Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Futbolda genç milli takımlar kategorisinde en önemli şampiyonalardan biri olarak kabul edilen FIFA 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nı 2013'te ülkemizde düzenleme hakkını elde ettik. Ne mutlu ki vakt-i zamanında bu turnuvalarda boy gösterip, şampiyonaların en değerli oyuncuları olan Maradona, Robert Prosinecki, Javier Saviola, Messi ve Sergio Agüero gibi nice yeni yeteneği henüz bıyıkları terlemeden çıplak gözle izleme imkânına sahip olacağız. Ev sahibi kontenjanıyla doğrudan katılacağımız şampiyonada 23 takım daha kupaya ulaşmak için mücadele verecek.

        A Takım seviyesinde 1986'dan bu yana Dünya Kupası'nda 'mutlu son'a hasret kalan Arjantin'in 6 şampiyonlukla damgasını vurduğu 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nın genel tablosuna baktığımızda en iyi oyuncuların ağırlıklı olarak 'Tangocular' arasından çıkması bir sürpriz olarak görünmüyor. Şu an dünyanın en iyi oyuncusu olarak kabul edilen Lionel Messi, 2005'te Beşiktaşlı Bobo'nun da yer aldığı Hollanda'da düzenlenen turnuvada parlamış, 6 golle şampiyonanın en skorer ismi olurken, aynı zamanda en değerli oyuncu ödülüne layık görülmüştü. Hakeza 2007'de Agüero da yine bu şampiyona sayesinde yıldızını parlatmıştı. Her turnuvada dünya çapında bir yıldızın çıkması pek mümkün olmasa da 2 yıl sonra ülkemizde düzenlenecek bu şampiyonada yeni yüzlerle tanışmak için sabırsızlanmamak mümkün değil...

        20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği tabii ki müthiş bir öneme haiz. Ancak unutmamak gerekir ki bu tip şampiyonanın bir benzeri olarak kabul edilebilecek 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası da 2008'de yine bu ülkede düzenlendi. Mayıs ayında Antalya'da yapılan ve İspanya'nın kupayı kaldırdığı şampiyonaya ne yazık ki yeterli ilgi gösterilmemişti. Chelsea'de top koşturan Gael Kakuta, Lyon'dan Yannis Tafer, Arsenal'den Oğuzhan Özyakup ve Barcelona'dan Thiago gibi çok yakın bir dönemde patlama yapması beklenen isimlerin top koşturduğu şampiyonada yazılı basının yanı sıra görsel medyanın ve futbolseverlerin ilgisi yetersiz kalmıştı. Şampiyonayı yerinde takip eden az sayıdaki gazeteciden biri olarak bu duruma fazlasıyla hayıflanmıştım. Ajans ve federasyon görevlileriyle beraber basın toplantıları toplam 6-7 kişiyle yapılıyordu. Hangi kategoride olursa olsun Avrupa Şampiyonası gibi bir turnuvaya seyirci çekmeyi başaramamıştık.

        Kuşkusuz, 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda durum daha farklı olacak. Gerek daha 'profesyonel' gerekse daha global bir turnuva olması nedeniyle 2013'teki şampiyona daha fazla ilgiye mazhar olacak. Verilere göre, son olarak 2009'da Mısır'da yapılan turnuvayı 1.2 milyondan fazla kişinin statlarda, 500 milyondan fazla kişinin ise televizyondan izlemiş olması da kayda değer görünüyor. Zamanı geldiğinde bu renkli futbol organizasyonunun zevkini çıkarmak ve yeni yıldız adaylarının 'ilk gençlik hallerine' tanıklık etmek için statları doldurmak gerekiyor. Bu arada; her ne kadar gelecek sezonun favori turnuvası Polonya ve Ukrayna'daki 2012 Avrupa Şampiyonası olsa da şu not da bir köşede dursun unutmayalım; Bayanlar 19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası önümüzdeki yıl ülkemizde düzenlenecek.

        Son şampiyon Gana

        Hatırlatmak gerekirse; 1977’den bu yana sonu tek rakamla biten her 2 yılda bir düzenlenen turnuvanın sonuncusu 2009’da Mısır’da yapılmış, finalde kazananı penaltılar belirlemiş ve Brezilya’yı 4-3 yenen Gana bu şampiyonada ilk kez mutlu sona ulaşmıştı. O Gana takımından 4 futbolcu 2010 Dünya kupası’nda milli takım formasını terletmişti. Bu yılki turnuva ise 29 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında Kolombiya’da yapılacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar