Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HEM imparatorluk, hem Cumhuriyet Türkiyesi’nin önemli bir ailesinin mensubu, Bebek Camii’nde bugün öğle namazını müteakip dostları ve yakınları tarafından ebediyete uğurlanacak...

        Cenazenin kime ait olduğunu söylemeden önce, yarım asır öncesine gidelim...

        Türkiye tam 52 sene önce, yani 1965 Aralık’ının ilk günlerinde o senelerin iç politikadaki çekişmelerini ve hattâ gündemin ezelî derdi olan Kıbrıs meselesini bir tarafa bırakmış, Paris’te kıyılacak bir nikâhı takiple meşguldü.

        Hem kız hem de erkek tarafı Türkiye’nin önemli ve meşhur aileleri idiler... Damat adayı Hayri Bey imparatorluğun son şeyhülislâmlarından olan ve Birinci Dünya Savaşı senelerindeki meşhur cihad fetvasını kaleme alan Ürgüplü Hayri Efendi’nin torunu ve o tarihten bir buçuk ay öncesine kadar Türkiye’nin başbakanı olan ama ismini artık az kişinin hatırladığı Suat Hayri Ürgüplü’nün oğlu idi. Müstakbel gelin Fazile de Mısır ve Osmanlı hanedanlarına mensuptu: Babası Prens Mehmed Ali İbrahim, meşhur Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın soyundan geliyordu, güzelliği ile meşhur annesi Hanzade Sultan da son Padişah Sultan Vahideddin ile son Halife Abdülmecid Efendi’nin torunuydu.

        BAĞDAT’TA DARBE VE HÜZÜN

        Nikâh sadece Türk gazetelerini değil Avrupa basınını da alâkadar ediyordu, zira Prenses Fazile daha önce Irak’ın son Kralı İkinci Faysal ile nişanlanmış ve Avrupa’nın önde gelen gazeteleri ile dergileri Irak’ın müstakbel kraliçesini aylar boyunca haber yapmışlardı. Ama kraliçelik hayâl olacak, genç kral Bağdat’ta nikâhtan birkaç hafta önce, 1958 Temmuz’unda meydana gelen darbede katledilecek ve basın on yedi yaşındaki Fazile’den artık “mahzun prenses” diye bahsedecekti.

        Sonra aradan yedi sene geçti ve ailesi ile beraber Paris’te yaşayan Prenses Fazile ile genç bir iktisat doktoru olan Hayri Ürgüplü hayatlarını birleştirmeye karar verdiler.

        Nikâhları 11 Aralık 1965’te Paris’teki Türkiye’nin Büyükelçiliği’nde kıyıldı ve gelinin babası Prens Mehmed Ali ile annesi Hanzade Sultan o akşam Passy semtindeki evlerinde Osmanoğlu ailesinin mensupları ile Paris sosyetesine bir davet verdiler. Damadın babası, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir buçuk ay öncesine kadar başbakanlığını yapan Suat Hayri Ürgüplü olduğu için Türkiye’nin önemli isimleri de o gece Passy’de idiler ve davetliler arasında sonraki senelerde Cumhurbaşkanlığı yapacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cevdet Sunay ile bazı Türk bakanlar da vardı.

        YENİ AMA AYRI HAYATLAR...

        Gazeteler, Hayri Ürgüplü ile Prenses Fazile’nin nikâhını birinci sayfalarından verdiler. Muhabirler nikâhı ve o geceki daveti fotoğraflayabilmek için hayli uğraşmışlardı ama bu işi genç bir fotoğrafçı yapabildi: İleriki senelerde kuracağı Sipa Press’i dünyanın ilk üç fotoğraf ajansı hâline getirecek olan Gökşin Sipahioğlu...

        Türk ve Avrupa basını, nikâh haberini rahmetli Gökşin ağabeyin çektiği fotoğraflar ile beraber kullandı...

        Ürgüplü çiftinin iki oğlu oldu ama dillere destan evlilikleri yürümedi; Hayri Bey ile Prenses Fazile ayrıldılar, hayatlarını kendi yollarında devam ettirdiler ve her ikisi de tekrar evlendi... Hayri Ürgüplü uzun seneler Brüksel’de yaşadı, TÜSİAD’ın, TOBB’un, TİSK’in ve İktisadî Kalkınma Vakfı’nın Brüksel temsilciliğini yaptı; Prenses Fazile de Paris’te kalmayı tercih etti.

        Bebek Camii’nden bugün kaldırılacak cenaze, Hayri Ürgüplü’ye ait...

        Hafta başında Belçika’da vefat eden Hayri Bey’in oğulları Ali Suat ve Selim ile hanımı Ruth Liebig Ürgüplü’ye taziyelerimi iletiyorum...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar