Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AB Komisyonu 2030 İklim Değişiklikleri hedeflerini açıkladı. Komisyonun 2030 yılına kadar mevcut karbon emisyonun yüzde 55 azaltılarak, 1990 yılı ortalamasına geri dönülmesi kararı aldı. Ayrıca AB’de toplam enerji tüketimimin de yüzde 40’lara çıkartılması, bu hedefe ulaşmak için de 2021-30 yılları arasında yenilebilir enerji kaynaklarına 350 milyon Euro’luk yatırım yapılması kararı alındı.

        Bu kararlara uyumlu olarak, AB ülkelerindeki elektrik tüketiminde ortalama yüzde 32 olan yenilenebilir enerji payının, 2030 yılında yüzde 65’e çıkartılması kararlaştırıldı.

        AB Komisyonun aldığı karara paralel olarak üye ülkelerde enerji stratejilerini revize etmeye başladılar.

        Almanya

        Almanya rüzgar enerjisi kurulu güç kapasitesinde Avrupa’nın lideri, dünya ölçeğinde ise Çin ve ABD’nin arkasından 3.sırada.

        2030 Ulusal Enerji ve İklim Planı henüz imzaladı. Bu plana göre 2030 yılında ülkede tüketilen enerjinin yüzde 65’i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda, önümüzdeki 10 yıl içinde, Almanya’da kurulu mevcut 52GW’lık rüzgar enerjisi santrali kapasitesinin 70 GW’a çıkartılması planlanıyor.

        İspanya

        İspanya, AB’de rüzgar enerjisi kurulu güç kategorisinde, 25 GW’lık kapasiteyle 2.sırada. Ülkede tüketilen elektriğin yüzde 21’i rüzgar enerjisinden sağlanıyor.

        REKLAM

        Parlamento’da yeşil enerji kararnamesi yazın imzalandı ve burada alınan karara göre 2030 yılında rüzgar enerjisinde kurulu güç kapasitesinin 50 GW’a, elektrik tüketimindeki payının ise yüzde 34’e çıkartılması hedefleniyor.

        Fransa

        Bu hafta Fransa AB Komisyonu’nun aldığı 2030 kararlarına uyumlu yasa tasarısını Meclis’ten geçirdi. Buna göre 2030 yılında Fransa’da kullanılan enerjinin yüzde 33’ü yenilenebilir enerjiden gelecek. Bunun yarısı da rüzgar enerjisinden sağlanacak.

        Fransa’da mevcut durumda kurulu rüzgar enerjisi kapasitesi 17GW. 2028 yılına kadar bu kapasitenin 34 GW’a çıkartılması hedefleniyor. Ayrıca 2040 yılında ülkedeki bütün araçların elektrikli olması planlandı. Fransa’da yenilenebilir enerjinin toplam enerji tüketimindeki payı yüzde 23. Ülkedeki kurulu rüzgar enerjisi kapasitesi 17 GW.

        Ve İngiltere..

        İngiltere’de de geçen hafta Başbakan Boris Johnson 2030 yılına kadar 10 GW’lık rüzgar enerjisindeki kurulu gücü 40 GW’a çıkartmak istediklerini açıkladı. Yeni kurulacak rüzgar türbinleri offshore yani deniz üzerinde olacak ve bunların limanlara olan bağlantıları için 160 milyon Pound yatırım yapılacak. 2030 yılında İngiltere’deki bütün evlerin elektriği rüzgar enerjisinden sağlanacak.

        Yenilenebilir enerjide Avrupa’daki farkındalığın boyutu bu noktada. Rüzgar enerjisinde özellikle de Offshore rüzgar türbinlerine önümüzdeki 10 yıl boyunca büyük yatırım yapılacak.

        Enerji de oyunun kuralı değişiyor. Bir yanda karbon emisyonuyla mücadele diğer yandan COVİD-19 sonrası yeni iş kolları yaratma ihtiyacı ve tabii ki enerji arzında bağımlılıktan kurtulma ihtiyacı Avrupa’da büyük bir akım başlatmış urumda.

        Yenilenebilir enerji özellikle de rüzgar enerjisi yeni oyunun anahtar kelimeleri.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar