Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KONUNUN bu noktaya geleceği, başkanlık sistemine geçişte belliydi.

        Parlamentonun bünyesinden bakan çıkmayacak olması, yani yürütme icrasından uzak kalıp sadece yasama organı haline gelmesi, milletvekilinin toplumsal algısındaki etkisini azalttı.

        Bu da bütün partilerde, milletvekili yerine, icranın bir parçası olan belediye başkanlığına olan teveccühü artırdı.

        Bırakın büyük ehirleri, bir zamanlar önerilmesi dahi “tebdili rütbe” veya kariyer düşürme gibi algılanan ilçe belediye başkanlıkları için bile milletvekilleri arasında aday enflasyonu yaşanıyor.

        İsimleri kamuoyu tarafından bilinen, tanınan birçok milletvekilinin adı il ve ilçe belediye başkanlığı için geçiyor.

        Her partinin seçilmesini garanti gördüğü il ve ilçelerdeki aday sayısına ise hemen her gün bir yenisi ekleniyor.

        VEKİL ADAYLAR

        Yarışın en yoğun yaşandığı partilerden biri de CHP...

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta Denizli gezisi sırasında sorduğumuzda adayları “merkez yoklama” ile belirleyeceklerini açıklamıştı.

        Belki de bundan, CHP’de mahalle kongreleri kıran kırana geçti; hafta sonu da ilçe kongreleri başladı.

        Büyükşehirlerin il ve büyük kongre delegelerinin belirlenmesinde etkin olan bazı ilçe kongrelerinde yarışın mücadele içinde geçmesi bekleniyor.

        Neden de tabandan tavana delegelerin sandık yoluyla belirlendiği CHP’de, büyük kurultay delegesi seçilme ve parti meclisine girme isteği...

        Belediye başkanları merkez yoklama ile belirleneceği, parti meclisi de aday belirlemede tek yetkili organ olacağı için bu yöne odaklanılmış bulunuluyor.

        CHP’de belediye başkan adayları arasında Muharrem İnce’den Engin Altay’a, Levent Gök’ten Mustafa Balbay’a, Gürsel Tekin’den Yasemin Öney Cankurtaran’a kadar çok sayıda isimden söz ediliyor.

        Nitekim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçen Balbay, dünkü sohbetimizde kendisinin bu yönde bir talebi olmadığını, ancak partililerin taleplerini kendisine de aktardığını belirtti.

        Benzer şekilde İstanbul Büyükşehir veya Beşiktaş belediye başkanlıkları için adı geçen Altay da “parti tabanında kendisine yönelik bir talebin olduğunu, kendisinden kaynaklanmadığını” söyledi.

        Aktarıldığına göre, milletvekillerinin en çok yoğunlaştığı bölgeler CHP’li seçmenin yoğun olduğu İstanbul ve İzmir ile ilçeleri.

        Ankara açısından ise durum biraz farklı.

        Kılıçdaroğlu’nun Mansur Yavaş ile görüştüğünü geçen hafta dile getirmesinden kaynaklansa gerek, büyükşehir için adı geçen çok yok.

        Ancak ilçelere de aday çok.

        BAŞKAN OLMAK VARKEN

        AK Parti’de de benzer arayış var; ancak Genel Başkan Erdoğan’ın aday belirleme konusundaki seçiciliğini dikkate alarak şu aşamada kimse adaylığını açıktan dile getirmiyor.

        Bununla birlikte özel sohbetlerinde “milletvekili olmaktansa belediye başkanı olmanın çok daha etkin” olduğunu belirtip “Başkanlık varken, vekilliğin önemi yok” demekten geri durmuyor.

        AK Parti’de büyükşehirler için bazı bakan isimleri de seslendiriliyor...

        MHP’de de benzer bir durum geçerli.

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için il milletvekili TBMM İdare Amiri Erkan Haberal’ın adı öne çıkıyor.

        Yeni dönemde vekillik “out”, başkanlık “in” haline gelmiş bulunuyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar