Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        18 yaşımda anne ve babama Amerika’ya uçmadan önce gidiş nedenimin eğitim olduğunu anlatmıştım.

        Çünkü asıl gidiş nedenimi söylediğim takdirde gitmeme izin vermeyecekleri kesindi.

        Benim ergenliğimi yaşadığım 1970’ler Türkiye'sinde ilişki arayışlarının olumlu sonuca vardırılması pek kolay değildi. Bunu beceren oğlanlar tabi ki vardı etrafta ama ben onlardan biri değildim.

        Romanlardan, çizgi romanlardan, filmlerden, dizilerden anladığım kadarıyla Amerika'daki kızların çok daha özgür fikirli ve ilişkiye çok daha açık olması gerekiyordu o dönemde bana göre.

        "6 ay kalırım sonra dönerim" dediğim ve 7 yıl sonra döndüğüm ABD’ye, anneme babama söylemediğim, asıl gitme nedenim aslında buydu.

        Evet Amerikan kızlarının ilişkiye çok daha açık olduklarını ve hemen hepsinin sanki başka hiç işleri yokmuş gibi bana hemen kucaklarını açacaklarını düşünüyordum o günlerde.

        *

        New York’a vardıktan 6 ay sonra bu düşüncemin katiyen doğru olmadığını acı biçimde görmüştüm.

        Popüler kültürde anlatılan ile gerçekten yaşanılan hayatın aynı olmadığını bir defa daha anlıyordum.

        Aslında cinsellik ve seks arayışının o günlerdeki durumu neydiyse New York’ta durumun hala daha aynı olduğunu söylemek mümkün.

        O günden bugüne kadar geçen zamanda porno endüstrisinde patlama yaşandı, insanlar ilişkiler konusunda çok daha deneyimlere açık ve özgür fikirli oldular ve feminist dalgayla da güçlenen kadınlar erkekler kadar özgür cinsellik arayışlarına açık olduklarını söylemeye de başladılar ama bunların çoğu teoride kaldı.

        Gerçek yaşamın içinde ise denemelere açık olduklarını söyleyen ve açık fikirli olma iddiasında olan kadın ve erkekler birbirleriyle bağlantı kurmakta hep zorlandılar burada.

        Bu, tuhaf gelişmelere de yol açtı daima. Örneğin 1970’lerde Plato adlı kulüpte insanlar daha önce hiç tanımadıkları kişilerle grup seks partilerine katılıyorlardı. Bu anlamsız bir şeydi ve seksin ayağa düşürülmesi gibi bir durum söz konusuydu orada.

        Arada istisnalar tabii ki oluyordu ama istisnalar kuralı bozmaz ya burada da kural insanların anlamlı cinsel bağlantı kurmakta zorlanmalarıydı.

        REKLAM

        *

        Salgın öncesi New York’un ilişkiler tarihine bakarsanız, bir umutla şehrin gece yaşamına çıkıp sonra da barlarda gece kulüplerinde yalnız başına takılan insanların olduğunu görürsünüz.

        ‘Amerikan yalnızlığının sanatçısı’ olarak tanımlayabileceğimiz ressam Edward Hopper bu tür mutsuzlukların resmini hep çizmiştir.

        *

        İnsanların anlamlı ilişkiler bulabilmede bir diğer umutları da geceleri çıkma alternatifinin dışında işyerlerinde tanışacakları kişilere bağlanıyordu.

        Ancak kadın hareketinin işyerindeki flörtü taciz olarak görmeye başlamasıyla işyerinde de anlamlı ilişki oluşturma umudu gittikçe elden kaçmaya başladı. Flörtten korkmaya başlayan Amerika’da işyerinde anlamlı ilişki oluşturma imkanı hızla azalıyordu anlayacağınız ne gece yaşamında ne de işyerlerinde uzun vadeli ilişkiler bulma umudu pek kalmamaya başlamıştı New York’ta.

        *

        İşte bu yüzden online ilişki bulmaya imkan veren siteler çok popüler oldular.

        Çıkmak ve ilişki oluşturmak için kadın veya erkek bulmanın en kolay ve pratik yolu bu sitelerdi.

        Ancak bunların da hem kadın hem de erkek için oluşturduğu riskler vardı.

        Bir kişiyi bu sitelerden kendinize uygun diye seçtiğinizde ilk çıktığınızda onu aslında daha önce hiç tanımamış olduğunuz için ve onu sadece kendisi hakkında yazdıklarından tanıdığınızı sandığınızdan alınan riskler hayli yüksek oluyordu.

        Birçok insan bu sitelerden dolayı acı ilişki deneyimleri de yaşadılar.

        *

        Salgın öncesi durum böyleydi.

        Şimdi ise salgın sonrası ilişki ve anlamlı cinsel bağlantı kavramlarının yeniden tanımlanması gerekebilecek.

        Evde kalmanın daha güvenli olduğunun anlatıldığı ve insanların gece yaşamına çıkıp kendilerini hayatın ritmine bırakmaktan korktukları ve online iş yeri çalışmalarının gündeme girmiş olduğu bir dünyada yeni ilişki arayışlarının nasıl olacağı da henüz belli değil.

        Büyük ihtimalle insanlar yeni tanışmalar için online sitelere daha fazla ağırlık verecekler ama yukarda söylediğim gibi bunun da riskleri var. Belki de ilişkiler de sadece online yaşanmakla sınırlanabilecek uzunca bir süre.

        Bu dünyada genç olmanın eski yıllarda genç olmaya göre çok daha zor olması gerekiyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar