Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hayır! Bitcoin’den, Ripple’dan Ether’den bahsetmiyorum.

        Bu yazının kahramını “Stable Coin’ler”

        Kıvılcımı Facebook yakmıştı.

        Hatırlayacaksınız geçen sene Haziran ayında, Facebook kendi dijital parası “Libra” yı çıkartmak üzere aralarında Mastercard, Paypal, Visa gibi şirketlerinde olduğu bir konsorsiyum oluşturduklarını açıklamıştı. Libra, stable coin olarak yani minimum fiyat hareketinin yaşanması için major kurların farklı ağırlık oranıyla yaratlan bir sepete endekslenmişti.

        2.5 milyar Facebook kullanıcısının ulaşabileceği Libra ile Facebook içinde alışveriş yapmanın yanında para göndermek ya da almak ve nihayet konsorsiyuma üye olan şirketlerin platformlarında alışveriş yapmak dahi mümkün olacaktı.

        Facebook Libra’nın kullanımı için “Calibra” diye bir elektronik cüzdan yaratmıştı. Bu cüzdan sayesinde yerel paralar ile Libra almak mümkün olacaktı.

        Facebook’un bu hayali geçen sene gerçekleşmedi. ABD’de önce Hazine Bakanlığı daha sonra da FED “ABD Doları’nın rezerv para olma statüsüne zarar vereceği ve işlemlerin takip edilemeyeceği” endişeleriyle, Libra konusunda olumsuz görüş bildirdi. Bunun üzere Paypal, Visa, Mastercard gibi önemli parterler, Libra projesinden çekildiklerini açıkladı.

        Facebook Libra’dan vazgeçmiyor

        REKLAM

        Zuckerberg, Libra projesinin ABD’den onay alamamasın ardından “Büyük bir fırsat kaçtı” demişti. Nitekim yılın sonuna doğru Çin Merkez Bankası, kendi dijital parası DCEP’yi çıkartacağını açıkladı ve Mayıs 2020’de 5 eyalette devreye soktu.

        Çin’in DCEP’si, Facebook’un geçen sene çıkartmayı planladığı Libra’dan aslında ciddi farklılıklar taşıyor. Dijital Yuan akıllı kontratların kullanımı için planlanmış, arkasında Çin Merkez Bankasının bulunduğu, merkezi sisteme bilgi akışı sağlayan (centralized), blokzincir teknolojisi ile uyumlu efektif bir elektronik ödeme sistemi. Geçen yıl Facebook’un çıkartmayı planladığı Libra ise blokzincir üzerinden çalışan (de-centralized) ve arkasında herhangi bir otoritenin olmadığı çok daha yıkıcı ve kontrollü zor bir projeydi.

        Bu sene başında Facebook yaptığı açıklamalar ile (Çin’in DCEP’sinin aldığı yolu da gözlemleyerek) Libra projesinde ciddi değişikliklere gideceğini açıklamıştı

        Nitekim ilk değişiklik haberi Nisan ayında geldi.

        Euro, USD, Yen gibi majör kurlardan oluşan sepete endeksli Libra Coin’in yanında, LibraUSD, LibraEuro, LibraYen gibi single fiat stablecoin lerin de olacağı açıklandı. Böylece Facebook, Çin’in DCEP ile Yuan’a referanslı çıkarttığı dijital paraya alternatif olarak, majör kurlara çıpalı Libra Coin’leri piyasaya sürecek. Ancak hatırlatalım, Çin’in parasının arkasında Çin Merkez Bankası var, Facebook’un stable coin’lerin arkasında böyle bir otorite yok.

        Diğer değişiklik ise Calibra adı verilen dijital cüzdanın ismini de “Novi” olarak değiştirdiğini açıkladı. Geçen sene Facebook Libra projesinden ayrılan şirketlerin bir kısmı (Paypal bundan şikayet etmişti), Libra ve Facebook’un kullanıcılarına vereceği elektronik cüzdan Calibra’nın, birbirine çok benzediği ve Libra’yı kullanacak diğer şirketlerin bu isim yakınlığından memnun olmadıklarını açıklamıştı. Facebook, Calibra ismiyle başladığı blokzincir bazlı elektronik cüzdan uygulamasının ismini Novi yaparak aslında bu projeye yeniden katılmak isteyen şirketler için daha tarafsız bir ev sahibi olacağını ilan etmiş oluyor.

        REKLAM

        Bu değişiklikler yapılırken, Singapur’un devlet varlık fonu Tamesek, geçen hafta Libra oluşumuna dahil olacağını açıkladı. UBER, Spotify, Lyft, PayU gibi şirketler ve kripto para borsalarında 2. numaralı büyüklükteki CoinBase de Libra’nın üyeleri arasında.

        Visa da kendi dijital parası için başvurudu bulundu

        Facebook’un Libra projesinden geçen sene çekilen Visa, sürpriz bir hamleyle blokzincir üzerinde çalışacak dijital para seti çıkartmak için, ABD Patent Enstitüsüne başvuru yaptı. Ethereum üzerinden ABD Dolarına çıpalı ( diğer ülkeler için de başvuracaklar) stable coin olarak tasarlanan Visa’nın dijital parası daha sonra diğer ülke paraları için de kurgulanacakmış.

        Hatırlanacağı üzere Visa, Şubat ayında, KriptoPara Borsası CoinBase ile ortaklığa gitti. Böylece ilk defa bir Kripto Exchange, kullanıcılarına verdiği ATM kartıyla, Visa’nın geçerli olduğu her yerde hesaplarındaki kriptopara’lardan düşecek şekilde alışveriş yapmasını sağlamış oldu.

        Belli ki Visa, bu partnerlikten oldukça memnun ve kendi kripto parası için girişimlere başlamış durumda.

        JP Morgan da Coin rüzgarına katıldı.

        JP Morgan uluslarası ticarette kullanılmak üzere JPM Coin adını verdiği stable bir dijital para çıkarttı. JPM Coin, blokzincir üzerinde çalışacak ve sadece JP Morgan ve kullanıcılarının gördüğü bir sistemde uluslarası ticaret esnasında para transferi için kullanılacak.

        Ava Labs..

        Bir başka haber de ABD’den.

        Cornell Universitesi’nden Profesör Emin Gün Sirer ve aynı üniversiteden araştırmacılar tarafından, blokzincir üzerinden çalışan bir platform üzerinde çalışıyorlar.

        Bu platformda kullanılacak AVA Token aracılığıyla, başta finans olmak üzere bir çok sektörde, akıllı kontratlar aracılığıyla blokzincir üzerinde yapılacak işlemlerin çok daha hızlı ve kolay olması hedefleniyor.

        REKLAM

        Ava Labs’ın hedefi menkul kıymetleştirilmemiş bir çok varlığın blokzincir üzerinden aracısız ve maliyetsiz olarak dijital para ile alınıp satılmasına olanak sağlamak. Proje ile dünyadaki bir çok ülkenin merkez bankasının, ticaret ve hazine bakanlıklarının ilgilendiği biliniyor.

        Geliyorlar…

        Büyük bir hızla geliyorlar..

        Konu bitcoin, ripple, ether değil!

        Blokzincir ve üzerinde çalışan farklı stable coin’ler!

        Çok farklı bir ticaret ve bankacılık sistemi bizi bekliyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar