Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ ay yerleştirme puanları- nın açıklanmasında bu ay da yerleştirme sonuçlarında hata yapan ÖSYM’nin 2 ay içindeki bu hataları ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir’in istifasını getirdi.

        “Yöneticiler hataların sorumluluğunu üstlenir” diyen Demir, “İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım” dedi. Özellikle yerleştirme sonuçlarında yapılan hatanın imam hatip liseleri öğrencilerini mağdur ettiği dikkate alındığında Demir’in istifaya etmek “zorunda kaldığı” yorumları da yapıldı.

        ÖNCE PUANLARI YANLIŞ HESAPLADI

        ÖSYM geçtiğimiz temmuz ayında açıkladığı yerleştirme puanlarında hata yaptı. Bu hatada mesleki ve teknik lise mezunlarından bazılarına ek puan vermeyi, yükseköğretim kurumlarına 2016 yılında yerleşen adayların da Ortaöğretim Başarı Puanları’nı (OBP) yarıya düşürmeyi unuttu. Yaklaşık 7 bin adayın puanı değişti. Bu hata yüzünden de 2 milyondan fazla adayın başarı sırası da değişmiş oldu.

        İKİNCİ HATAYI YERLEŞTİRMELERDE YAPTI

        ÖSYM’nin ikinci hatası ise yerleştirme sonuçlarında oldu. 8 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarını açıklayan ÖSYM aradan 4 gün geçtikten sonra hata yaptığını duyurdu. Bu hatadan 4237 aday etkilendi. Buna göre 1110 adayın yerleştirmesi değişti, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma geldi, daha önce bir programa yerleştiği açıklanan 1499 aday herhangi bir programa yerleşmedi. Yerleştirmelerinde hata yapılan adayların yüzde 99’u imam hatip lisesi mezunuydu ve ilahiyat programlarında bu hata gerçekleşti. ÖSYM’nin bu hatası büyük tepkilere neden oldu.

        Geçtiğimiz 16 Ağustos’ta ise Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ÖSYM’de yerleştirme sonuçlarındaki hatanın bir adayın itirazı üzerine ortaya çıktığını ve hata ile ilgili bir idari soruşturmanın başlatıldığını açıklamıştı. Yılmaz, ayrıca ÖSYM’nin elinde deneyimli personel kalmadığını bu hesaplamaları yapanların bazılarının da ilk kez bu işlemde yer aldığını dile getirmişti.

        EK PUAN HATA YAPTIRMIŞTI

        ÖSYM’nin hem yerleştirme puanlarının hesaplanmasında hem de yerleştirme sonuçlarında hata yapmasında geçen yıl kaldırılan ve bu yıl tekrar getirilen “ek puan” uygulaması etkili oldu. Ek puan mesleki ve teknik lise mezunlarına kendi alanlarını tercih ettiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanları’na (OBP) 0.06 ek puan verilmesi uygulaması. Bu adayların OBP’leri 0.12 katsayının yanı sıra 0.06 ek puanla da çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. ÖSYM işte ilk yerleştirme puanları hesaplamasında bu puanları eklemeyi unuttu, yerleştirme işlemlerinde de ek puanlı yerleştirme puanlarını dikkate almadı.

        İSTİFA EDEN İKİNCİ BAŞKAN

        Ömer Demir, ÖSYM Başkanlığı görevinden “hata” gerekçesi ile istifa eden ikinci başkan oldu. Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da 2010 yılında KPSS skandalından sonra istifa etmişti. Kuruldu- ğu 1974 yılından itibaren ÖSYM’de çeşitli görevlerde bulunan ve 2004’te başkan olan Yarımağan 2010 yılında KPSS’de soruların önceden sızdırıldığının ortaya çıkması üzerine istifa etmişti.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar