Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta İzmir’de İsveç rüzgârı esti. Ekonomik, ticari, kültürel ve sanatsal alanlarda iki ülkenin verimli işbirliklerinin sonuçlarını görme fırsatı bulduk.

        Kültürel işbirlikleri konusunda çok başarılı işlere imza atan Hezarfen Film Galeri de Çağdaş İsveç Sineması seçkisi ile bu rüzgâra katıldı.

        Hezarfen Film Galeri, İsveç Büyükelçiliği, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, İsveç Enstitüsü işbirliği ve İzmir Mimarlık Merkezi desteği ile 18, 19 ve 20 Ekim tarihlerinde çağdaş İsveç sinemasının son dört yıldan seçilen etkileyici, taze ve canlı bir anlatımla farklı tema ve konuları ele alan beş film sunacak. Böylece İsveç ve sinema denince benim gibi akıllarına Ingmar Berkman’dan başkası gelmeyenler için harika bir fırsat sunacak.

        Seçkinin ilk filmi Yönetmen Helena Bergström’ün 2015 yapımı A Holy Mess/ Tuhaf Bir Noel.18 Ekim 2017 Çarşamba saat 19.00 da gösterilecek film İsveçlilerin hoşgörü sınırını, modern bir ailenin “doğru hareket etme’’ mücadelesini konu alan içten bir komedi. 19 Ekim 2017 Perşembe saat 19.00’da Yönetmen Fredrik Gertten’in 2012 İsveç/Danimarka/A.B.D./ İngiltere ortak yapımı belgeseli Big Boys Gone Bananas / Patronlar Çıldırdı gösterilecek. Dole Food Company’nin iki İsveçli film yapımcısının şirket aleyhindeki dava ile ilgili belgesellerini göstermesini önlemek için yürüttüğü kampanyayı işliyor.

        BİR GRUP İNSAN

        Aynı gün saat 21.00’de yönetmen Lisa Aschan’ın 2015 yılı yapımı White People / Beyazlar adlı filmi var. Alex İsveç’te, ülkeden sürülmesini bekleyen bir yeraltı “hapishanesi” içinde bulunan bir grup insan arasındadır. 20 Ekim 2017 Cuma günü saat 19.00’da A Serious Game / Ciddi Bir Oyun adlı film gösterilecek. Yönetmen Pernilla August’un 2016 yapımı filmi Hjalmar Söderberg’in 1912 de yazdığı büyük bir İsveç aşk hikâyesini anlatan romanının uyarlaması.

        Aynı akşam saat 21.00’de seçkinin son filmi Drifters /Tutunamayanlar izlenebilecek. Yönetmen Peter Grönlund, 2015 yapımı filminde tutunamayanların hayatta kalma mücadelesini konu alan toplumsal bir drama dikkat çekiyor. Torbacı Minna kira bedelini ödeyemediğinde, birkaç genci uyuşturucu satışında aldatır ve paralarını çalar. Daha sonra tanıştığı Katja ile birlikte, bir grup insanın kendi yaşam koşullarını belirlemek için bir araya geldiği kasabanın dışındaki yasadışı bir konuta gider.

        Filmlerin tümü İzmir Mimarlık Merkezi’nde ücretsiz olarak gösterilecek.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar