Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Beşiktaş veBaşakşehir'inAvrupa Ligi mücadelelerini izledim. Onlardan evvel deGetafe-Trabzonspor müsabakasını.. Bir gün evvel de Galatasaray -Bruggemaçını. Roma dışında tüm takımlarımız, kendilerinden kat be kat geride maliyetlerle kurulmuş ekiplere karşı "oyunu kaybettiler.." Şimdi bu cümleden sonra bazı sazanlar "Galatasaray kaybetmedi" diyecektir. Benim bahsettiğim oyunu kaybetmek. Her takımımız oyun üstünlüğü konusunda sınıfta kaldı. Ligimiz zor bir lig. İşte Galatasaray, 9 kişi kalan rakibini son saniye golüyle yenebiliyor ancak. Lige yeni çıkan takıma 10 kişi kalınınca net bir biçimde yeniliyor.

        İşte Beşiktaş, İstanbul dışına 2 şehir deplasmanına çıktı 6 gol yedi. İlk Avrupa deplasmanından 4 gol yedi. İşte Fenerbahçe, şehir dışına ilk kez çıktı 3 tane yedi geldi.

        REKLAM

        Ligimizde farklar azaldı. Çünkü, her takım artık en az 3-4 iyi yabancı bulabiliyor. 14 yabancı kuralının bir faydası da Anadolu takımlarına iyi kadro kurma imkanı vermesi oldu. Diğer bir nokta da Türkiye liginde genç kuşak hocalar; eski kuşağa göre daha gözü kara.. Kaybetmekten korkmak; 1 puana oynamak yerine galibiyet planları yapıyorlar.

        Bunların hepsi ligimiz rekabetini birbirine yakın takımlar haline getirdi ki tarihin en az puanlı şampiyonu geçen sene çıktı.

        Peki neden Avrupa'ya çıkıldığında bu gelişen rekabet bize fayda sağlamıyor?

        Bunun da temelde 2 sebebi var.

        Birincisi artık orta sınıf hiç bir Avrupa takımı 'basit hata' yapmıyor. Pozisyon hatası yapmıyorlar. Hem pozisyon hatası yapmayan hem de basit hata sayısını maksimum 1'de 2'de tutan takımlar,fizikenher ama her ekibimize karşı üstünler.

        Bir başka unsur da atak tamamlamayı beceriyorlar. Topu hücumda kaptırmak ve ani kontraya neden olmak neredeyse imkansız oluyor. Bir de kağıt üzerinde favori olarak çıktığımız maçlarda rakipler topu bize bıraktığında kontraya karşı hiç bir önlem alamıyoruz. Ayrıca bir gerçek de hakemler.

        Avrupa'da top hep oyunda kalıyor. Yerde yatmanın,'hocaaa'diye el kaldırmanın bir karşılığı olmuyor. Dolayısıyla tempo hiç düşmüyor ve rakiplerimiz hep diri iken 'bizimkiler' hep oyundan düşüyor. Bu sebepleri yok sayarak, topun oyunda kalma süresini artırmadan rekabeti yukarı çekemeyiz.

        REKLAM

        Gelelim özel olarak Beşiktaş'a.. Beşiktaş'ın en büyük sorunu kadrosu. İdeal bir 11 dizilişi "iyi" gibi gözükse de alternatiflerle takım zayıflıyor. Burak olmadı mı santrfor bölgesinde kimse yok. İkinci problem de Avcı'nın yeni yerleştirmeye çalıştırdığı anlayış. Maalesef Avcı, zaten çok olmayan kredisini erkenden tüketti. Şimdi pazartesi akşamBaşakşehirmaçına Beşiktaş muhtemelen Necip-Atibatandemi ile çıkacak. (Vida cezalıRuizde sakatlandı) İşte size kadrozaafiyeti. Oysa rakibinizBaşakşehirdeEpurianu-Ponck-Vieira- Mehmet Topal'dan ikisini stoper olarak seçebilecek durumda. Beşiktaş'ta santrforlar Burak - Güven ve UmutNayirikenBaşakşehir'deGuldbransen-CrivelliveDembaBa.. Yani Okan Buruk'un elinde alternatifi bol, çok iyi bir kadro var.

        Sadece savunma önündeki 2 oyuncu içinAzibuke- Mahmut - İrfan - Gökhan İnler - Mehmet Topal imkanları var.

        Peki bu kadar fazla imkana rağmen Buruk, neden geçen senenin flaş takımını 'olağan kaybeden' pozisyonuna soktu? Bence Okan Hoca, bugüne kadar hep "Bekleyen takımlarla" çalıştığı için ilk defa 'oynamak zorunda olantakım'ıyönetme sancısı yaşıyor. Buruk'un hocalık tecrübesiBaşakşehir'edar geldi.

        Roma karşısında özellikle ikinci yarıdaki futbol felaketti. Ben futbolcuların vücut dilinden de hocaya pek de güvenmediklerini sezdim ki asıl kötü fotoğraf o.

        Pazartesi, zayıf kadrosu ile lige başlayan ve hocası da tartışmaya açılan Beşiktaş ile çok iyi kadro kuran ama hocasının henüz bu irtifalarda çalışma eksikliği bulunduğundan yenilmeye alışan' bir takım haline gelenBaşakşehir'inmaçı var. Kaybeden tarafın hocası istifa edebilir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar