Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Seçim dönemlerinde milletvekili transferi ile partilerin seçime girmesinin önünün kesilmesine ilişkin düzenleme bu yasama yılında çıkar mı?

        Soruyu dün taraflara yöneltmiş ve yanıtlarını da bu satırda aktarmıştım.

        AK Parti yöneticileri görüşmemizde bu konuda henüz bir çalışmalarının olmadığını da bildirmişti.

        Ancak bugün öğleden sonra bir gelişme yaşandı; AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

        “Halkın tayin ettiği milletvekillerinin temsil ettiği siyasi iradenin çeşitli oyunlarla ahlaka, demokrasiye aykırı şekilde değiştirilmesine, pazara çıkarılmasına imkan vermeyecek hukuki bir çalışmayı MHP ile birlikte yürütmekteyiz. Tekamül ettiğinde diğer partiler ve kamuoyu ile paylaşacağız…”

        Bostancı devamında da siyasi rekabetin partilerin “kurallar dahilinde ancak üst çıkarlarını asla gözden çıkarmaksızın mücadelesiyle olabileceğini” de bildirdi.

        ARKADAŞLARIN HABERİ YOKTU

        AK Parti Grup Başkanı Bostancı’yı attığı tweet sonrası aradım, parti yönetiminde bulunan arkadaşlarıyla yaptığım görüşmeyi yansıttığımı belirttim.

        Bostancı bunun farkında olduğu belirtip, aynen şunları söyledi:

        “Evet, ben de yazınızdan bunu fark ettim… Ama bu konudaki ön teması ben yürütüyordum, arkadaşlarımızın da haberi yoktu. Onun için size bunları söylemiş olabilirler. Asıl bayramdan sonra konuyu ele alacağız. Şu an bizim bazı hukukçu arkadaşlarımız ve MHP’nin hukukçuları bir taslak çalışıyor, hazırlayacaklar, Bayram sonrası ele alacağız...”

        REKLAM

        İSTİFANIN YÖNTEMİ

        Getirmek istedikleri düzenlemede, 1982 Anayasasında daha önce de yer aldığı gibi parti değiştiren milletvekillerinin üyeliğinin düşürülmesinin yer alıp almayacağını sordum.

        Bostancı şu yanıtı verdi:

        “Henüz hangisi tekamül edecek belli değil. Henüz şu şöyle olsun diye de bir kararımız yok. Çalışıyoruz. Bu konuda (milletvekili transferi) bir rahatsızlık da var. Onu görüyoruz…”

        Bostancı bunu belirttikten sonra bir noktanın altını daha çizdi.

        Milletvekillerinin kendi iradeleri ile partilerinden istifalarına karşı bir tutum geliştirmelerinin söz konusu olamayacağını belirtip devam etti:

        “Henüz başlangıç aşamasındayız. Milletvekilleri kendi iradesiyle mi, yoksa talimatla mı istifa etmişler? Buna bakılmalı. Eğer talimatla ise bunun engellenmesi gerekir. Bu konuda bir çaba var, ama henüz başlangıç aşamasındayız…”

        Çalışmanın içinde %10 barajının indirilmesinin de yer aldığı Seçim ve Siyasi Partiler kanunlarının yer alıp almayacağını da sordum.

        Yanıtı şöyle oldu:

        “Hepsi masanın üzerinde. Demokrasinin en temel unsuru seçimdir. Bunların hepsine bakacağız…”

        TURAN’IN AÇIKLAMASI

        Akşam saatlerinde de AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan dünkü sohbetimize atıf yaparak twitter hesabından şöyle dedi:

        “Partimizin, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu gibi temel meselelerde öteden beri çalışması var; fakat, ‘kiralık vekil’ konusu bir kanun değil, siyasi ahlak meselesidir, keşke hiç gündeme gelmese dedim!

        Yoksa tabii ki tüm milletvekillerimizin konuya ilişkin teklifleri değerlendirilecektir.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar