Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Romantik komedi deyince akla gelen isimlerden biri değil Charlize Theron… Komedyen kişiliğiyle öne çıkan Seth Rogen’in filmografisinde de ‘romantik’ yanların ağır bastığı söylenemez… Dolayısıyla, ikisini bir romantik komedide buluşturmak ilk bakışta çok parlak bir fikir gibi görünmüyor.

        Gişeden gelen sonuçlara baktığımızda, seyircilerin de bu fikri çok sevmediğini görüyoruz. Yaklaşık 40 milyon dolara mal olan ‘Denemeye Değer’in (Long Shot) toplam 52.9 milyon dolar hasılat yaparak beklentilerin altında kaldığını unutmamak gerek.

        Yine de kendi adıma kötü bir çift olmadıklarını düşünüyorum. ‘Denemeye Değer’ (Long Shot) romantik komedi sevenlere önerebileceğim bir film… Kaldı ki, son yıllarda romantik komedi türü düşüşte… Aksiyon, bilimkurgu gibi türler içinde varlığını sürdürüyor ama eski usul romantik komedilere denk gelmek artık pek kolay değil. Tür, şimdilerde nostaljik bir değer taşıyor ve eski popülerliğini yitirmiş durumda.

        Yapımcıların ‘Denemeye Değer’i de romantik komediden ziyade bir ‘Seth Rogen komedisi’ olarak pazarladıkları kesin. Film de öyle başlıyor zaten… Seth Rogen’i bir grup Amerikalı neo-nazinin ortasında pek de inandırıcı olmayan bir üslupta, Yahudi düşmanlığı yapmaya çalışırken görüyoruz. Gruba girmek için gamalı haç dövmesi yaptırmak zorunda kalması hayli eğlenceli… İlk sahnenin sonunda düştüğü yerden kalkıp yürümesi de her şeyiyle bir Seth Rogen filminde olduğumuzu gösteriyor ama sahnenin uçukluğu sizi yanıltmasın. ‘Denemeye Değer’, Seth Rogen’in film boyunca birkaç kez daha tekrar eden bu fizik ötesi düşüp kalkmalarını saymazsak, abartılı ve kaba komediden uzak duran bir film.

        Seth Rogen filmde gazeteci-yazar Fred Flarsky’yi canlandırıyor. Flarsky, zeki, idealist, ilkelerinden taviz vermeyen biri… Buna karşılık, kılık kıyafet, ev hali ve yaşam tarzı itibarıyla hâlâ ergenlik çağında olduğu söylenebilir. Sevmediği iş adamı Parker Wembley’in (Andy Serkis) çalıştığı gazeteyi satın almasının ardından tazminatını bile almadan istifa edip gitmesi, gerçek dünyayla alakasızlığının açık bir göstergesi… Özetle, Flarsky hayal aleminde yaşayan çılgın bir idealist.

        Bir sonraki seçimde ABD Başkanlığı’na aday olmayı planlayan ABD Dışişleri Bakanı Charlotte Field (Charlize Theron) de bir idealist. Küresel ısınmaya karşı çevreci bir Başkan olarak gitmeye hazırlanıyor Beyaz Saray’a... Ama Flarsky ile karşılaştırdığımızda politikanın gereklerini yerine getirmeye hazır, ayakları yere basan bir idealizme sahip.

        Filmin ciddiye aldığı mesele bu idealizm… Daha doğrusu, modern dünyada politik idealizmin sınırları… Ama bu meseleyi gerçekçi politik dram gibi değil, seyirciye kendini iyi hissettirmeyi hedefleyen romantik komedi kalıplarında ele alıyor.

        Filmin mizahi yanı ise Flarsky’nin Charlotte Field’in yaşam alanlarında adeta bir ‘yabancı madde’ye dönüşmesi… ABD Başkanlığı için harekete geçen Field’in anketler, kamuoyu yoklamaları, halkla ilişkiler, politik stratejiler ve başta Başkan olmak üzere sermaye çevreleri gibi güç odaklarıyla ilişkilerden oluşan hassas bir dünyası var. Dahası bir Dışişleri Bakanı… Field’in ekibine metin yazarı olarak dahil olan Flarsky, onun dünyasında züccaciye dükkânına girmiş bir filden farksız… Seth Rogen’in de katkısıyla filmin mizahı gayet iyi işliyor. Dolayısıyla, ‘Denemeye Değer’in komedi puanları yüksek…

        İşin romantik kısmına baktığımızda da hikâyenin iyi çalıştığını düşünüyorum. Tam da burada, erkekte zekâya, mizah duygusu ve ahlaki değerlere önem veren güçlü kadın Charlotte Field rolü için Charlize Theron’ın doğru bir seçim olduğunu belirtmek gerekir.

        ‘Güçlü, karizmatik erkek–aklı havada komik, çılgın kız’ diye özetlenebilecek çift klişesi, başta Hollywood olmak üzere anaakım sinemanın favori romantik komedi hikâyelerinden biridir. ‘Denemeye Değer’ aynı formatı cinsiyetleri değiştirerek getiriyor karşımıza… Field-Flarsky çifti, kadın–erkek ilişkileri adına çocukluktan başlayarak ezberletilmiş sosyal–kültürel klişeleri alt üst ediyor.. Bu açıdan bakıldığında, tarzları çok farklı olsa da Woody Allen’ı hatırlamak mümkün. Rogen’ın Flarsky yorumu, Allen’ın şehirli nevrotik entelektüel erkeklerini getiriyor akla… Ama finali itibarıyla, Allen filmlerinin gerçekçi dokusunun tümüyle kaybolduğu kesin.

        ‘Denemeye Değer’in öyküsü, Seth Rogen’le daha önce ‘Dikatörle Görüşme’de (The Interview) çalışan, ‘The Office’ ve ‘Girls’ gibi dizilerden hatırlayabileceğimiz Dan Sterling’e ait… Onun yazdığı senaryo daha sonra Liz Hannah tarafından elden geçirilmiş. Liz Hannah, ‘Mindhunter’ ve ‘The Post’un yazarları arasında yer alan bir isim. Dan Sterling’in, Seth Rogen komedisinin kalıplarını oluştururken; Theron’un yapım şirketiyle çalışan Liz Hannah’ın da filme dramatik derinlik kattığını tahmin edebiliriz. Elden ele geçen bu tür senaryolar, genelde yapımcıların ve oyuncuların istekleri doğrultusunda şekillenir. ‘Denemeye Değer’in de son tahlilde ticari kalıplara uygun bir şekilde yazıldığı kesin. Yine de Flarsky ile Field’i birleştiren Boyz II Men şarkıları gibi bir sürü hoş ayrıntı ve eğlenceli komedi sahnesi var.

        Flarsky’nin Field karşısında düştüğü utanç verici durumların hikâyenin kırılma noktalarını oluşturmasını çok sevdim. Flarsky’nin düştüğü her utanç verici durum, Field’in onu daha iyi tanımasına neden oluyor.

        Yan karakterlere gelirsek Field’in ekibindeki PR uzmanı Maggie (June Diane Raphael), Flarsky’nin arkadaşı Lance (O’Shea Jackson) Kanada Başkanı (Alexander Skarsgard) ve aktör olmayı ABD liderliğine tercih eden Başkan Chambers (Bob Odenkirk), filmin mizahına destek veren yan karakterler. İş adamı Wembley’i canlandıran Andy Serkis’i uzun süre tanımayabilirsiniz ama iyi oynadığı kesin.

        Seth Rogen’in ‘The Night Before’undan hatırlayabileceğimiz Jonathan Levine, yönetmen olarak hikâye anlatımına ve karakterlere odaklanan, romantik komedi janrının hakkını vermesini bilen bir iş koyuyor ortaya…

        Dünya prömiyerini 2019 yılının mart ayında South by Southwest festivalinde yapan, aynı yılın mayıs ayında başta ABD olmak üzere birçok ülkede seyircilerle buluşan ‘Denemeye Değer’ (Long Shot), Türkiye’de vizyona girmedi. Filmi, Digiturk film kanallarının yanı sıra online olarak BeinConnect’te seyredebilirsiniz.

        6.5/10

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar