Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eğer Biden’ın başkanlık yeminini bir kanaldan izlemişseniz, yeni Başkan’ın olağanüstü koruma tedbiri altında arabayla götürüldüğü Beyaz Saray önünde arabasından uzun süre inmediğini muhakkak görmüşünüzdür.

        Geleneğe göre yeni başkanlar o noktada mutlaka aileleriyle birlikte Beyaz Saray’a yürümüşlerdir. Biden bu defa arabasından karısıyla çıkmak için o kadar uzun bekledi ki, birçok insan acaba bir aksilik mi var diye düşünmeye başladı.

        PERDE ARKASINDA CİDDİ SORUN VAR

        İşin perde arkasında son derce ciddi bir sorun yatmaktaydı.

        Ne olup bittiğini tam anlayabilmemiz için 14 Ocak’ta Washington’da yapılan bir toplantıda nelerin konuşulduğuna gitmemiz gerekiyor.

        Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence’in başkanlık yaptığı bu toplantıya Amerika’nın en hassas ulusal güvenlik kuruluşlarının yöneticileri ve komutanlar katıldı. Toplantı kısa adıyla FEMA olarak bilinen Federal Emergency Management Agency (Federal Acil Durum Yönetim Kurumu) Washington’daki merkezinde gerçekleştirildi.

        Bu toplantıda ana konuşmacı FBI Direktörü Christopher Wray’di. Çünkü ana gündem Amerika’nın yeni terör tehdit algısını oluşturan iç terör tehlikesiydi.

        TERÖR ALGISINDA STRATEJİK KAYMA

        Anlayacağınız 11 Eylül saldırısından itibaren Amerikan yönetimlerinin dünyaya bakışını belirlemiş olan dışardan gelebilecek terör tehdidi algısı değişiyordu.

        Artık asıl tehdidin içerden yani yabancı teröristten değil yerli teröristten geleceği bekleniyordu.

        Yıllardır dev boyuttaki ulusal güvenlik sistemini dışardan gelebilecek tehdide karşı konuşlandırmış olan Amerikan devleti şimdi hayli sarsıcı olabilecek bir tehdit algısı ve sistem değişikliği ile karşı karşıyaydı. Bugüne kadar fiziksel görünümü ve kıyafetiyle, kültürüyle kendinden farklı teröriste karşı kendisini hazırlamış olan sistem ciddi bir kültürel/ideolojik değişim yaşayarak Amerikalı, beyaz teröriste karşı savunmasını yeniden düzenlemek zorundaydı.

        ‘HER AN HER ŞEY OLABİLİR'

        FBI’ın Amerika’nın tüm eyaletlerine yayılmış olan 56 saha ofisinden son gelen istihbaratlara göre durum son derece vahimdi ve terör eylemi açısından her an her şey olabilir görüşü terörle mücadele uzmanlarınca ifade ediliyordu.

        Bahsettiğim toplantıda tüm ulusal güvenlikle ilgili birimlerin ortak çalışıp bu yeni ve '11 Eylül'de ortaya çıkmış olan tehditten son derece daha tehlikeli olabilecek' bu iç terör tehdidine karşı ne yapılabileceğinin ilk adımları konuşuldu.

        Gerçi o toplantıda yeni başkan Biden’ın yemin töreni gününün olaysız geçmesi için yapılacakların konuşması daha ağırlıktaydı ama bu tür toplantıların yeni başkan Biden döneminde de sürmesi bekleniyor

        BIDEN BU YÜZDEN BEKLETİLDİ

        Ulusal güvenlik camiasının kıdemli isimleri Biden’ın Beyaz Saray önünde arabasından dışarıya çıkmak için bu kadar uzun bekletilmesinin o toplantıda ortaya konulmuş olan istihbarattan dolayı güvenlik camiasında oluşan endişenin ve tehdit algısının sonucu olduğuna işaret ediyorlar.

        Çünkü ülkenin her yerinden gelen değerlendirmeler ve dinlemelere takılmış olan ve ‘Chatter’ diye adlandırılan kayıtlarda sıkça suikast ve eylem konuşmalarının yer aldığı anlaşıldı. Bütün bu ortama Biden’ın ülkenin ikinci Katolik başkanı olması ve ilk Katolik başkan Kennedy’nin suikasta kurban gittiği gerçeği de eklenince devlette endişeler daha arttı. Konuları bilenler bana Biden’ın o gün arabadan çıkmadan önce tüm çevrenin güvenlik açısından son anda yeniden taranması gerektiğini bunun için arabadan çıkışın geciktiğini söylediler.

        TERÖRÜN BAŞLANGICI

        1995 yılında Amerika ilk domestik terör eylemi ile sarsılmıştı. O gün Oklahoma şehrinde federal büroların bulunduğu Alfred P. Murrah binası havaya uçurulmuştu. O gün hayatını kaybeden 168 kişi arasında binanın ilk katında bulunan kreşteki 19 çocuk da yer alıyordu.

        Devlet birimlerinde yapılan değerlendirmelere göre Oklahoma bombasıyla yerli terörist devlete karşı savaş açmıştı ve bunun gidişatın nereye gideceği de pek belli değildi.

        Trump başkanlığa gelinceye kadar yerli terör baskı altına alındı. 11 Eylül saldırısından sonra dışardan gelebilecek terör tehdidi algısı her şeyi belirlemeye başladı. Trump’ın söylemleriyle ve desteğiyle yerli terörün güçlendiği zemin hazırlandı ve şimdi gelinen noktada nelerin ne zaman olacağının belli olmadığı tehlikeli bir duruma düşüldü.

        OKLAHOMA SAVCISI ADALET BAKANI OLACAK

        O gün Oklahoma’daki bombayı soruşturmak için olay yerine gelmiş olan Adalet Bakanlığı Savcısı Merrick Garland bugün Biden tarafından Adalet Bakanlığı için önerilen isim.

        Bu tercih bile Amerikan devletinin öncelikli tehdit algısının içerden gelebileceğini düşündüğünü ve bu durumun ABD'de yakın geleceği belirleyeceğini göstermeye yetmeli.

        Bu arada yazının başında anlattığım terör brifingini veren Trump’ın atamış olduğu FBI Direktörü Christopher Wray görevini Biden yönetiminde de sürdürecek.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar