Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün dünya üzerinde sağlık turizminin hacmi 150 milyar doları zorluyor. Türkiye’ye bu pastadan düşen pay topu topu 5 milyar dolar.

        Hindistan ve Tayland’ın bile gerisindeyiz. İzmir’in durumu daha da vahim. İklimi, tarihi ve doğal güzellikleri, sosyal yapısı ve hepsinden önemlisi termal zenginliği ile Türkiye’nin en gözde kenti olan İzmir, ülkenin sağlık turizmi gelirleri dağılımında sekizinci sırada...

        Potansiyeli ile bulunduğu konum açısından müthiş bir tezat var. İzmir’in potansiyelini değerlendirmek, sağlık turizminde kalkınmayı sağlamak adına hükümet önemli bir adım attı.

        İzmir, sağlık turizmi konusunda ‘5.Bölge Teşvik’ kapsamına alındı. Bu ne demek biliyor musunuz? Şifa bulmak amacıyla gelen bir ziyaretçinin normal turiste göre 20 kat fazla harcama yaptığı bu alanda yapılacak yatırımlara, vergi gelirlerinden SGK primlerine, kiradan faize, yurt dışı tanıtımlardan gelen ziyaretçilerin ulaşım giderlerine kadar pek çok alanda indirim sağlanması demek...

        Ancak, İzmir’in sağlık turizminde hedeflenen kalkınmaya ulaşması için Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar tek başına bir anlam ifade etmiyor.

        KOORDİNASYON ŞART

        Teşvik yönetmeliğin hedefine ulaşması için önce Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve hatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın buna uygun bazı düzenlemeler yapması gerek. Tabii en başta da zaman geçirmeden sağlık turizmi için uygun bölgelerin belirlenmesi, planlanması ve imarını buna göre düzenlemesi gibi basit ama önemli bir ayrıntı var ortada. Gelin görün ki bu konuda bugüne kadar bir arpa boyu yol gidilemedi.

        Hükümet böylesine hayati bir karar alabiliyor ama bu kararları uygulamakla görevli bürokrasi o hantal yapısından arınıp on binlerce insana iş kapısı olabilecek düzenlemelere elini atmıyor.

        Tezatlar bu kadarla kalsa iyi. Geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ve ‘termal öncelikli kentler’in belirlendiği liste açıklandı. İzmir bu listeye dahil edilmedi.

        Termal, sağlık turizminin en önemli unsurlarından biriyken, bu kent ülkenin termal zenginlik bakımından en önemlileri arasındayken ve senin Hükümet’in ‘İzmir Sağlık Turizmi’nde yıldız olmalı kararı alırken böyle bir liste hazırlayan kafaya ne demeli bilemiyorum. Hadi buna da tezat diyelim. Peki bu hazırlığı yapanların listedeki kentleri belirlerken bu kentin sektör temsilcilerini, yerel yöneticilerini ve milletvekillerini bile devre dışı bırakmalarına ne diyeceğiz?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar