Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gazetelere daha bu sabah servis edilen bir ajans haberi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararı; Yıllık izinlerinin nerede geçirilmesi gerektiğine adeta ışık tutuyor.

        Yıllık izinlerinde eş ve çocuklarından çok memleketinde vakit geçiren erkeği kusurlu buldu. Boşanma sebebi olduğuna hükmetti.

        *

        Harun Reşid. Beşinci ve en tanınmış Abbasi halifesi. M.S 763’de babası Mehdi’nin o zaman bulunduğu İran’da bulunan Rey şehrinde doğdu.

        M.S. 786’da halife olan kardeşi Hadi’nin ölmesi üzerine halifeliğe geçti. Yeryüzüne gelmiş geçmiş tüm insanların en zengini olarak anılır.

        Bir de acımasızlığı, gözü pekliği, doğru-yanlış dediğini yerine getirmeyene ettikleri, kadınlara olan düşkünlüğü ile.

        *

        Savaşta esir aldığı düşman generale hayatını tek şartla bağışlayacağını söyler. “Kadınlar hayatta en çok ne ister? Budur bilmek istediğim. Bu sorunun yanıtını getir, kurtar kelleni.’’ General çetin sorunun yanıtını aramaya başlar. Kafdağı’ndaki bir cadının bunu bildiğini öğrenir.

        Günlerce gecelerce at koşturur, cadıyı bulur. “’Kadınlar hayatta en çok ne ister?’’ Cadı cevap için öyle bir şart ileri sürer ki yenilir yutulur cinsten değil.

        “Evlen benimle! O zaman öğrenirsin ancak istediğini.’’ Cadı, çirkinlik ötesi korkunçtur. Bir yanda ölüm, diğer yanda cevap.

        Evlenir, o korkunç cadı dünyalar güzeli bir afete dönüşür. “Günün sadece yarısı güzel olabilirim, diğer yarısı çirkinim’’ der. Ardına ekler; “Geceleri seninleyken mi güzel olayım, yoksa sen gündüzleri dışarıdayken mi?’’ General, “Sen bilirsin, kararı kendin ver’’ der.

        Beraber dönerler Harun Reşid’in huzuruna. “Kadınlar en çok kendi özgür iradeleriyle hareket etmek ister!’’ Cevabı yoruma bırakmaz cadı. Halife daha söze başlayacakken çirkinlikten dönüşür dünya güzelliğine.

        General kurtarmıştır kelleyi. Cadı mı? Sonsuza dek güzel bir kadın olarak kalmayı tercih eder.

        *

        Peki, bu öyküden çıkarılacak dersler nedir?

        1. Kadınlar, en çok kendi özgür iradeleriyle hareket etmek isterler.

        2. Özgür iradesiyle hareket eden bir kadın, her zaman güzeldir.

        3. İster güzel olsun, ister çirkin olsun, her kadın aslında bir cadıdır.

        4. Zevkli bir kadına rastlarsanız zevkiniz, bilgili bir kadına rastlarsanız bilginiz, zeki bir kadına rastlarsanız zekanız gelişir.

        **

        Bitmedi. Burası da benden; hayat kat kattır. Babil’in Asma Bahçeleri gibi teraslar halinde yükselir. Bir terastan bir terasa sizi kadınlar götürür.

        Bugün durduğunuz teras, seyrettiğiniz manzara, gördüğünüz hayat, yanınızdaki kadının terası, manzarası ile hayatıdır. Hayatınız, seçtiğiniz kadındır.

        Erkek mi; akıllı ise kendini kadına teslim ederken ‘‘Ben bir hamurum. İstediğin gibi yoğur’’ diyendir. Öyle ya; sonuçta kadının yoğurmasından ortaya çıkacak olan ya nefret edilecek ya da gurur duyulacak bir eserdir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar