Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kahve sevenler bilir 1, 2 ve 3. dalga kahvecileri. Akımlar sadece kahvede değil çok tercih edilen ürünlerin çoğunda yaşanıyor. Mesela benim hastası olduğum çayda çok hazzetmesem de böyle farklılıklar var. Demleme yöntemleri değişiyor. Bu konunun psikolojik boyutu da göz ardı edilemez bir gerçek. İnsanlar sanırım tüketirken kendilerini çok daha özel hissediyor. Olması gereken özelliklerin ön plana çıkarılıp olumsuz tarafların bertaraf edilmesiyle dalgalar yayılıyor. Kahve ve çay konusunda önümüzdeki haftalarda daha ayrıntılı bilgiler paylaşacağım sizlerle. Önemli olan dalga veya boyut değil zaten işini en temelinden öğrenerek, malzemeyi iyi tanıyarak, temsil ettiği geleneği bilerek, saygı duyarak yapmak. Gerisi teferruat değil mi sizce de?

        HİÇBİRİMİZ BU RÜZGARDAN KAÇAMADIK

        İşin bir de hamburger boyutu var artık “Gurme Hamburger”. 1986’da ilk restoranını açan dev fastfood şirketi bugün sayısını bilmediğimiz şubelerini bütün Türkiye’ye, her AVM’ye her caddeye adeta zincirledi. Diğer firma da bir kaç yıl sonra geldi ve aynı hızla yayıldı. Sanırım bu konuya kimsenin itirazı olmaz, biz hamburgeri onlarla tanıdık. İlk zamanlar yani bu zincirlerin daha tanınır hale geldiği 90’lı yıllardan bahsediyorum, nasıl lüks bir tüketimdi hamburger... İnsanlar çocuklarını karne hediyesi olarak hamburgerciye götürürlerdi veya hafta sonu ailecek gidilirdi. Gösterime giren sinema filmlerinin, yabancı dizilerin de körüklediği bir imaj nesnesi oluvermişti hamburger. Evdeki mantıya, zeytinyağlı dolmaya burun büken çocuklarını sırf yemek yesin diye hamburgerciye götüren tanıdıklarımız vardı. Cılız birkaç ses çıkıp da “efendim bunlar zararlı” yemeyiniz dese de pek kimse dinlemedi. Hele o muhteşem oyuncaklarıyla çocuk menüleri girmedi mi piyasaya... Yine 90’ların başıydı sanırım. Markalaşma, ürün satma, pazarda pay elde etme adına ne varsa düşünün. İşte bu çocuk menüsü işi her açıdan dahiyane bir fikirdi. Çocuklar hızla alıştı, oyuncak biriktirmeye başladı. İtiraf edeyim oyuncakları çok güzeldi. İçinde benim çocuklarım da var bu bağımlı güruhun. Konuşmalarımda ev yemeğinden, anneanne mutfağından, sağlıklı beslenmeden bahsedip duruyorum. Şehir dışına çıkacağım zaman mutlaka yemeğimi yapar buzdolabımı ayarlarım ama yemek yapmaya zamanım olmadıysa “heyooo” diyerek sipariş veren çocuklarım var benim. İstisnaların dışında hiçbirimiz bu rüzgarlardan kaçamadık. Tamamen yasaklamak değil de sınırlandırmak önemli ve daha uygulanabilir.

        DEĞİŞTİK VE ALIŞTIK

        Benim asıl dikkat çekmek istediğim konu yıllar içinde nerden nereye geldiğimiz. Hamburgerin ülkemizdeki 30 küsur yıllık macerası boyunca yaşadığımız algı değişimleri. Tabii bu arada yağların, Msg’lerin, koruyucu ve lezzet arttırıcıların etkilerini öğrenerek hamburger kavramını da değiştirdiğimiz. Hatırlarım Amerika’dan gelen akrabalarımız yabancılar çok büyük köftelerle hamburger yiyor, böyle dev gibi diyerek ballandırarak anlatırlardı da masalsı gelirdi bizlere. Şimdi tek hamburgerde 250 gr et görünce o kadar da şaşırmıyoruz, çünkü değiştik ve alıştık...

        SAYISIZ SEÇENEK

        Ev usulü hamburger köftesi, ekmeği, turşusu, elma dilimi anne usulü patatesi ile yeni trendler de hayatımıza girdi. İyi de oldu. Bol kalorili bir kaçamak yapmak istediğimizde kapısını çalacağımız butik mekanlar var artık hayatımızda. Ekmeğini ince ve tam buğdaylı, arasını bol sebzeli az soslu tercih edince suçluluk duygum azalıyor. Veganı, ballısı, kebaplısı, ananaslısı derken hayal gücümüzle sınırlı hamburger seçeneklerimiz var. Biliyorum en güzeli evde hazırlamak diyorsunuz, doğru haklısınız. Arada “kaçamak” yaparken de özenli mekanları tercih etmek lazım.

        PAMUK GİBİ HAMBURGER EKMEĞİ

        MALZEMELER

        - 300 ml ılık su - 500 ml ılık süt - 150 ml erimiş tereyağı - 1 paket yaş maya - 1 yemek kaşığı toz şeker - 1 tatlı kaşığı tuz - 1200 gr un

        Üzerine sürmek için: - 1 yemek kaşığı sıvı yağ - 2 yemek kaşığı su

        YAPILIŞI

        Sıvı malzemeleri, toz şekeri ve yaş mayayı derin bir karıştırma kabına alın. Parmak uçlarınızla karıştırıp mayayı eritin. Tuzunu ekleyin. Unu azar azar ekleyerek yoğurun. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Üzerini temiz bir bezle kapatarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Hamur mayalanıp iki katına çıktığında küçük portakal ebatlarında parçalar koparıp beze yapın. Yuvarlayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerine yine temiz bir bez kapatıp 20 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Önceden ısıtılmış fırında alt üst ısıtmada 190 derecede pişirin.

        Not: Pişirme tekniğiniz ekmeğin yumuşak olmasını doğrudan etkiler. Fırının fanlı ayarını kullanmayın. Hamur güzelce tepsi mayasına geldikten sonra iyice ısınmış olan fırına verin. Isı az olursa ekmek sertleşir. Eğer fırınınız kurutuyorsa nem dengesini sağlamak için içerisine uygun bir kasede su koyabilirsiniz.

        Fırından çıkardığınız sıcak ekmeklerin üzerine sıvı yağ ve su karışımını bir fırça yardımıyla sürün. Eğer ekmekler kuruduysa üzerini bir bezle kapatıp bekletebilirsiniz.

        POFİDİK EKMEKLER

        Hepsini anlatmayayım, birazı da haftaya kalsın. Önümüzdeki hafta sizlere güzel bir hamburger köftesi tarifi verip özel bir mekan tanıtacağım. Bu hafta ekmek tarifini kendim vermek istedim. Hani elinizle bastırdığınızda sünger gibi eski şeklini alan pofidik ekmekler var ya... İşte öyle bir tarifim var. Yumuşak olsun diye yardımcıları var tabii; biraz süt, biraz da tereyağı. Ekmeği pişirirken vereceğim püf noktalarına dikkat ederseniz kurumaz ve pamuk gibi hamburger ekmekleriniz olur. Adı hamburger ekmeği ama sandviç yapılabilir. Anne köftesi için de iyi bir arkadaş olur. Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Asuman Kerkez, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor...

        Not: Cumartesi günü ATO Congresium’da saat 14.00-16.00 arasında Altın Kitaplar standında sizlerleyim. Kitap alan veya almayan herkesi bekliyorum. Sizler için “Anneannemin Pekmezli Topak Helvasını” hazırlayıp ikram edeceğim. Bence kaçırmayın, bekliyorum..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar