Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hüsamettin Topuzoğlu Türkiye’nin yetiştirdiği gelmiş geçmiş en iyi hakemdir. 87 yaşındaki Topuzoğlu 1955 yılında hakemliğe başladı.1958’de milli, 1961 de FIBA kokartı aldı, 1979 yılında hakemliğe veda etti.

        1969 yılında Napoli’de düzenlenen 16. Avrupa basketbol şampiyonasında Sovyetler Birliği ile Yugoslavya arasında oynanan final karşılaşmasını yöneten Topuzoğlu, 1976 yılında Montreal Olimpiyatları’nda düdük çalmayı başardı.

        25 yıl aralıksız maç yönettiği için FIBA tarafından altın düdükle ödüllendirilen tek Türk hakemidir. 1992 yılına kadar hakem hocalığı yapan basketbol adamı, yüzlerce hakem yetiştirdi.

        ASGARİ HATALARLA

        Benim de onlarca maçımı yöneten Topuzoğlu’nun maçımıza görevlendirildiğinde tüm takım olarak çok sevinirdik. Bunun 2 nedeni vardı. Birincisi ünlü hakem hep önemli maçlara verildiğinden kendimizi değerli hissetmek, diğeri de yönettiği maçlarda asgari hatalı düdük çalmasıydı.

        Hakemliği bıraktıktan sonra yıllarca federasyon asbaşkanlığı görevinde bulunan Topuzoğlu’nun Türk basketboluna yaptığı hizmetler anlatmakla bitmez. 17 yıldır İzmir Karşıyaka’da yaşayan Topuzoğlu Pınar Karşıyaka’nın her maçını mutlaka izler.

        YAŞARKEN ANILMALI

        Geçen hafta Karşıyaka’da Hüsamettin Topuzoğlu için bir yemek düzenlendi. Ankaralı eski hakemlerden Erdal Gülöz’ün düzenlediği geceye 20 kişi katıldı. Ankara, İzmir, diğer illerden gelen eski hakemlerin ve basketbol adamlarının katıldığı gecede Topuzoğlu onurlandırıldı.

        Böyle bir organizasyon duyduğumda hep İzmir sevdalısı Sancar Maruflu’nun sözü aklıma gelir. Maruflu her zaman insanların yaşarken anılması gerektiğini savunur. Bence de çok doğru bir düşünce.

        Bu güzel organizasyonu düşünüp, düzenleyen herkesin ellerine sağlık. Türk basketboluna büyük hizmetleri olmuş sevgili Hüsamettin ağabeyime daha nice sağlıklı ve mutlu biryıllar diliyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar