Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BİR yükseköğretim programına yerleşen öğrenciler üniversiteli olmanın mutluluğunu yaşıyor. Ancak bulundukları kentten başka bir kentteki üniversiteye yerleşen bu öğrenciler için çözülmesi gereken sorunların başında barınma geliyor. Alternatifleri ise Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), özel ve üniversitelerin yurtları ile kiralık daire olarak sıralanıyor. KYK yurtlarının henüz yeni ücretleri belirlenmedi, geçen yıl aylık 150 ile 165 TL arasında değişiyordu. En ekonomik çözüm olarak görünen KYK yurtları için başvurular başladı ve 20 Ağustos’ta son bulacak.

        Bir başka seçenekleri ise özel yurtlar. Bunlar da aylık 600 ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Üniversite yurtlarında bu ücretler yıllık 10 bin ile 45 bin TL arasında.

        Barınma sorununun çözümünde bir başka alternatif ise kiralık daire. Ev kiraları ise kentlere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin 670 binden fazla üniversitelinin öğrenim gördüğü İstanbul’da kiralar kentin dış semtlerinde bin TL’den başlıyor. Öğrencilerin tercih ettikleri bölgelerde 2 bin 500 hatta 4-5 bin TL’ye kadar çıkıyor.

        Barınma sorunu çözüldü diyelim; bu kez sırada burs bulmak var.

        Üniversitelerin çoğu burslu öğrencilerini sınav sonuçlarına göre merkezi olarak alıyor. İhtiyaç bursu bir seçenek. Bir başka yöntem, ABD üniversitelerinde yaygın olan kampusta iş bulmak. Bu durumda işvereniniz üniversite oluyor.

        Sivil toplum kuruluşları da burs için bir başka kaynak. Bu kurumlar başvurularını akademik yıl başladıktan sonra alıyor. Ancak hem sivil toplum kuruluşlarının hem de üniversitelerin burslarında “koşullar” olabiliyor. Kimi başarı şartı arıyor, kimi geri ödemenizi bekliyor bazısı da burs verdikleri öğrencilerin etkinliklerine katılmasını istiyor. Bunları iyi araştırarak, hangi kurumun vereceği bursun size uygun olduğunu bulmalısınız.

        Bir başka kaynak, KYK bursu ve öğrenim kredisi. Ancak unutmayın, burs karşılıksızken, öğrenim kredisi geri ödemeli. Mezun olunca öğrenim kredisini geri ödeyeceksiniz. Devlet İstatistik Enstitüsü Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile toplam borç belirleniyor. Öğrenciler borçlarını öğrenim gördükleri öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede aylık taksitler halinde ödemek zorunda. Yani öğrenim kredisi alarak okuduğunuzda mezuniyetinizde sizi bir borç bekler. Örneğin geçen yıl 4 yıllık bir programı bitiren öğrenci yaklaşık 16 bin TL borç ile mezun oldu.

        ************

        ‘AÇIKLA’ BASKISI GEREKÇE OLUR MU?

        Önceki gün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ÖSYM’nin vahim hatası gündeme geldiğinde kamu kurumları üzerinde kamuoyunun “Sınav sonucunu erken açıklayın” baskısı olduğundan söz etti. Bu, “hata yapmanın” özrü olamaz. Açıklama yapmadan önce defalarca kontrol etmesi ve sonra yerleştirme sonuçlarının duyurulması gerekiyordu. Milyonlarca kişinin yaşamını etkileyen böyle bir kurumun hata yapma lüksü olmaz.

        Üstelik hatanın tek nedeninin de “acele etmekten” kaynaklanmadığı ortada. Yerleştirme sonuçları üzerinde çalışanların çoğunun yeni oldukları ve ilk kez bu işi yapanlardan oluştuğu ortaya çıkınca bir kurumun “nitelikli ve deneyimli” kadroya sahip olmasının önemi de görüldü.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar