Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sevgili anneler, bugün sizler için anne sütünü artıran, her gün mutlaka tüketmeniz gereken besinleri ve uzak durmanız gerekenleri yazdım. Bebeğinizle birlikte emzirmenin tadını çıkaracağınız günleriniz olsun!

        EMZİRME hakkında ne biliyorsam anlatmak ve her annenin beynine tüm pozitif düşünceleri yerleştirmek istiyorum. Olumsuz ne varsa, süt oluşumunu azaltacak, hepsini tek tek silmek istiyorum beyninden, hafızasından. Neden mi bu kadar takıntılıyım? Çünkü hem bir beslenme uzmanı olarak hem de anne olarak biliyorum ki anne sütünü artıran en güçlü şey düşünce! Bununla beraber inanmak, bebeğini kucağına alabilmek, sevmek, mutlu olmak, iyi beslenme... İyi beslenme kısmınına geçeceğiz ama bir kez daha belirteyim; inanırsanız daha çok sütünüz gelir, daha çok sütünüz gelirse de inancınız artar! Bunu unutmayın!

        PANİĞE KAPILMAYIN!

        Hamileyken tanıştığım danışanlarımın doğumlarına mümkün olduğunca koşarak gidiyorum. Hemen emzirme hakkında önemli gerçekleri, ayrıntıları özellikle yakın aile bireylerinin duyacağı şekilde anlatıyorum. Süt mü yetmedi? Az mı geldi? Bebek aç mı kaldı? Bunları annenin yanında konuşmak yasak! Bazı anneler ev halkından daha panik, “Kesin yetmeyecek benim sütüm” diye hemen emzirmeyi deniyor. Yapmayın, üzerine çok düşmeyin ama bilin ki sütünüz gelecek. Siz emzirmeye devam edin. Bebeğinizin ilk anlarının tadını çıkarın.

        ***********

        BUNLARA DİKKAT!

        - Bu dönemde metabolizmayı hızlandıracak yeşil çay, kahve ve çikolata dikkatli tüketilmelidir.

        - Ödem atan çayları, detoks içeceklerini bu dönemde tavsiye etmem. Çok su tutuyorsanız daha çok su içmelisiniz.

        - Doğal besinlerle mutfağınızı doldurun, paketli besinlerden iyi ve sağlıklı olanlarını seçmeye özen gösterin.

        - Ne olduğunu bilmediğiniz şeyleri yemeyin ve içmeyin. Çok merak ederseniz diyetisyeninize danışın. Etiketini birlikte inceleyin.

        - Şekerli içeceklerden uzak durun.

        - Alkol ve sigaradan mutlaka kaçının.

        ***********

        BESLENMENİZDE HER GÜN OLMASI GEREKENLER

        - 1 bardak süt. (Gaz yapanlar için laktozsuz süt olur.)

        - Her yemekte (günde 2 kez) yoğurt. (Biri probiyotik olabilir veya içine toz probiyotikler ilave edip probiyotikten zengin yoğurt yapabilirsiniz.)

        - En az 3 kez sebze. (Sabah maydanoz, domates, biber. Öğlen sebze yemeği. Akşam balık, yanına da salata. Özellikle yeşillikler süt oluşumunu destekler. Çok gaz problemi olanlar pişmiş yeşil sebzelerle öğünlerini daha kaliteli hale getirebilirler. Ispanak ve pazı haftada 2-3 gün tüketilebilir.)

        - Sabah 1 yumurta ve 1 dilim peynir. (Yumurta olmazsa olmaz! Nasıl iyi geldiğini göreceksiniz.)

        - Bir öğünde 100-200 gram balık-tavuk veya kırmızı et. (Izgara, fırında, sebzeyle.)

        - Her öğünde 1-2 dilim tam buğday ekmeği.

        - Bulgur, tam buğday makarna ve buğday. (Börek, poğaça, baklava değil! Ekmek veya ekmek yerine geçen bu tahıllar, emzirme döneminde en iyi dostlarınız olmalı.)

        - Her gün 3 meyve. (Her seferinde farklı meyveler olmalı.)

        - En az 3 litre su. Bu dönemde ihtiyaç artıyor. Çoğalabilir, azalamaz!

        - 2-3 ceviz + 2-3 badem + 2-3 fındıkla bir kuruyemiş tabağı! (Mümkünse gün içinde, akşam saatine çok bırakmadan.)

        - Zeytinyağı. (Yemekte, salatada veya domatesin üzerinde ama mutlaka!)

        - Tahin süt oluşumunu destekler ama kalorisinden dolayı fazla tüketirseniz kilo alabilirsiniz. İhtiyacınız olan her sabah 1 yemek kaşığı tahin veya 1 dilim tahin helvası. Daha fazlasına gerek yok.

        - Kurubörülce, mercimek, nohut, bulgur da çok değerli, Gaz sorununuz yoksa mutlaka haftada 2-3 gün tüketin. Çorba ve salataya da ilave edilebilir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar