sunacağız.

        Öncelikle bu proje bir mevsimlik işçi pazarı değil, tam aksine ilçemizdeki işsiz genç, kadın, erkek yurttaşlarımıza altı aylığına istihdam olanağı sağlama ve çayın bahçede kalmasını önleme amacını taşımaktadır. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun valilerimizin bugün yapmış oldukları açıklamayla da dışardan işçi getirmeyerek il içinde sorunlarımıza çözüm üreteceğimiz, karar altına alınmış, ayrıca Rize İl Hıfzısıhha Kurulu'nun almış olduğu kararlar da bizleri içerde çözüm üretmeye sevk etmiştir.

        Sistem nasıl işleyecek?

        İşe ihtiyacı olanlar ve çay hasadını yapabilecek olanlar başvurularını gerçekleştirecek ve ilgili kurumlarla birlikte uzmanlardan oluşan bir komisyon aracılığıyla belirleme yapılacak. Ondan sonra muhtarlarımız aracılığı ile üreticilere gidecek ve çaylarının kg birim fiyattan toplanmasını üstleneceğiz.

        Bu planımızı vadi vadi gerçekleştirip verimimizi arttıracağız. Çalışanlarımız altı aylık çay sezonu boyunca maksimum üç ay çalışacaktır. Geri kalan ara aylarda kurumlarımızın çeşitli hizmetlerinde görevlendirilecek ve altı aylık mevsimlik çalışması tamamlanacaktır. Bu süreçte tüm sosyal hakları sağlanacaktır. Bölgemizde çay sektöründe tüm çay fabrikalarında da maksimum altı aylık mevsimlik işçilik mevcuttur. Bizler bunu hem tarlamıza sahip çıkarak hem de işsiz geçlerimize iş olanağı sunarak gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.”

        Diğer Yazılar