Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Koronavirüs dünyayı kasıp kavurup can almayı sürdürürken, dünya ekonomisini ve piyasaları da olumsuz etkilemeye devam ediyor.

        Evlerimize kapandığımız ve çalışma hayatının da durma noktasına geldiği bu günlerde iş dünyası temsilcileri ile küçük ve orta ölçekli işletmeler ayakta kalabilmek için haklı olarak bir dizi ekonomik destek bekliyorlar.

        Bütün dünya zamanla virüsün etkisinin azalması ve bu arada aşının bulunması umudunu taşırken, alınması gereken ekonomik önlemlerin de hızla devreye sokulması gerektiği görüşü hakim..

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün açıklayacağı önlemler paketinde neler olacağını bilmiyoruz, ama iş dünyası somut olarak şu adımların atılmasını bekliyor, onları iyi biliyoruz.

        -Hem çalışanlar hem işverenler mağdur olmaması için işverenin kimi yükümlülüklerini sosyal devlet anlayışı gereği devletin üstlenerek çalışan kesimin istihdamını korumayı hedeflemelidir.

        -İşsizliğin yüksek olduğu ve ekonomik olarak zor bir dönemden geçerken, yeni bir işsizlik dalgası ve ekonomik zorluk yaşamak istemiyorsak böylesi olağanüstü dönemde devletin acil olarak işletmelere başta vergi, SGK primleri ve stopajlarda olmak üzere destek paketi açıklanmalıdır.

        -Özellikle KOBİ’ler bu süreçte nakit akışlarında sıkıntı yaşayacaklar bu nedenle KDV dışında tüm vergiler bu süreçte ertelenmelidir.

        -Yine SGK prim borçları da ertelenmelidir.

        -Daha önceden gelen vergi borçları da yeniden yapılandırılmalıdır.

        -KOBİ’lerin krediye daha rahat ulaşmaları sağlanmalıdır.

        -Bankalara olan kredi borçlarına esneklik getirilmelidir.

        *

        Belli ki, dünya ve ülke ekonomisi söz konusu salgının yayılmasından önemli ölçüde etkilenecek. Türk ekonomisini uzun vadede koruma altına almak için gerekli tedbirlerin şimdiden alınması gerekiyor.

        Bu süreç bir dönem sonra geride kalacak, peşinden de hepimiz yeni bir düzende tekrardan yola devam edeceğiz. Burada mühim olan, olabildiğince az kayıp ve hasarla bu işi bertaraf edebilmektir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar