Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Akıllı şehirler artık birçok ülkenin gündeminde. Şehir devlet olan Singapur da akıllı toplum olma yolunda teknolojiyi günlük hayatın her alanında kullanmak için ciddi çabalar harcıyor. İnsansız araba, drone ve otonom hava taksi girişimleri Singapur’da insanların yaşamlarında devrim gibi değişikliklere sebep olacak gibi görünüyor. Bu yeniliklerden birisi de 2016’da Airbus ile Singapur Sivil Havacılık Otoritesi (CAAS) arasında drone ile kargo teslimi için yapılan anlaşmaydı. Airbus bu süreçte “Skyways Sistemi” ismini verdiği drone çalışmalarında önemli mesafe kat etti. Bu yılın ilk yarısında da Singapur Ulusal Üniversitesi kampusunda kargo testlerine başlayacak. Fuarda bu proje bir farkındalık oluşturdu.

        Airbus’ın 2 ile 4 kg arasında kargo taşıyabilen drone ile teslimat yapacağı adresler, özel istasyona sahip olacak. Ayrıca “Skyways Sistemi”nin çoklu güvenlik sistemi de bulunuyor. Böylece yolunu kaybettiği zaman veya herhangi bir acil durumda en yakın istasyona otomatik iniş yapabilecek. Airbus tarafından geliştirilen GPS olmadan da yön bulma sistemi her istasyonda olacağından drone görev esnasında güvenli bir şekilde çalışacak.

        Öte yandan Türk Hava Yolları (THY) Singapur Müdürü Leven Arısoy ile fuarı gezerken, sivil bölüme not edeceğim şekilde yolcu uçağı olarak Airbus’ın kompozit gövdeli A350-1000 modeli, Embraer’in kaplan desenli E-190’ı dikkatimi çekti. Boeing de kapalı salonda varlık gösterirken, statik alanda uçak sergilemedi. Tüm iş jeti markaları da başta Gulfstream olmak üzere hepsi, hemen hemen tüm modellerini Asya Pasifik iş dünyasının beğenisine sundu.

        ***********

        SİNGAPURLU SATS İLE İMZA ATACAK

        Singapur’a kadar gelmişken, THY’nin ikramda yeni ortak olarak seçtiği SATS ile ilişkilerin hangi aşamada olduğunu merak edip, araştırdım. THY, SATS ile ön anlaşma yaptığını Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdiği Ekim 2017’den bu yana, nihai imza için bir tarih verilmemişti. Hatta bu zaman zarfında Do&Co ile yeniden masaya oturup, anlaşarak yoluna devam edebileceği varsayımları da yapılıyordu. Ancak henüz THY ile SATS arasında kesin sözleşme imzalanmamasına rağmen bu defterin kapanmak üzere olduğunu söyleyebilirim.

        Çünkü SATS ile uzun bir görüşme dönemi sonrasında anlaşmanın hukuki boyutları, idari yanları, iki tarafın üzerinde mutabık kalmaya çalıştığı ilginç yönleri ve özellikle yatırımın teknik detayları ciddi zaman almış. Fakat, 1-2 haftaya kalmaz nihai anlaşmaya imza atılabilir.

        Ancak, SATS’ın 3. Havalimanı’ndaki yatırımlarının yaklaşık 2 yıllık bir zaman diliminde tam anlamıyla biteceği için 29 Ekim’de açılacak havalimanında THY uçaklarına ikram hizmetinin nasıl verileceğine dair çalışmalar en önemli husus olarak tartışılıyor. Atatürk Havalimanı’ndaki mevcut ikram tesislerinden, 3. Havalimanı’na belli bir süre taşıma yapılması öne çıkıyor.

        Ayrıca 3. Havalimanı’nda sadece THY’nin ikram tesisleri değil, başka birimlerin ihtiyacı olan bina ve diğer donanımlarında yetişememesi gibi ihtimaller de var. Özetle ikramda THY ile SATS yakında nihai anlaşmaya imza koyacak...

        ***********

        FUARA ASKERİ HAVACILIK DAMGA VURDU

        Singapur Airshow’da askeri havacılık yoğun araç sayısıyla ilk sırada yer alırken iş jetleri onu takip etti ve yolcu uçakları ise üçüncü sırada kaldı. Ancak drone’lar bu fuarın gözdesi olmaya devam edecek gibi görünüyor. ABD’li Northrop Grumman’ın 14 bin 628 kg kalkış ağırlığındaki dünyanın en büyük İHA’sı RQ-4 Global Hawk’ı ve Çinliler ile bazı ülkelerin çeşitli maksatlar için ürettikleri küçük drone’lar da gösteriyor ki, başta güvenlik olmak üzere bundan sonra hayatımızın her yerinde bunlar olacak. Ayrıca fuarda Boeing ve Lockheed Martin’in askeri hava araçları diğer markalara göre yoğunluk açısından açık ara üstündü. Mesela son insanlı savaş uçağı olarak tanımlanan Lockheed’in JSF-35’i fuarın çeşitli noktalarında karşımıza çıktı. Singapur Türkiye Büyükelçisi Murat Lütem’in ev sahipliğinde büyükelçilik rezidansında bir araya geldiğimiz Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay’dan, TAI’nin bu fuara ilk katılımı sebebiyle de bölge ülkelerinden meslektaşlarıyla yoğun bir görüşme trafiği yaptığını öğrendim. Hasılı bu fuara TAI katılım göstermekle doğru bir tercih yapmış. Singapur’un konumu itibarıyla olsa gerek, askeri havacılık tarafı daha ağır basıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar