Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Covid-19 çıktığından beri sağlık çalışanlarımızın üstün çabaları, fedakarca hizmetleri ortada.. Kendilerinin ve ailelerinin sağlıklarını hiçe sayıp, bir kişiyi daha iyileştirebilmek adına gece gündüz demeden varlarını yoklarını ortaya koyuyorlar.

        Ancak ne yazık ki, ne kadar fazla önlem alsalar da, yoğunluk nedeniyle sinsi virüsten kendileri de kurtulmayı başaramıyorlar. Bugüne kadar yüzlerce hekimimizi ve hemşiremizi bu yüzden kaybettik. Onlara maalesef her gün başkaları da ekleniyor.

        Sağlık ordumuza moral vermek için salgının başlarında balkonlara çıkıp alkış tuttuk, hastanelere yemekler filan gönderdik, kendimizce destek olmaya çalıştık.

        Bu tablo elbette güzeldi, anlamlıydı. Fakat, onların asıl beklentileri başka..

        Her şeyden önce maaşlarına, mesailerine, özlük haklarına yönelik yeni düzenlemelerin gerçekleşmesini talep ediyorlar. Bunlardan biri de, sağlık çalışanlarında Covid-19 nedeniyle meydana gelen ölümlerin "meslek hastalığı" olarak değerlendirilmesidir.

        Ama gelin görün ki, bunun için yapılan tüm başvurular bakanlık tarafından reddediliyor. Türkiye Tabipler Birliği ve Tabip Odaları'nın, "söz konusu ölümlerin meslek hastalığı olarak değerlendirilmesi ve yakınlarına ölüm geliri bağlanması" talebi sürekli geri çevriliyor.

        Geri çevrilme nedeni ise traji-komik..

        - Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nin Bulaşıcı Hastalıkları Listesi'nde Covid-19 hastalığı bulunmamaktadır. Bu nedenle sağlık çalışanlarının ölümleri meslek hastalığı olarak kabul edilmemektedir.

        Yani diyorlar ki.. Eski yönetmelikte Covid-19'un tanımı yok, o yüzden buna yönelik işlem yapamıyoruz.

        Ya şeker kardeşim.. Siz milletle alay mı ediyorsunuz? Covid-19 hastalığının tanımı tabii ki eski yönetmelikte bulunmaz. Eğer bulunsaydı, o zaman manşet olurdunuz zaten!..

        Tüm dünyada daha bir yıl önce peydahlanan bu virüse yönelik yeni düzenleme yapacaksınız, bu kadar basit. Kaldı ki, idari düzenleme ile Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmasına izin veriliyor. Siz sadece bir düzenleme yapacak ve sorunu anında çözeceksiniz.

        Fakat sıkıntıyı kaldırmak yerine sağlık çalışanlarına engel çıkarmanız, hem anlaşılır gibi değil, hem de tavrınız sosyal hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmıyor.

        Covid-19 ‘un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebi, salgın başladığı günden bu yana TTB ve Tabip Odaları tarafından ısrarla ifade ediliyor. Ancak bugüne kadar yöneticilerin bu konuda sessiz ve hareketsiz kalması, salgınla mücadelede en ön safta çarpışan sağlık çalışanlarının ve yakınlarının yaşadığı mağduriyeti daha da arttırıyor.

        Oysa çözüm basit, ama belli ki niyet yok!.. Yazık..

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar