Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2 hafta önce ABD Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo şöyle bir Tweet attı“ Bakanlık olarak görevimiz Amerikalıları dünyanın her noktasından gelen tehditlere karşı korumak. Covid 19’u araştırdıkça, Çin’in daha şeffaf ve iş birliği içinde olması gerektiğini anlıyoruz. Ülkeler yanlış bilgi verdiğinde diğerleri için risk oluşturuyor, bize güvenilir partnerler lazım” .

        Pompeo bu tweetin ardından yaptığı bir basın toplantısında “ ABD tedarik zincirini Çin’in dışına çıkartmak istiyor. Bunun için Asya ülkelerinden Avusturalya, Yeni Zelanda, Hindistan, Japonya, G. Kore ve Vietnam ile görüşmeler yapıyor “ dedi.

        Geçen hafta da Reuters’da şu başlıkla bir haber çıktı “ Trump yönetimi Çin’den küresel tedarik zincirini koparmaya çalışıyor”. Haberin içinde ABD hükümetinin güvendiği ülkelerle ortak oluşturacağı ve ismine “ Economic Prosperity Network / Ekonomik Refah Ağı” adı verilen yeni bir ekonomik müttefiklik kurmak için girişimlere başladığı iddia ediliyor. Bu refah ağının içinde dijital ticaretten, enerji ve altyapı işlerine, eğitimden AR-GE’ye kadar geniş bir alanda ortak çalışma imkanı olacağı ifade ediliyor.

        QUAD ülkeleri ve daha fazlası…

        2007 yılında ABD, Hindistan, Japonya ve Avusturalya’nın bir araya gelmesi ile Pasifik ve Hint Okyanusu’nda güvenli ticaret ve seyahatin sağlanması için QUAD adını verdikleri bir Diyalog Platformu oluşturdular. Kimilerine göre “Nato’nun Asya’daki uzantısı” olan QUAD, aslında Çin’e karşı oluşturulmuş bir pakt olduğunu kabul etmiyor ama Çin’in Asya’yı daha fazla domine etmesine engelleme arzusu taşıyordu.

        REKLAM

        2017 yılına kadar oldukça düşük profille giden QUAD, o sene üst düzey toplantılar yaparak Hindistan ve ABD arasında kapsamlı bir güvenlik ve bilgi paylaşımı anlaşması, Japonya ve Hindistan arasında da nükleer enerji iş birliği anlaşmalarını imzaladı.

        2019 yılında Mike Pompeo “QUAD, Çin’e dünyada sadece hak ettiği kadar etkinlik sağlayabileceğini hatırlatacaktır” diyerek QUAD’ın eriştiği gücü övmüştü.

        Bu sene yaşadığımız Covid19 krizi, dünyaya özellikle de ABD’ye küresel imalat sanayinin % 28’ini kontrol eden Çin’e tedarik zincirinde bağımlı olmanın dezavantajlarını net bir şekilde gösterdi.

        Trump’ın 2016’daBaşkan seçildikten sonra başlattığı Ticaret Savaşlarının yanında bir de Covid 19’un gösterdiği tedarik zinciri zafiyeti ortaya çıkınca, ABD’nin “ Çin’i dışarıda tutacak yeni bir ekonomik oluşum” için düğmeye basması da sanırım kimse için sürpriz değildir.

        İşte bu noktada ABD’nin, Asya’da Çin’e alternatif olacak yeni ve büyük bir üretim ve ticaret ağı için önerdiği platform “QUAD+”.

        QUAD+ , yukarıda anlatıldığı gibi çekirdek QUAD ülkelerinin ( ABD, Hindistan, Japonya ve Avusturalya) yanına G.Kore, Vietnam, Yeni Zelanda gibi Asya ülkelerini ekleniyor.

        Bu sayede ABD, Çin’de üretim yapan şirketlerine “ Önceliğiniz Çin’den çıkıp ABD’ye dönmek olsun. Eğer bu kısa sürede maliyet, Pazar payı, lojistik gibi sebeplerle mümkün değilse o zaman sizin için yeni bir güvenli ekonomik Pazar sunuyorum “ diyerek QUAD+ ülkelerine yatırım yapın demeyi planlıyor.

        Bu işin çok fazla ekonomik ve politik sonucu olacak.

        Bunları da bir sonraki yazıda tartışalım…

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar