Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Koronavirüsü'nün şaka olduğunu düşünen arkadaşlarım var! Çünkü öyle olmasa salı günü yüzlerce kişinin bir salona kapanıp izleyeceği‘Amadeus’oyununa beni çağırmayı akıllarından bile geçirmezlerdi!

        'Amadeus’a dört biletleri varmış, ortak arkadaşımız olan bir çift gelmekten vazgeçmiş,“Siz gelsenize”diye aradı sabahın köründe.

        “Millet insanlarla temas etmemek için evden çalışmaya başladı, herkes kolonyayla duş alıyor. Bu ortamda nereden geldiklerini, nerelere dokunduklarını bilmediğimiz yüzlerce insanla 2 saat bir salona kapanmak aptalca değil mi?”dedim.

        “Amma abartıyorsun”diye kıkırdadı telefonun öbür tarafında.

        Dün sosyal medyada herkesin paylaştığı bir videodaMilano’da yaşayan tıp öğrencisi Kıbrıslı genç, 60 milyonluk İtalya’nın koronavirüs yüzünden nasıl karantinaya alındığın anlatıyordu:“Bir grup aşırı ciddiye alırken büyük bir grup ise vurdumduymaz davrandı...”

        Virüs ilk göründüğü günlerde İtalyan yetkililer‘yaşam tarzımızdan ödün vermeyeceğiz’diyerek ne konserleri iptal etmiş, ne sinemaları, tiyatroları, ne de barları kapatmış. Sonuç şu anda 60 milyon eve kapanmış Allah’ın belası'Covid-19'un ne zaman gideceğini düşünüyor!

        Online bilet satan internet sitelerine baktım sabah, hafta sonu birçok oyun, konser iptal edilmemiş.Tıpkı arkadaşım gibi birçok insanıvirüsten değil eğlenemezlerse hasta olacaklarından korkuyor galiba!

        GÖSTERİ DEVAM ETMELİ Mİ?

        Eğlence sektöründe her ne olursa olsun “Show must go on' (Gösteri devam etmeli) diye bir klişe vardır.

        Örneğin11 Eylülsaldırıları sonrasında o zamankiNew York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani,kentteki tiyatroların, opera salonlarının oyunları gösterileri iptal etmemesini istemişti. Büyük bir travma yaşayan New York’luların, o büyük acıyı atlatıp tekrar normal hayatlarına dönmesi için bu anlaşılabilir bir şeydi.

        Ancak koronavirüs salgını böyle bir durum değil!

        İki gün önce de New York’un şuan ki belediye başkanıBill de Blasio,koronavirüse meydan okuyup“Broadway’i ışıklarını sönmüş, kapkaranlık görmek istemiyorum”diyordu.

        Ancak dünNew York Valisi Andrew Cuomo,Broadway’deki tiyatroların, kapatıldığını açıkladı. Uzmanlar bu kapamanın geçen yıl 15 milyon bilet satıp, 1.8 milyar dolar gelir elde eden Broadway’e yüz milyonlarca dolara mal olacağınısöylüyor. New York'taki gösteri iptalleri ya da ertelemelerinden tiyatro salonlarındaki çalışanların yanı sıra restoran, ulaşım gibi sektörlerde 196 bin kişiyi etkileyeceğini söylüyor. Ancak kimsenin parayı düşünecek durumu yok şu anda!

        Vali Cuomo tiyatroların yanındaCarnegie Hallgibi kentin en büyük konser salonunun da aralarında olduğu mekanların veNew York Metropolitan Müzesi’nin de kapatıldığını açıkladı.

        ABD’den Fransa’ya, İtalya’dan Güney Kore’ye dünyanın birçok yerinde konserler, festivaller, tiyatrolar hatta müzeler bile kapalı.

        Gösteriler iptal ediliyor.İnsanlar kalabalık ortamlardabir araya gelmesin diye basketbol, futbol maçları iptal ediliyor, seyircisiz oynanıyor.

        Çin’de 70 binden fazla sinema salonu kapalı.

        James Bond'un yeni filmi No Time to Die'dan Disney'in bu yıl ki en büyük yapımı Mulan'a kadar birçok blockbuster filminin gösterim tarihleri sonbahara ertelendi.

        Sinema sektörünün salgından kaybedeceği paranın 5 milyar doları bulacağı belirtiliyor. O da şimdilik!

        ÖZEL TİYATROLAR DA KAPANSIN

        Geçen haftaVenedik’te ünlü La Fenice opera salonunda4 sanatçı boş koltuklaraBeethovençalıyordu. İnternetten canlı yayınlanan konseri izleyenler sanatçılara‘alkış emojisiyle’destek veriyorlardı.

        Şubat ve mart konserlerini iptal edenŞangay Senfoni Orkestrasıüyeleri karantina yüzünden evlerine kapanan insanlara ‘WeChat’ sayfaları üzerinde evden konserler hatta keman, çello, flüt, piyano dersleri verdiler.

        İsviçre’de yarın akşam gerçekleştirilecek ve 1600 kişinin katılacağı yardım balosu iptal edildi. Verdikleri paraların iadesi teklif edilen insanlar paraların bir eğitim programına aktarılmasını istediler.

        Berlin’de resmi tiyatro, opera ve konser salonlarındaki etkinlikler 19 Nisan’a kadar durduruldu.Kültür senatörü Klaus Lederer, “Özel tiyatroların da aynısını yapmasını tavsiye ediyorum”diye açıklama yaptı.

        Berlin Filarmoni dün seyircili ve internet üzerinden paralı üyelikle izlenebilecek konserini kononavirüs nedeniyle seyircisiz gerçekleştirdi. Konser internet üzerinden de ücretsiz izlendi.

        VİRÜS PARAYA BAKMIYOR!

        Televizyon programları bile koronavirüs tehlikesine karşı formatlarını değiştirdiler.Çin’de ‘Singer’ adlı canlı, seyircili yayınlanan yarışma programına jüri üyeleri ve yarışmacılar evden internet üzerinden katıldılar.Bazı talk-show programları sanki görüntülü arama gibi evden yapıldı.

        ABD’deStephen Colbert, Jimmy Kimmel gibi ünlü isimlerin seyircili yapılan talk-show programlarına seyirci alınmadı.

        K-Pop grubu BTS yeni albümünün tanıtım toplantısını gazeteciler olmadan yaptı. Toplantıyı internet üzerinden canlı yayınladı. Yüzbinler izledi!

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün“İki ay direnelim”dedi.

        Sabah beni arayan arkadaşım iki gün bile direnememiş anladığım!

        Ve korkarım onun gibi on binlerce insan var...

        Okullar tatil olduğu için çocuklarıyla soluğu sinema salonlarında, AVM'lerde almaya hazırlanan velileri hesaba katmıyorum bile!

        Koronavirüs yüzünden film galaları iptal edilirken sinema salonlarının bir şey yokmuş gibi devam etmesi biraz garip. Galaya gelenlerin canı, sinemaya gideceklerden daha mı önemli!?

        Cem Yılmaz Avrupa turnesini iptal etti ama İstanbul gösterileri aynen devam ediyor. İstanbul'dakilerin bağışıklık sistemleri Covid-19'a Avrupa'dakilerden daha mı dayanıklı acaba?

        İstanbul Şehir Tiyatroları 1 Nisan'a kadar tüm oyunları iptal etti? Şehir tiyatrolarının seyircisi koronavirüs kapabilir de özel tiyatroların ya da ülkenin diğer belediye tiyatrolarının seyircisine korona bulaşmaz mı?

        İş Sanat 30 Nisan'a kadar tüm etkinliklerini durdurdu. Akbank Sanat mart ayındaki söyleşi, konser, tiyatro gösterilerini ileri bir tarihe erteledi. Pera Müzesi aynı şekilde... Peki diğer müzeler neyi bekliyor?

        Birbirlerini tanımayan onlarca insanın bir araya geldiği sinemaların, tiyatroların, konser salonlarının bir süre faaliyetlerini durdurmasını istediğim için şimdi birileri çıkıp,“Ama o sektörde çalışan insanlar var...”diye başlayıp uzun nutuklar çekebilirler.

        Onları anlıyorum ama üzgünüm! Şimdi birkaç hafta bu tedbiri almazlarsa çok daha büyük bir felaketle karşılaşabilirler...

        Bu konuda ben deNew York Times sanat eleştirmeni Justin Davidsongibi düşünüyorum:“Tiyatroları kapatın. Opera'yı kapatın. Konser Salonlarını kapatın. Şimdi! Bu acımasız bir ekonomik karar ama virüs kimsenin gelirini umursamıyor...”

        NOT:

        ALKIŞLAR MÜCADELEYE DESTEK VEREN SANAT DÜNYASINA

        Cuma sabah saatlerinde yukarıdaki yazıyı yazdıktan ve "Tüm dünyada kültür sanat etkinlikleri iptal edilirken bizde gösteri devam mı edecek?" diye sordum. Öğleden sonraTürkiye'nin en önemli kültür sanat merkezleri koronavirüsle mücadeleye destek için birer birer etkinliklerini iptal ettiklerini duyurdu.

        Kültür ve Turizm Bakanlığı, 14 Mart Cumartesi gününden nisan ayı sonuna kadar Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne ait tüm sanatsal etkinliklerin ertelendiğini duyurdu.

        İKSV, 10-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Film Festivali'ni ve Salon'da 15 Nisan 2020 tarihine kadar gerçekleştirilmesi planlanan tüm etkinlikleri iptal ettiğini açıkladı.

        ENKA Sanat nisan ayı sonuna kadar düzenlemeyi planladığı tüm etkinlikleri, koronavirüs salgınına yönelik önleyici tedbir amacıyla erteledi.

        Zorlu PSM13 Mart 2020 itibarıyla programlarında yer alan, aralarında 'Alice' müzikali gibi dev prodüksiyonların da olduğu, tüm etkinlikleri, 6 Nisan 2020 tarihine kadar erteledi.

        Akbank Sanat’ın Mart ayındaki etkinlikleri ve 16. Akbank Kısa Film Festivali’nin halka açık tüm gösterimleriiptal etti.

        Borusan Sanat’ın mart ayında gerçekleştirmeyi planladığı “BİFO & Pablo Ferrández” ve “Otis, Öktem, Futacı Trio / İkiz Cabin Crew” konserlerinin ileri bir tarihe erteledi.

        BKM Mutfak, koronovirüs tehdidi nedeniyle mart sonuna kadar olan süreçteki bütün etkinliklerini erteledi.

        Uniq İstanbul, 28 Mart'a kadar Uniq Hall ve Uniq Box'ta sahnelenecek tüm oyunları iptal etti.

        Sanat camiasının bu dayananışma ruhu koronavirüsle mücadelede insana umut veriyor. Bu zor günler geçecek, ' 2 ay birlikte direnip' bu kötü günler geçtiğinde o konserleri, tiyatro salonlarını tıka basa doldurup hep birlikte eğlenip hep birlikte gülceğiz...

        Hepnize sonsuz teşekkürler...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar