Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta “Mobilya sektöründe neden tuhaflıklar oluyor?” diye sorumuş, hem mobilya sektörüne hem de sektörün en önemli oyuncusu Doğtaş ve Kelebek markaları ile mobilya sektöründeki üretici firmalara lojistik hizmet veren Mobiljet A.Ş. hakkında değerlendirmeler yapmıştım. İki ayrı kanaldan da ele aldığım konu için açıklama geldi. Önce Doğtaş Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’a kulak verelim:

        “Sektörün tek çatı altında birleşmesi için Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) kurulmasında öncülük ederek kurucu başkanlığını yaptım. Yine sektörün tek çatı altında birleşmesi için 10 yıl başkanlığını yaptığım TOBB Mobilya Sektörü Meclis Başkanlığı görevimde her zaman birlik ve beraberlik adına çalışmalar yaparak federasyon kurulmasında da önemli rol aldım. Sektörün içerisinde bulunduğu sorunları birleşerek aşabileceğini ve bu anlamda önümüzdeki süreçte el ele vererek güçlenebileceğimize olan inancımızı bugün de koruyoruz.

        Doğtaş Kelebek Mobilya olarak yatırımlarımızı yenilikçi bir anlayışla yapıyoruz. Keza gerek Doğtaş gerekse Kelebek markalarımızda uçtan uca müşteri deneyimini iyileştirmek için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca dağıtım-montaj sürecinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak için yeni ekipler oluşturduğumuzu ve bu ekiplerin sorunların çözümü noktasında önemli iyileştirmeleri hayata geçirdiklerini bilmenizi isterim. 45 yıllık Doğtaş ve Türkiye’nin ilk kurumsal markası, 82 yıllık Kelebek Mobilya deneyimi ile ürün ve hizmet anlayışımızda kalite her zaman birincil önceliğimiz olmuştur. Dün olduğu gibi bugün de ürün ve hizmet kalitemizi artırmak için durmadan çalışıyoruz. Kelebek markamızın ise grubumuza katılması ile gerek lokasyon gerekse cirosal olarak 5 kat büyüdüğünü ve sektörün en hızlı büyüyen markası olduğunu da belirtmek isterim.”

        Açıklama böyle. Fakat Davut Doğan ile bir araya gelip sohbet ettiğimizde ise Kelebek markasını, fiyat-performans ilişkisiyle yeniden konumlandırıp daha ulaşılabilir hale getirdiklerini öğrendim. Kelebek markasını bilinen konumu olan üst segmentten daha uygun fiyatlarla ulaşılabilecek bir kategoriye çekmişler. Ayrıca sektördeki dağınıklık sebebiyle de Doğtaş Kelebek olarak, düzenlenen iki ayrı fuara da katılmama kararı almışlar. Bundan böyle kendi tanıtım ve lansmanlarını özel organizasyonlarla kendileri yapacaklarmış.

        **************

        ‘15 YIL ÖNCE DAHA FAZLA SORUN YAŞANIYORDU’

        Mobilya sektörünün üretici firmalarına entegre lojistik hizmeti veren Mobiljet hakkındaki değerlendirmemde ise eksikliklerine, çalışanların memnuniyetsizliğine, tam anlamıyla bir lojistik organizasyonu olmadığına ve tüketicilerin rahatsızlığına dikkat çekmiştim. Mobilya sektörüne ucuz işgücü sağlayan, hatta bir nevi taşeronlaşma olarak yorumlanacak bir pozisyonda olduğu tespitini yapmıştım. Mobiljet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öztekin de işte o yazıma şu açıklamayı göndermiş:

        “Mobilya sektöründe 20 yılı aşan yöneticilik tecrübem ve endüstri mühendisi bir işadamı olmamın da verdiği birikimle şunu belirtmek isterim ki; belirttiğiniz sorunlar bundan 15 yıl önce evet çok fazla yaşanıyordu. Ancak sektörün ve Türkiye ekonomisinin önemli bir değeri olan markalarımız ve bizim gibi dünya vizyonu ile hareket eden girişimciler sayesinde artık bunlar sıfır noktasında oluyor ya da nadir yaşanıyor.

        Bu vesile ile de belirtmek isterim ki; Mobiljet A.Ş, taşeron bir firma değil, Türkiye’nin lider ve ilk kurulan entegre mobilya lojistik şirketidir. Kuruluş aşamasındaki Know How’u, teknolojik altyapısı ve inovasyon yatırımlarıyla; bugün dünyada kabul edilen ve yeni yeni oluşan ‘entegre lojistik sektörü’ konusunda örnek gösterilmektedir. Bu bağlamda da bizle çalışan ulusal ve uluslararası mobilya markalarına; lojistik, ürün kurulum ve montaj, garanti süresi boyunca teknik servis, markaların müşteri memnuniyeti çalışmaları için CRM ve raporlama hizmeti sunuyoruz. Türkiye’de 9 ana ve cep lojistik üssümüz, 600 kişiye yakın personelimiz, personelimize 2 ayda bir verdiğimiz mesleki, kişisel ve bakım eğitimlerimizle örnek bir iş modeliyiz.”

        Evet, mobilya sektörünü daha yakından tanımak için sektörün iki farklı alanda ve öncüsü konumundaki iki ayrı yönetim kurulu başkanından gelen açıklamalar böyle. Umarım mobilya sektörüne lojistik hizmet veren Mobiljet’e yeni rakipler gelir ve böylece sektör kendiliğinden disipline olur. Fuar mevzusu ise ülkemizin ciddi bir sorunu. Nasıl çözülmesi gerektiğine ilgili bakan ve TOBB yetkililerinin beyin terletip çareler bulması gerekiyor. Zira her önüne gelene fuar izni verilmesi, Türkiye’ye özgü bir durum...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar