Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yıl içinde kamu kurumlarına, yüksek güvenlik isteyen yerlere ve havalimanlarına kimlik göstermeden, kendimizi tanıtmadan biyometrik sistemle yüz ve parmak izlerimizden bizleri tanıyan donanımlar sayesinde girebileceğiz. Türkiye’nin askeri ve sivil alanda faaliyet gösteren en büyük yazılım yoğun ve ileri teknoloji firmalarından HAVELSAN tarafından geliştirilen biyometrik geçiş sistemi şu an hizmete hazır.

        HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kamu otoritelerinin belli organizasyonları ve yasal düzenlemeleri yaparak sistemi bu yılın ikinci yarısında hizmete sokabileceklerine dikkat çekti.

        Denetim gerektiren havalimanı, sınır ve kritik bina girişleri için tasarlanan görüntüleme teknolojili otonom (insansız) biyometrik güvenli geçiş kontrol ve izleme sisteminin en önemli bölümünden birisi olan HAVELSAN Milli Parmak İzi Sistemi (AFIS) de İçişleri Bakanlığı ile ortak yürütülüyor.

        Biyometrik geçiş sistemi Kovid-19 salgını yaşadığımız bir dönemde temassız ve ama yüksek güvenlikli bir kontrol sistemi büyük ihtimalle bu seneni ikinci yarısında hizmete girecek. Sistem kimlik/pasaport tanıma, yüz ve parmak izi tanıma işlemlerinin otonom olarak yapılmasına imkân veriyor. Böylece yüksek güvenlik gerektiren geçiş noktalarındaki işlemlerin hızlı ve sorunsuz şekilde gerçekleşmesine sağlanacak.

        REKLAM

        “THY’nin simülatörleri hazır”

        Yaklaşık bir yıldır dünyayı etkisi altına alan ve tüm sektörlerde duraksamaya sebep olan Kovid-19 sürecinde savunma sanayi şirketlerimiz tempolarından ödün vermeden yoğun çalışmalarına devam ettiler. Geçen yıl ve bu senenin başında arka arkaya gelen güzel haberler de bunun en güzel göstergesi. Dr. Mehmet Akif Nacar ile üzerinde çalıştıkları çok sayıda projeden öne çıkanları konuştuk. HAVELSAN’ın Kovid-19 salgınında sivil taraftan istenen seviyede verim alamadığı için yüzde 10 civarında etkilendiği bilgisini vererek detaylara geçeyim.

        HAVELSAN, Türk Hava Yolları (THY) için geliştirdiği “Glass Cokpit -Cam Kokpit” (LCD, dijital ekranlı) Boeing 737 ve Airbus 320 simülatörlerini teslim durumuna gelmiş. Genel Müdür Nacar, yurtdışına simülatör ihracatı için bazı ülkelerle de anlaşmalar imzaladıklarını söyledi. Ancak Kovid-19 salgını sebebiyle havayollarının yaşadığı sorunlar doğal olarak HAVELSAN’a da yansımış. Mart 2020’deki Singapur Airshow’da HAVELSAN simülatörlerini dünyaya tanıtıp, atılım yapmayı planladıklarına dikkat çeken Dr. Mehmet Akif Nacar, salgın sebebiyle fuarlara katılamadıklarını, havayollarının da bu dönemde simülatör taleplerini ertelediklerini söyledi.

        Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’nin (TUSAŞ) başlangıç ve eğitim uçağı Hürkuş’un simülatörünü yapan, genel maksat helikopteri GÖKBEY’in simülatörün de yapmaya hazırlanan HAVELSAN, ayrıca farklı tipteki eğitim uçakları ve helikopterlerin simülatörlerini yapması için de teklifler almış. Mesela Pakistan’a bazı askeri hava araçlarının simülatörlerini HAVELSAN yapacak. Uçuş okullarından da benzer talep almışlar. Kısacası HAVELSAN, havacılık sektörü için küresel bir simütlatör markası haline gelmek üzere…

        KOVAN’da ilk sürümler hazır

        Milli Kurumsal Kaynak Yönetim Sistemi (KOVAN), yazılımı birçok devlet kuruluşu ve özel sektör firmalarının ihtiyacını karşılayacağını söyleyen Nacar, 2021’de temel fonksiyonlarıyla, ilk sürümlerini yapacaklarını vurguladı. Bu sistemin devreye girmesiyle ülkemizde veri güvenliği açısından ciddi bir adım atılmış olacak. Ayrıca HAVELSAN tarafından geliştirilen modem ve ağ bağlantı sistemleri de var. Bunların öncelikle kamu kurumları, siber tehlikeye açık yüksek güvenlik isteyen özel şirketlerimiz için yaygınlaştırılması lazım.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Kamuda WhatsApp yerine "HAVELSAN İleti"

        Kamuda WhatsApp yerine "HAVELSAN İleti"
        0:00 / 0:00

        WhatsApp’ın gizlilik ayarlarında yeni düzenlemeye gideceğini açıklamasıyla kişisel verilerin güvenliği ve kullanımını yoğun bir şekilde tartıştık. Yabancı ve yerli servislere yönelimler arttı, Telegram, Signal ve BİP gibi uygulamaları yükleyenlerin sayısında artışlar oldu. Ancak bunlar daha çok vatandaşın yaptığı eylemlerdi. Peki kamu personeli, sivil veya askeri bürokratlar, devlet adına yüksek güvenlikli iş yapanlar nasıl korunuyor? Cevabını Dr. Mehmet Akif Nacar’dan dinleyelim:

        “WhatsApp tartışması kişisel verilerin değerlendirilmesine yönelik düzenlemeyle gündeme geldi. Ancak bu tartışmalardan önce biz “HAVELSAN İleti” geliştirip, kullanmaya başlamıştık. İleti mesajlaşmasında bazı yönleriyle dünyada ilk olan özelliklere sahip bir servisimiz var. Şu an “İleti” HAVELSAN’da kullanılıyor. Sosyal medya aracılığıyla ne zaman halka açık hale getirileceği soruluyor. Fakat önceliğimiz savunma şirketleri. Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) yaklaşık 3 aydır HAVELSAN İleti’yi kullanıyor. Bizim uygulamamızda bir kişiden diğerine giden mesaj, veri sunucuda tutulmuyor. Ayrıca sunucu tarafında da ekstra güvenlik önlemleri var.

        HAVELSAN ileti, kullandığı “Beyaz Kutu Kriptografi Kütüphanesi” sayesinde kişisel anahtarlar yazılım olarak korunuyor. Anahtarların ele geçirilmesi engelleniyor. Bu özelliği ile “İleti” güvenlik açısından diğer anlık mesajlaşma uygulamalarından bir adım öne çıkmaktadır. Özellikle kurumsal iletişimde bilgi güvenliğini sağlamak, verilerin üçüncü şahısların eline geçmesini engellemek için servis kurumun kendi sunucuları üzerinden çalışmaktadır. “HAVELSAN İleti” ile anlık mesajlaşma, güvenli sesli ve görüntülü görüşme, fotoğraf, video ve lokasyon paylaşımı yapılıyor.”

        Diğer Yazılar