Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bitcoin 20 bin dolar olacak mı?

        Kripto paralar, ABD Doları'nın tahtını sallıyor mu?

        G-7’nin dijital paralar için hazırlandığı düzenleme, kripto para dünyasını bitirir mi?

        Bu ve benzeri sorular, bugünlerde en çok karşılaştığımız konu başlıklarının arasında yer alıyor.

        Belli ki bitcoin sayesinde, kripto para dünyası, büyük oranda tanınmış durumda. Hatta tanımakla kalmamış, rekor işlem hacimlerine ulaşılmış.

        Gelin hızlıca istatistiklere bir göz atalım..

        Kripto paralarda yapılan alım satım işlemleri, Kovid’in de etkisi ile rekor kırmış. 2020 yılında günlük kripto para alım satım hacmi geçen Şubat ayında 33 milyar doları bulmuş.

        Statista’nın rakamlarına göre, ABD’de yetişkin nüfusun yüzde 15’inin kripto para cüzdanı var ve yatırım yapmış. Bunların yarısından fazlası da 2020’nin ilk yarısında ilk işlemi yapmışlar.

        Amerikalılara “Kripto para yatırımınız var mı?” diye sorulduğunda; yüzde 73’ü “Hayır yok ve planım da yok“ diye cevap vermiş. Kalan yüzde 27’nin 15’i, hali hazırda kripto para yatırımı yapmış durumda. Kalan yüzde 12’si de “Önümüzdeki 12 ay içinde yapmayı planlıyorum “ demiş. (Forbes, CornerStone Advisors çalışması)

        Türkiye’de de kripto paraya ilginin yüksek olduğunu anlıyoruz.

        BTC Türk üzerinde açılan hesap sayısı 1.3 milyonu bulmuş durumda. Diğer kripto para exchange’lerini da ekleyince (Çift hesapları kabaca ayıkladıktan sonra) 2 milyon hesap olduğu tahmin ediliyor.

        REKLAM

        Anlaşılacağı üzere, bitcoin sayesinde ilgi konusunda kripto paraların 2020 yılında yüzü iyice gülmüş durumda.

        Ama başka bir sorun var; haddinden fazla ilgi ama son derece sınırlı ve çoğu zaman yanlış bilgi sahibi olma durumu.

        Bitcoin, ABD Doları'nı tahtından eder mi?

        Bu hafta FT’de en çok okunan yazılardan biri Morgan Stanley Yatırım Bankacılığı Baş Stratejisti Rushir Sharma tarafından yazılan “Bitcoin ABD Dolarının saltanatına son verebilecek mi?” yazısı oldu.

        Sharma birkaç sebepten dolayı ABD Doları’nın 100 yıla varan rezerv para statüsün zora girdiğini düşünüyor.

        1400’lerden itibaren Portekiz, İspanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere’nin sırası ile elde ettiği rezerve para basma lüksü, ortalama her ülke için 94 yıl sürmüş. Sharma’ya göre 1920’lerde başlayan ABD Dolarının saltanatı da bu sene 100. yılına girdi ve artık oldukça zorlanıyor.

        Sharma Covid sonrası ABD’nin artan yüksek borç oranı (Borç/GSYH 2020 sonunda yüzde 120’ye ulaşacak) ve yabancı borç taahhütlerinin GSYH’nın yüzde 50’sini aşmış olmasının, ABD Doları'nın de -facto kabul edilen rezerv para özelliğinin, sorgulanmasına sebep olacağı düşünüyor.

        Buna alternatif olarak öne çıkabileceklerin başında ALTIN geliyor.

        Altının yıllardı kabul görmüş içsel değer bulundurma kabiliyeti dolayısı ile yatırımcılar ve diğer devletler tarafından daha çok tercih edilmesi muhtemel.

        Ancak yıllık 20 trilyon doları bulan (Yüzde 65’inde ABD doları kullanılıyor) küresel ticarette, altının ABD Doları'nın yerini alması mümkün değil.

        Bu sebeple küresel ticarette herkesin üzerinde hemfikir olacağı, işlem yapmanın kolay, hızlı ve ucuz olacağı, kullanım için herhangi bir ülkeden ya da kurumdan izin almanın gerekmeyeceği alışveriş/ ticaret için ABD Doları yerine yeni bir alternatife ihtiyaç hasıl olabilir.

        REKLAM

        Bu Bitcoin midir?

        Rushir Sharma’ya göre “Olabilir”

        Bana göre?

        Sharma’nın bütün argümanlarına katılıyorum.

        Üstelik, Kovid sırasında insanlığın tarihin gördüğü en büyük canlı deneylerinden birine maruz kalıp, uzaktan erişimli en az fiziksel temaslı alış veriş yapmaya nasıl alıştığını da gördük.

        Bitcoin bu anlamda kripto para dünyasının en yüksek teknolojili, en hızlı parası olmasa da oluşturduğu kuvvetli algı, ilk ortaya çıkan blockchain tabanlı kripto para olması, rahat para transferi yapılabilmesi gibi sebeplerden dolayı ABD Doları ile mukayese edilmeye başlandı.

        Peki Bitcoin, ABD Doları'nın yerini alabilir mi? Dünya bu noktaya gelir mi?

        Fidelity, Blackrock gibi dev yatırım fonların, Bitcoin ve diğer kripto paralara yatırım yapan fonlar kurması,

        Paypall’ın Bitcoin ve ether alım satımına ve saklanmasına izin vermesi,

        Visa’nın kendi coinini çıkarması ve 60 milyon Visa kabul eden işletmede bu coin üzerinden ticaret yapılması için çalışmaya başlaması,

        Jp Morgan’ın JP Coin’i çıkartması, önce dış ticarette müşterilerine kullandırtması şimdi de ABD’de repo işlemlerinde ethereum tabanlı bir platform kurarak, JPM Coin'i aracı olarak kullandırmaya başlaması,

        ABD’de ilk defa bir fonun (ARCA ABD tahvil fonu) faiz ödemelerini müşterilerine kendi çıkarttığı (ARcoin) üzerinden yapılmasına izin verilmesi,

        Faceobook’un Libra isimli kendi dijital parasını önümüzdeki ay çıkartmaya hazırlanması ve Facebook Shop uygulaması üzerinden yapılacak alım/satım işlemlerinde Libra’nın kullanılacak olması…

        Bu yakın zamanda kripto para ve blockchain dünyasında olan gelişmelerden ilk aklıma gelenler..

        REKLAM

        Dünya hızla bir noktaya gidiyor..

        Blockchain teknolojisi bu yolculuğun anahtar kelimesi, bitcoin değil.

        Ethereum platformu üzerinde oluşturulan akıllı kontratlar, merkeziyetsiz finans uygulamaları ile hızla büyüyen mevduat /kredi uygulamaları, Ripple ağı üzerinden swift sistemini tarihe gömecek ödeme sistemi teknolojisi…

        Büyük kırılmayı tetikleyecek olan gelişmeler bunlar..

        Belli ki bitcoin de bu işin kaymağını yemeye hazırlanıyor ama ABD Doları'nın saltanatını yıkacak demek bence maksadını aşan bir tanımlama olur.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar