Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Biraz da romantik biçimde ‘dünyanın en eski mesleği’ olarak tanımlanan seks çalışanlarının evlere kapanmanın olduğu ve yüz yüze temastan korkulduğu bir dönemde darbe yediği açık.

        Küçük esnaf kategorisine sokulabilirler mi bilmem ama seks çalışanlarının da dünyanın her yerinde ekonomik zorluk içine düştükleri biliniyor. Üstelik devletler bu sektöre yardım yapmakta zorlanıyor. ‘Fahişelere para akıtıyorlar’ lafının siyasi ağırlığına, tahribatına hiçbir rejim kolay dayanabilecek gibi değil görünüyor.

        Aancak salgın da, ölüm korkusu da olsa insanların seks arayışı bitemiyor.

        ONLINE FETİŞ SEKS PATLAMASI

        Seks çalışanları bu arayışı salgın döneminde yüz yüze tatmin edemediklerinden online çareler üretmeye soyundular.

        Malum seks arayışının online tatmin edilmesinin önünde teknik sorunlar var.

        Ancak bu endüstrinin sorunları hakkında yazan yazarlar ‘Fetiş’ kategorisindeki bazı seks türlerinde online büyük paralar kazanma imkanlarının doğmuş olduğunu söylüyorlar.

        Örneğin yüz yüze ortamlarda bile ‘normal’ seks içermeyen ve ‘sahibe’ rolündeki bir kadından emir alarak seks arayışlarını tatmin eden insanların, içinden geçmekte olduğumuz bu dönemde, bu servisi online veren sitelere akın ettikleri söyleniyor ve bu siteleri kuran sahibeler büyük paralar da kazanıyorlarmış.

        ONLYFANS FENOMENİ

        Seksüel içerikte bu dönemde büyük paralar kazanabileceğini gören bazı akıllı yatırımcılar yeni iş modelleri de üretebiliyorlar.

        Bu dünyada son zamanlarda ‘OnlyFans’ sitesi çok tartışılıyor.

        Onlyfans 2016 yılında kullanıcıların kendi fotoğraf ve kliplerini isteyenin görmesine bir ücret karşılığında imkan tanıyan bir platform olarak kuruldu.

        Başka, örneğin Instagram ve Twitter gibi, platformlarda kullanılamayacak kadar açık olan bu fotoğraf ve videoların bulunduğu bu siteye daha sonra seks çalışanlarının da büyük ilgi göstermeye başladıkları biliniyor. Yani seks çalışanları çıplak veya fetiş kıyafetli fotoğraf ve videolarını bu siteden bunları görmek isteyenlere bir ücret karşılığı pazarlıyor.

        OnlyFans sitesinin sahipleri toplanan ücretin yüzde 80’ini içerik yaratıcılarına (yani seksüel içerikli fotoğraf ve videoları sağlayanlara) ödüyor.

        İşletme masraflarını düştükten sonra sitenin sahiplerine de yüzde 12 kalıyor.

        Sahiplerden bahsettiğime göre bu sahipliğin profilini de biraz anlatayım. Başta bu sitenin sahibi hakkında fazla bir şey bilinmeyen Londra merkezli Fenix International Limited Şirketi'ydi. 2018 yılında ‘Myfreecams’in sahibi Leonid Raddvinsky Fenix’in yüzde 75’ini alarak OnlyFans’ın da kontrolünü ele geçirdi.

        2020 yılının Nisan ayına gelindiğinde OnlyFans’in değeri 810 milyon dolar ile 936 milyon dolar arasında hesaplanıyordu.

        sitenin 24 milyon kayıtlı kullanıcısı var. Şirketin CEO’su Tim Stokely sitenin her gün 200 bin yeni kullanıcıyı çektiğini söylüyor. Her 24 saatte 7 bin ile 8 bin arasında yeni içerik sağlayıcı geliyormuş siteye.

        450 bin içerik sağlayıcısı bulunuyormuş ve bunlara toplam 725 milyon dolar ödendiği de söyleniyor.

        Seks işinde daima büyük paralar kazanılıyor ve dünyanın bu ortamında bu site bu gerçeği bize bir defa daha gösteriyor.

        VE BELLA THORNE SKANDALI

        Dediğim gibi bu site seks çalışanları açısından çok popüler olmuş. Onlar salgın ortamı nedeniyle düşen işlerini bu siteden telafi ederek para kazanmaya başlamışlar.

        Fakat son patlayan bir skandal nedeniyle birçok seks çalışanı bu para kaynaklarını da kaybetmek tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlar.

        Açıkça söyleyeyim bu tür dünyalar hakkında bilgi sahibi olmamla övündüğüm halde Bella Thorne adını bu skandal patlayıncaya kadar duymamıştım. Bu da benim ayıbım çünkü Bella Thorne bu tür dünyada hayli tanınıp bilinen bir isimmiş.

        Bella Thorne bu siteyi kullanmaya yani içerik sağlamaya başladığında bir tür rekor kırmış. 22 yaşındaki Bella geçtiğimiz Ağustos’un 19’unda fotoğraflarını yayınlamaya başladığında 24 saat içinde 1 milyon dolar kazanmış inanılacak gibi değil ama doğru bu. İlk hafta tamamlandığında ise kazandığı para da 2 milyon dolarmış.

        Sonra Bella takipçilerine (bu sitede bunlara fans (hayranlar) deniliyor) çırılçıplak fotoğraflarını yayınlayacağını duyurmuş ve ‘hayranlarından’ bu resmileri görebilmeleri için 200 dolar talep etmeye başlamış ve paralar da akmış. Ancak buna rağmen sonra yayınlanan fotoğrafların hiç birisinde Bella çırılçıplak değilmiş ve çoğunda iç çamaşırıyla görülüyormuş. Bu OnlyFans sitesinde büyük tepkiye neden olmuş ve oldukça büyük bir yönetim krizi yaşanmış.

        SEKS ÇALIŞANLARINA DARBE

        Bunun üzerine site kullanıcıların para kazanma kurallarını yeniden düzenlemiş. Her görüntü başına kazanabilecek para miktarını 50 dolarla sınırlamış ve resim koyanların elde edebileceği ‘bahşiş’ miktarına da 100 dolar üst sınır koymuş,

        Bu sınırlar da seks çalışanlarını ayağa kaldırmış. Gerçek yaşamda kaybettikleri geliri bu siteden kazanmaya başlamış seks çalışanları bu gelirlerinin Bella Thorne yüzünden tehlikeye girmiş olduğunu düşünüyorlar ve meseleye yeni çözümler getirmeye uğraşıyorlar. İşin kötüsü şirket artık kazanılan paraları içerik sağlayıcılara eskiden olduğu gibi 7 gün içinde değil bundan böyle 30 günde ödeyecekmiş.

        Dip Not: OnlyFans sitesinin seks çalışmasını nasıl kalıcı bir biçimde değiştirmiş olabileceği üzerine Jacob Bernstein’ın 9 Şubat 2019 tarihinde New York Times’da yazmış olduğu ‘How OnlyFans Changed Sex Work Forever’ başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar