Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Krizin ikinci dağıtım merkezi olma rolünü oynayan Avrupa Birliği bu yıl %6’dan fazla daralacak. Birçok ülke kendi daralma tahminini yayımladı. Almanya için, hükümetin tahmini %6,3 daralma şeklinde.

        Covid-19 sonrası ekonominin daralması vaka-i adiyeden. Ancak kimin hangi kertede küçüleceği ve bu gecelerin sabahlarının ne zaman olacağı doğrudan eko-politiğin konusu.

        Birlikte bakalım.

        Aşağıda her bir milyon kişiye oranla vefatları görüyoruz. Avrupa’nın birçok ülkesi yukarılarda yer alırken Almanya 103 kişi ile oldukça güvenli bir sıraya oturmuş. Türkçesi, çok az vatandaşını bu hastalığa kurban vermiş. Avrupa’nın en düşüğü.

        Sağlık sistemi gerektiği gibi işleyen ve doğru politikalar ile pandemiye müdahale eden ülkelerin doğal olarak ekonomileri de daha az zarar görecek. Covid-19 kaynaklı ekonomik kriz sırasında, büyümenin öncü göstergesi olan Satın Alma Yöneticileri Endeksine (PMI) bakalım. Krizde en az daralıp en yukarıya kolaylıkla zıplayabilen ülkenin ismi Almanya.

        Ancak hikaye burada bitmiyor. Daralan ekonomik aktiviteyi canlandırmak için her ülke bütçe gücünü devreye sokuyor. Bütçe harcaması yoluyla ekonomik canlanma istiyorsanız, genişlemenin gerçekten genişlemeye hizmet etmesi gerekir. Yani bütçe harcaması finansal koşulları gevşetmeli ve yeni borç enstrümanı ihracı ile özel sektörün sırtına yük olmamalı.

        REKLAM

        Bunun için kamu borcunun düşük olması gerekiyor her şeyden önce. Yoksa fazla tahvil ihracı ile piyasa boğulup, bu arzı emmek için daha yüksek faiz oranı talep edebilir.

        Euro Bölgesi'nde krize girmezden önce ülkelerin milli hasılalarına göre kamu borçları sıralamalarına bakalım. Küresel krizden sonra kamu borcunun milli gelire oranı olarak %60’ı tutturan AB üyesi pek ülke bulunmazken, Almanya %60’ın altına inen tek ‘büyük’ ülke.

        Tüm bu bileşenler Almanya’ya krizden göreceli erken ve güçlü çıkış için önemli bir şans tanıyor. Bu şansı artırmak ve ihtimalleri realiteye yaklaştırmak için Almanlar mali teşvikleri devreye alıyorlar. Hem de Avrupa’nın kalanında görülmemiş bir büyüklükle.

        Son gelen haberlere göre Meclis 130 milyar euro ek paketi de onayladı. Böylelikle ülkenin açıkladığı teşviklerin tutarı milli hasılanın %40’ına yaklaştı.

        Pandemiden çıkışta bu kamu fonlarının kullanımı çok önemli olacak. Çok harcayan, bu harcamaların ne kadar efektif olduğuna da bağlı olmak üzere toparlanmanın şeklini belirlemiş olacak.

        Uzun süredir en iyi ticari partnerlerimizden olan Almanya ile ticaret yapmak için en iyi zamanlardan biri. En az 2021 yılı sonuna kadar Almanya, Avrupa içinde en iyi performans gösteren ekonomilerden biri olmaya aday. Normal fonksiyonlarına yaklaşmasını beklediğimiz ekonomi 2021 yılında kayıplarının önemli bölümünü telafi edecek. Düşük faizler eşliğinde ödeme disiplininin de korunabileceğini unutmamalı.

        İhracatçı için önemli.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar