Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Harvey Weinstein skandalını patlatan New York Times’ın iki kadın muhabirinin araştırması tam 4 ay sürmüş. “Şu dedikoduları bir deşelim” demişler ve mağdurlar, tanıklar, şirket belgeleri ışığında 30 yıldır süren taciz-tecavüz rezaletini gün ışığına kavuşturmuşlar. Hollywood’dan yeni bir “Spotlight” çıkar mı acaba. Bu sefer kiliseden değil bünyeden

        O çok hisli Oscar konuşmalarında en çok teşekkür edilen adamdı yapımcı Harvey Weinstein. Şimdi ise Hollywood’da en çok lanetlenen adam... Dört şehirde, dört otel suitinde kurduğu cinsel taciz kapanına maruz kalan aktrisler bir bir içini döküyor yıllar sonra. Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Kate Beckinsale ünlü oldukları için göz önünde. Ancak stajyerinden şirket çalışanına nice ünsüz kadın mağdur olmuş. Şöhret uğruna değil, güç simsarı Weinstein’a başkaldıramadıkları için suskun kalmışlar. Hollywood’da herkesin bildiği bu açık sır, New York Times’ın araştırmacı muhabirleri Jodi Kantor ve Megan Twohe’nin 4 aylık çalışmasıyla gün ışığına kavuştu.

        Olay bir yanıyla Boston Globe’un Katolik Kilisesi’ni temelden sarsan, çocukların cinsel istismarı skandalını ortaya çıkarmasını hatırlatıyor. Gazetenin Spotlight ekibi, kurbanlar, mahkeme belgeleri ve kilise içi yazışmalar ışığında aylar süren araştırmayla 30 yıl örtbas edilen korkunç sırrı su yüzüne çıkarmıştı. 2003 Pulitzer Ödülü’nü alan haberler zinciri malûm Spotlight filmine konu oldu ve 2015’te Oscar’a uzandı.

        Weinstein skandalı da Hollywood’un ağzına layık bir konu. Ancak olay, “kadınları taciz eden yapımcı” hikâyesinden ibaret değil; erkek egemen toplumda cinsiyet ayrımcılığına, cinsel istismara uğrayan kadınlar üzerindeki baskı örtüsünü aralamayı amaçlayan stratejinin bir parçası.

        Muhabir Jodi Kantor anlatıyor: “Bu yıl Times, cinsel istismar konusunda çok iyi gazetecilik yaptı. İki arkadaşımız Bill O’Reilly olayını ortaya çıkardı. (20 yıldır kadınları taciz ettiği haberi üzerine Fox News’tan kovulan ünlü sunucu O’Reilly). Silikon Vadisi’nde kadınlara ayrımcılık haberleri geldi ardından. Araştırmacı gazeteciler olarak, kadınların bireysel hikâyelerine odaklanmayıp geniş zaman içinde geniş açıdan bakalım dedik. Bugüne kadar hiç anlatılmamış en büyük hikâye neydi? Biraz araştırdım, Weinstein olayı acayipti. Birçok kişi ortaya çıkarmayı denemiş ama dedikodu aşamasında kalmıştı. Tuhaftı. Çünkü bir yanıyla herkesin bildiği açık sırdı ama hiçbir şey yazılıp çizilmemişti.”

        Harvey Weinstein

        TATSIZ ESPRİ

        Kantor “açık sır”ra dair işaretler yakalamıştı. Mesela 2013 Oscar gecesinde sunucu Seth MacFarlane adayları anons ederken, “Kutlarım sizi hanımlar, artık Harvey Weinstein’dan çok hoşlanıyor gibi davranmak zorunda değilsiniz” demişti. Ve bu sözlere herkes çok gülmüştü. Sanki bütün Hollywood gayet iyi bilinen bir konuda espri yapıyor gibiydi. Araştırmada bulunan izler tacizlerin 2015’e kadar uzandığını gösteriyordu. Demek ki, millet esprilerle eğlenirken kadın istismarı sürüyordu. Weinstein’ın rahatlıkla yalanlayabileceği dedikodu tadında olmamalıydı haberler. Nitekim skandalın belgeleri otel odasından değil, şirket içinden çıktı.

        Weinstein Company’de yönetici Lauren O’Connor, çok sayıda kadının tacize uğradığına dair sert bir raporu üst yönetime iletmiş; “Bu şirketin havası kadınlar için zehirli. Skor tabelasında ben: 0 - Harvey Weinstein: 10” diye yazmıştı. Zaten sözleşmelerde “Şirkete leke sürecek açıklama ve davranışlar halinde tazminatsız işten atılma” hükmü bulunuyordu. Yine de mağdurlarla gizli kapaklı anlaşmalara gidilmişti. Asistandan modele, kadınlara yıllar boyu ödenen paraların izleri bulundu. Şirketin ve Miramax’ın eski ve mevcut yöneticileriyle görüşmeler yapıldı; e-mailler’e, şirket içi belgelere ulaşıldı. Bütün sağlam kanıtlar toplandıktan sonra NYT haberi patlattı. Ve Weinstein kendi şirketinden kovuldu.

        PEKİ YA TRUMP

        Günlerdir yazılıp çiziliyor ünlülerin anlattığı bel altı hikâyeler. Jane Fonda’nın sözleri ilginç: “Benim başıma gelmedi ama arkadaşım Rosanna Arquette tacizi yaşadı. Onun adına sustum. Şimdi utanıyorum.” Daha da ötesi, bir kadın hakları aktivisti olarak sözü Trump’a getiriyor Fonda: “Bu korkunç olay bir istisna değil. Erkek baskınlığı her yerde, Hollywood’da, ofiste, barda, sokakta cinsel obje olarak tacize uğruyor kadınlar. Trump’un başkan seçilmesi bu alandaki mücadeleye sekte vurdu. Erkekler cesaret buldu. Bu tavır karşısında ayaklanmalıyız” diyor. Trump’ın kadınlara yönelik aşağılayıcı sözlerinin yanı sıra tacizleri de belgeli. Nitekim Weinstein skandalıyla ilgili Twitter yorumlarında sıkça dile getirilen görüş şu... “Tacizciler işten kovuluyor. Bir tek Beyaz Saray’da oturunca mı kovulamıyor.”

        Skandalın en paradoksal yanı Weinstein’ın bir nevi kadın hakları savunucusu pozu kesmesi. Hillary Clinton’ın kampanyasına bağışta bulunmaktan tutun da, ünlü feminist Gloria Steinem adına üniversite kürsüsü kurması ve ulusal kadın yürüyüşlerine katılmasına kadar.

        NYT muhabiri Jodi Kantor best-seller olan “The Obamas” kitabını da kaleme almıştı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar