Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Hissiyatım şu ki, şampiyonluk artık Galatasaray ile Fenerbahçe arasında olacak gibi. Başakşehir 3.’lüğe oynar gibi görünüyor. Tabii normal şartlarda... Beşiktaş, Bayern Münih karşısında ağır bir travma yaşamazsa o da lige ortak olabilir elbette.”

        - Galatasaray lider oldu. Takımı nasıl buldunuz? Size göre eksikleri var mı?

        - Galatasaray, ara transfer döneminde sadece tek bir oyuncu alarak çok akıllıca hareket etmiş. Keza, Ndiaye’yi yollamakla da kulübün çıkarları açısından doğru bir iş yapmış. Bu açıdan hem bu duruma onay veren Fatih Terim’i hem de buna cesaret eden yönetimi kutlamak lazım. Galatasaray’da bir kadro sıkıntısı görülmüyor. Selçuk, Belhanda ve Feghouli hem aynı anda oynayabilen hem de birbirlerini yedekleyebilen oyuncular. Takımın en önemli kozlarından Fernando yok ama yerine Donk oynayabiliyor. O olmazsa Tolga Ciğerci oluyor. Sağ kanatta Nagatomo iki maçtır güven veriyor, yedeği Lotavlevici de idare eder. Diğer kanatta Mariano gibi çok iyi bir sağ bek var ama onun kadar iyi olmaya başlayan Linnes de var. Üstelik Linnes iki kanatta da oynayabilecek durumda. İleride Gomis şahane, yedeği veya aynı anda oynayabileceği Eren Derdiyok yükselişte. Forvetin kanatlarında giderek Avrupa kulüplerinin dikkatini çekecek olan Rodrigues var, benim çok beğendiğim Sinan Gümüş var, Yasin var. Bir futbol takımında her zaman eksikler olur. Her oyuncunun elbette daha iyisi bulunur ama Galatasaray’ın bugünkü mali koşullarında elinde iyi bir kadrosu var ve fazladan para harcamasına gerek yok.

        KEYİFLİ BİR LİG SONU İZLEYECEĞİZ

        - Bu kadro şampiyonluğa gidebilir mi?

        - Gidebilir. Hissiyatım şu ki, şampiyonluk artık Galatasaray ile Fenerbahçe arasında olacak gibi. Başakşehir 3.’lüğe oynar gibi görünüyor. Tabii normal şartlarda... Beşiktaş, Bayern Münih karşısında ağır bir travma yaşamazsa o da lige ortak olabilir elbette. Keyifli bir lig sonu izleyeceğiz.

        TERİM ELİNDEKİ KADROYA UYGUN FUTBOL OYNATIYOR

        - Galatasaray, Rodrigues bağımlı bir futbol mu oynuyor?

        - Galatasaray için Rodrigues’e bağımlı demek haksızlık olur. Formda olan oyuncuların kimlerse ona bağlı bir düzenle oynamak zaten bu işin gereği ve Rodrigues bugün Galatasaray’ın oyun sistemine iyi gelen bir futbol oynuyorsa onunla oynarsın, benimle oynayacak halleri yok. Ama Rodrigues olmadığı zaman Sinan Gümüş veya Yasin de onun yaptığı işi üç aşağı beş yukarı yapabilir. Terim elindeki kadronun özellik ve yeteneklerine uygun bir futbol oynatıyor diye bir futbolcuya bağımlı demek haksızlık olur. Elinizde yumurta ve yağ varsa yağda yumurta yaparsınız, elinizde yumurta yağ, biber ve domates var ise menemen yaparsınız. Bunu yapan adama da “Yumurta bağımlısı” diyemezsiniz. Elinde kuşkonmaz vardı da menemen mi yaptı yani!

        UEFA’DAN TAM TRANSFER YASAĞI YA DA ‘SATTIĞIN KADAR AL’ CEZASI GELEBİLİR

        - Youtube kanalınızdaki programınızda Galatasaray’a transfer yasağı gelebileceğini söylediniz. Ortalık yıkıldı. Tahmin mi, bilgi mi?

        - İkisinin ortası, bilgiye dayalı tahmin diyelim. Dursun Özbek, UEFA’yla bir anlaşma yaptı: Settlement Agreement. UEFA’ya sözler verdi. Zararı belirli bir seviyede tutacağını 30 milyonla sınırlayacağını yazdı, imzaladı. Ama tam aksini yaptı. Zararı katladı. Daha da beteri son yolladığı dosya da bir sürü eksik tespit etmiş UEFA. Bu kötülüğü Özbek de yapsa, sonuç olarak UEFA’nın muhatabı kurumsal olarak Galatasaray. 9 Mart’ta görüşmeler var. Yeni yönetim UEFA’yı ikna etmeye çalışacak. Ancak bu tablo ile ikna nasıl edebilir, bilmiyorum. Özbek 30 küsur olan zararı 120’ye çıkarmış. Ne anlatacaksın bu noktada? İki olasılık var. Ya Barcelona’ya olduğu gibi full bir yasak gelebilir ya da ‘sattığın kadar alabilirsin’ diyebilirler. Bu bile çok zor ama belki yönetim ikna edebilir.

        DURSUN ÖZBEK FFP KURALLARINI YERLE BİR ETMİŞ

        - UEFA’nın düzenlediği kupalara katılma yasağı gelebilir de demişsiniz!

        - Ne yazık ki, böyle bir risk zaten vardı. Dursun Özbek FFP kurallarını yerle bir etmiş. Ancak yeni yönetim “Yasaklarsanız bu işin içinden hiç çıkamayız” noktasında bir argümanla, sadece transfer yasağı ile ikna etme becerisini gösterirse kurtuluruz. Zor. Çok zor ama olmayacak iş değil. Tabii aynı durum diğer kulüplerimiz özellikle de Fenerbahçe için de geçerli.

        ŞAMPİYONLUĞU PARASAL MESELELER ETKİLEMEZ

        - Mali sıkıntılar G.Saray’ın şampiyonluk yürüyüşünü etkiler mi?

        - Biliyorsunuz, yeni transferler hiç para almamışlardı, eskiler ise 7 aydır para almadan oynamışlar. Özbek yönetimi kimseye para ödememiş. İlk etapta alacakların önemli bir bölümü büyük oranda Abdurrahim Albayrak’ın cebinden sağladığı bir kaynakla ödendi. Şimdi mayısa kadar bildiğim kadarıyla 30-40 milyonluk bir sıkıntı var. Onu da sağlayacaklardır. Şampiyonluğu parasal meseleler engellemez.

        ***********

        FENERBAHÇE ANADOLU TAKIMI GİBİ OYNUYOR

        - Fenerbahçe tartışmasız bir maç kazandı. Başakşehir gibi bir takımı her alanda ezdi. Sizce bu nasıl oldu?

        - Başakşehir’de hem çok önemli iki eksik vardı; Emre ve Mossoro, hem de Fenerbahçe doğru taktikle oynadı. Fenerbahçe çok çok iyi savunma yapan bir takım. Anadolu takımları nasıl ki büyük takımlarla oynarken sıkı savunma kontratakla gol taktiği güder, Fenerbahçe de böyle oynadı. Ama iyi oyuncuları olduğu için de, savunmadan çok iyi çıkıp, pozisyon buldu. Bugün Türkiye liglerinde en iyi savunma yapan takım Fenerbahçe, çok açık. Ve bu tip oyunla hem Beşiktaş, hem de Galatasaray karşısında favoriler. Bu güzel, temaşa zevki olan bir futbol değil ama sonuç alan bir futbol haline geldi. Başakşehir ise ezberlediği bir futbol oynardı, bu kez onu da oynayamadı. Döküldüler.

        - Peki, sizce F.Bahçe neden her maçta aynı konsantrasyonu gösteremiyor?

        - Dedim ya, Anadolu takımı gibi oynuyor diye. Anadolu takımları da Üç Büyükler’e kök söktürür bilirsiniz. Çünkü kapanırlar, büyük takım üstlerine gelir, yemezlerse atarlar ve kazanırlar. Fenerbahçe de öyle oynuyor ve kadrosu da kaliteli olduğu için atma imkanı daha fazla oluyor. Diğer mazlarda ise rakip üzerine gelmiyor ve karşılıklı savunmalarla maç geçiyor. Fenerbahçe güçlü rakiplere karşı bu yüzden daha başarılı oluyor.

        AVCI’NIN YAPACAĞI SINIRLIYDI

        - Avcı nerede hata yaptı?

        - İki önemli oyuncu eksik olunca Avcı’nın yapacağı sınırlıydı zaten. Belki Arda’yı biraz daha etkin kullanabilir, farklı bir görev verebilirdi. Santrforları da gününde değildi açıkçası.

        EMRE OYNASAYDI MAÇ FARK EDERDİ

        - Emre olsaydı maç fark eder miydi?

        - Emre değil, Mossoro bile olsaydı fark ederdi. Emre olsa daha da fark edebilirdi. Arda’nın da performansı yükselirdi, Edin Visca’nın da. Başakşehir oyun kuramadı. Sivas maçındaki Galatasaray gibiydi. Kafası kopuktu.

        ARDA’NIN İYİ YOLDA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

        - Arda’yı nasıl buldunuz. Sanki Barça’dan sonra bir kimlik bunalımı yaşıyor. Siz ne dersiniz?

        - Kötü değildi ama bir Emre de değildi. Arda, Başakşehir’de Atletico Madrid ve hatta Barcelona’da oynadığı gibi oynuyor. Kendi alanında, kendi görevinde. Maestroluk yapmıyor. Oysa Başakşehir’in özellikle Emre olmadığı zaman bir beyne ihtiyacı var ama Arda o görevi üstlenmiyor ya da Arda’ya o görev verilmiyor. Yine de bir ara oyuna ağırlığı koydu ve pozisyonlar yaratmaya başladı. Mossoro yanında olsaydı ya da Emre, Arda daha etkili bir görüntü verebilirdi. Ama iyiye gidiyor. Fakat yine biraz kilo fazlası var. Arda’nın futbola biraz daha konsantre olması lazım. Yine de iyi yolda olduğunu düşünüyorum.

        ***********

        BEŞİKTAŞ’IN BAYERN KARŞISINDA İŞİ ZOR AMA...

        - Haftaya Beşiktaş’ın, Bayern Münih maçı var. Şimdiden neler söyleyebilirsiniz?

        - Beşiktaş’ın işi çok zor diyebilirim. Keşke bu maç sezon başında falan olsaydı. O dönemde Beşiktaş istim üzerindeydi, Bayern ise dökülüyordu. Fakat Ancelotti gitti yerine Heynckes geldi ve Bayern yeniden makine düzenine döndü. Yağmur gibi gol atıyorlar, tank gibi ezerek oynuyorlar. Yaşlı bir takım olmasına rağmen iyi toparladı ve Alman liginde müthiş bir üstünlük kurdular. Biz PSG, Barcelona, Man.United, Man.City falan diyoruz ama Bayern onlardan aşağı bir takım değil. Muhtemelen finale gidecek bir takım ya da şampiyona elenir final öncesi. Çok zor maç. Ama bunun adı futbol ve her türlü sürprize açık. Umuyoruz Beşiktaş lehine böyle bir sürpriz olur. Olursa da futbol tarihinin en önemli sürprizlerinden biri olur.

        ***********

        BU TFF BİR YERE GİTMEZ!

        - Türkiye Futbol Federasyonu ve kurulları çok tartışılıyor. Diyelim ki TFF gitti. Nasıl bir TFF oluşmalı?

        - TFF bir yere gitmez. Alternatifi kavgalı bir ortamdır. Zaten bu görüldüğü için mevcut olan yerinde duruyor. Bunu değiştirmeye kalksalar kavga çıkacak. Rıdvan, Göksel Gümüşdağ gibi isimler devreye girmeye çalışacak. Türlü tatsızlık olacak. Bu yönetime katlanılmasının nedeni ehveni şer olması... Daha büyük bir kaos oluşmasın diye mevcutla devam ediliyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar