Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eminim sizin de gözünüze çarpmıştır; çocuklar bir süredir, her zaman olduğundan daha peşin hükümlü.

        İnsanları kategorize etmede eskisinden daha usta, taraf yapmada müthiş becerikli. “Hay Allah, bak sen keratalara, nereden çıkarıyorlar böyle işleri” falan demek isterdim. Ancak körle yatan şaşı kalkıyor.

        Armut da kendini bildi bileli, dibine düşüyor. Dış görünüşüne, okuduğu okula, ailesinin mesleğine, efendime söyliyeyim siyasi görüşüne göre sınıf sınıf ayırmayı borç bilen ebeveynlerin, çocukları da ne tesadüf ki, adını soyadı söyleyebildikleri yaştan itibaren ötekileştirme konusunda yeterlilik kazanıyorlar. Öyle bir yeterlilik ki, yetiyor da artıyor.

        Orjinal adı Wonder olan R.J.Palacio’nun Mucize adlı kitabını okudunuz mu? Okumadıysanız filmini izlemek için hala şansınız var. Kendisi iki haftadır vizyonda. Hatta başrollerinde Julia Roberts, Owen Wilson ve harika performansıyla Jacob Tremblay oynuyor.

        Gurur duyduğumuz, önyargı buketi hayatımıza, bildiğiniz tokat atıyor. Hem de bunu bir çocuk üzerinden yapıyor.

        İşte bence tam da bu yüzden, 7 yaş ve üzeri tüm çocukların ebeveynleri ile birlikte izlemesi gerekiyor. Tercihimiz iki nesilin de nasibi alması ancak hangisi payına düşeni yerse, kardır.

        HEP ÖTEKİLEŞTİRDİK

        Filmi izledikçe, öğrencilik hayatım boyunca sırf gözlük takıyor diye nazarımda dört gözlü kabul edilenler, biraz fazlası var diye şişko sıfatına layık görülenler, ortalamanın üzerinde ders çalışıyor diye ineklikle taçlandırılanlar başka bir deyişle, yolumun kesiştiği tüm “öteki” yaşıtlarım, gözümün önünden film şeridi gibi geçti.

        Bugünün ötekileştirilenleri, zamanında masum ama bize göre kusurlu birer çocuk değil miydi? Bugünün ötekileştirenleri, en nihayetinde, hayat tecrübesi açısından fakir, ancak kanın deli akmasından ötürü gururlu, senesinin çocukları değil miydi?

        Demek ki her şey, yaşımız henüz tek basamaklıyken gelişti.

        Halen daha da devam ediyor. Kendi adıma, çocuklarımın, önyargılarıyla gurur duyan, insanları belirli kalıplara sokup, ağzıyla kuş tutsa çıkarmayan sevimsiz yetişkinler olması, pek de hayallerim arasında yer almıyor.

        O yüzden böyle güzel bir hikayeden kaç tane çocuğu etkilersek kardır diye düşünüyorum. Yetişkinler siz de geç kalmış sayılmazsınız. İzleyin bakın, pişman olmayacaksınız!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar