Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaklaşık son 10 gündür Hollywood ve eğlence dünyası ünlü yapımcı Harvey Weinstein’in cinsel taciz ve tecavüz suçlamalarıyla çalkalanmakta. Suçlamalar normalde alıştığımız adı şanı duyulmamış kadınlardan da değil. Günümüzün ünlü kadın oyuncuları deneyimlerini her geçen gün artan bir şekilde kamuoyuna sunmakta. Weinstein olayı dikkatimizi güç dengelerine çekmekte ve failler özellikle işveren veya tanınmış güçlü erkekler olduğunda cinsel istismar mağdurlarının sisteme karşı haklarını savunmalarının ne kadar zor olduğunu açıkça göstermektedir.

        Weinstein’in taciz ettiği eski bir çalışanı neden yasal yolları sonuna kadar kullanamadığını “Ben 28 yaşında, geçinmeye ve kariyer yapmaya çalışan bir kadınım. Weinstein 64 yaşında, dünyaca ünlü bir adam ve burası onun şirketi. Güç dengesinde ben: 0 - Harvey Weinstein: 10” şeklinde açıklamış.

        Yasalar yok mu, Weinstein neden daha önce cezalandırılmadı diye sormayın. Böyle ünlü ve güçlü erkeklerin arkasında sadece bir avukat ordusu yok.

        Medya, para, ünlü olmanın verdiği bir güç ve onlara tam destek çıkan ve mağduru suçlayan bir eril düşünce tarzı var.

        CİNSEL TACİZ OLAYLARI

        Weinstein parasını ve medya ilişkilerini kullanarak önce kadınların kamuoyunda güvenilirliğini sorgulatıp sonra da pes etmelerini sağlamış. Weinstein’in eski çalışanının dediği gibi güç dengelerinde bu kadınlar koca bir 0 çekmekte.

        İşte böyle bir sistemde kadınların tek başına direnmeleri zor olabilir ancak bu son olayın medyada bu kadar çok yer alması, her geçen gün şikayette bulunan kadınların sayısının artması, yıllardır bu davranışları örtbas edenlerin deşifre edilmesi ve kadınların birbirini destekleyen ifadeleri çok önemli bir kırılma noktası oldu.

        Ünlü feminist yazar Naomi Wolf şikayetlerin toplu bir şekilde yapıldığında bir sistemin çalışmaya başladığını düşünmekte. The Guardian gazetesinde bu olayla ilgili yayınlanan yazısında cinsel taciz olaylarında bir “kağıt izi” yaratmanın öneminin altını çizen Wolf, sonucu ne olursa olsun poliste bir tutanak olmalı diyor.

        İlerde fail tekrar bir suç işlerse bu geçmişinin onun aleyhine işleyeceğini ve ceza görmemesinin imkansız hale geleceğini belirtmekte.

        Kadınları bu suçları işleyen erkekleri sosyal medyada teşhir etmeye de çağırıyor.

        Taciz kültürünü ve fail erkeklerin korunmasını sağlayan bu sistematik zırhı yok etmenin tek yolu kadın dayanışmasıdır. Lütfen mağdur kadınların hikayelerini onları suçlamadan dinleyelim, anlatalım ve fail cezalandırılmasa bile olayların bilinmesini sağlayalım. Bu son olaydan çıkan en pozitif gelişme budur.

        Hollywood’un yolları taştan, kadınlar geldi Weinstein senin hakkından...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar