Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘Ergen Beyni’ ve ‘Çocuklar Nasıl Başarır?’ ebeveynlere yönelik 2 rehber kitap. ‘Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı’ ve ‘Dombili’ dizisiyse çocukların okurken keyif alacakları kitaplar...

        PENNSYLVANIA Üniversitesi’nde çalışan nörolog Frances E. Jensen iki çocuk annesidir. Oğullarının sırayla ergenliğe girmesiyle garip renklerde boyanan saçlar, ucuz atlatılmış kazalar gibi günlük mini şoklar yaşamaya başlar. Hem bir anne hem de bir bilim insanı olarak bu türbülanslı dönemi daha sağlam atlatabilmek adına ergen beynini araştırmaya başlar.

        Ergenlerin düşünme süreçlerini, beyinlerinde yeni kurulan bağlantıları, hormonal değişimleri ve bunların yetişkin olma yolundaki amaçlarını anladıkça çocuklarıyla olan ilişkisinde daha sabırlı olabildiğini belirtiyor bir röportajında. Bu araştırmanın ona sağladığı bilgiler ve anneliğinin verdiği tecrübe ile ‘Ergen Beyni’ isimli bir kitap yazıyor. Jensen kitapta, 17 farklı başlıkta ergenlikte yaşanan değişimleri ve bunların davranışlara etkisini inceliyor.

        Hepkitap tarafından Türkçe’leştirilen bu eser “Eyvah çocuğum ergenliğe giriyor” endişesiyle tanışan ebeveynler için iyi bir rehber. Jensen, beyinde gerçekleşen değişimleri ve davranışları etkileyen süreçleri detaylı olarak açıkladıktan sonra ebeveynlere şunları unutmamalarını öğütlüyor:

        -Ergenlik çağındaki çocuklarınız hata yaptıklarında onlara karşı hoşgörülü davranın ve onlarla hataları hakkında sakin bir şekilde konuştuğunuzdan emin olun.

        -Ergenlik çağındaki çocuklarınız aptalca hareketler yaptıklarında ve bu hareketleri niçin yaptıklarını bilmediklerini söylediklerinde şaşırmayın. Bunu onlara anlatın-prefrontal loblarının henüz tam anlamıyla çevrimiçi olmadığını söyleyin. Unutmayın en akıllı, en itaatkâr, en uysal çocuk bile ergenlik çağını tamamlamadan önce en az bir kere aptalca bir davranış sergileyecektir.

        -Onlarla iletişim kurun ve onların bakış açısından değerlendirmeye çalışın. Onlara hayatlarının olumlu yanlarını vurgulayın. Onları farklı aktiviteler denemeleri ve karşılaştıkları olaylara farklı açılardan bakmaya çalışmaları için teşvik edin. Herhangi bir konuda tavsiye almaya ihtiyaç duydukları zaman yanlarında olduğunuzu bilmelerini sağlayın.

        -Sosyal iletişim araçları ve paylaşım siteleri ergenlik çağındaki çocuklarınızla daha iyi iletişim kurmanıza yardım edebilecek önemli vasıtalardır. Bazı ebeveynler ergen yaştaki çocukları ile aralarında geçen en başarılı ve anlamlı sohbetlerin onlarla mesajlaşırken geçtiğini savunurlar.

        ***********

        Çocuklar Nasıl BAŞARIR?

        ÇOCUKLARI nasıl olduğunu henüz bilmediğimiz bir geleceğe hazırlıyoruz. Özgürlük ile disiplin, yenilik ile gelenek, emek ile teknoloji, yetenek ile çabanın ideal dengeleri yeniden tanımlanıyor” diye yazıyor başarı kitapları 3 milyon okura ulaşan Mümin Sekman ve üstün yetenek eğitimi üzerine çalışan Bahar Eriş’in ortak çalışması olan kitabın ilk bölümünde...

        Bu kitap zamane anne-babalarının sıklıkla sorduğu birçok soruya cevap arıyor:

        -İnatçı çocuk azimli çocuğa nasıl dönüşür?

        -Çocuklar başarı cesaretini nasıl kaybeder?

        -En büyük başarılar hangi yaşlarda gelir?

        -Kullandığımız kelimeler çocukları nasıl etkiler?

        -Çocuklara vazgeçmemenin gücü nasıl anlatılır?

        -Bilgisayar oyunları okul notlarını nasıl etkiler?

        -Genler çocuğun başarısında ne kadar rol oynar?

        -Ailenin ilk çocuğu daha mı başarılıdır?

        -Bir çocuk başarısızlığı nasıl öğrenir?

        -Yaz tatili başarı katili midir?

        -Konsantrasyonu nasıl yeniden kazanabiliriz?

        -Yetenekli çocuklar yokluktan mı bolluktan mı çıkar?

        -En yakın arkadaşlar not ortalamasını nasıl etkiler?

        Alfa Yayınları’ndan basılan kitap eski ve yeni birçok başarılı, tanınmış insandan alıntıların yanı sıra olimpiyat sporcularının ailelerinin davranışlarından, arka arkaya 10 kere şampiyon olan bir koçun başarı sırları gibi ilginç bilgiler de sunuyor. Keyifle okunabilen, faydalı bir rehber kitap...

        *******

        Çocuklar için

        Dünyanın EN Yüksek Kitap Dağı

        LUKAS'IN tek hayali uçmaktır. Büyük, küçük, kuştüyünden, kâğıttan, kartondan bir sürü kanat yapmayı dener. Uçmanın başka yolları olduğunu söyleyen annesi, ona doğum gününde bir kitap armağan edince, Lukas’ın yaşamı değişmeye başlar. Bahçedeki kitap dağı yükseldikçe yükselir. Annesinin ne demek istediğini bir gün anlayacak mıdır?

        ‘Öpücük Ne Renktir?’ kitabının yazarı ve çizeri olan Rocio Bonilla’dan yepyeni bir öykü! Ödüllü sanatçı, yazıp resimlediği bu özgün kitapta, hayal gücünün sınırsızlığını rengârenk bir macerayla anlatıyor. Tek isteği uçmak olan ve bu sevdasından asla vazgeçmeyen bir çocuğun kitaplarla tanışmasına eşlik eden okur, onun okuma serüveninin peşine takılıyor. Günışığı Kitaplığı.

        Dombili

        JUDITH Kerr’in yazıp resimlediği ve 1970’li yıllardan beri yayımlanan resimli çocuk kitapları dizisi ‘Dombili’ ilk kez Türkçe’de... Dizinin ilk 3 kitabı ‘Unutkan Kedi Dombili’, ‘Dombili ve Tavşancık’ ile ‘Dombili Yeni Yılı Kutluyor’ raflarda yerlerini aldılar bile.

        4 kişilik Thomas Ailesi’nin Dombili adında çok sevdikleri bir kedileri vardır ve bu kedi her kitapta ayrı bir macera yaşar. Judith Kerr’in kendi kedisinden esinlenerek yazmaya başladığı ‘Dombili’ kitapları okul öncesi dönemdeki çocuklara hitap ediyor.

        UNUTKAN KEDİ DOMBİLİ: Dombili sevimli olmakla birlikte çok da unutkan bir kedidir. Yemek yediği halde yemek yediğini bazen de eve nasıl gireceğini unutan bu kedi, arada bir ailenin sabrını zorlar. Fakat bu unutkanlığı bir gece ailenin çok işine yarayacaktır.

        DOMBİLİ VE TAVŞANCIK: Bir gün Dombili’ye bir hediye gelir. Bu hediye Tavşancık, çok geçmeden Dombili’nin en sevdiği oyuncağı olur. Tavşancık kaybolunca Dombili de ortadan kaybolur.

        DOMBİLİ YENİ YILI KUTLUYOR: Dombili, yaşadığı evde alışılmışın dışında bir hareketlilik olunca çok rahatsız olur. Gürültüden hoşlanmayan kedi, bir de yürüyen ağaçları görünce korkup çatıya çıkar. Dombili, yere inmek içinse çok farklı bir yol seçecektir. Hep Kitap

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar