Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Piyasalar son derece oynak. Günü gününe uymuyor. İçerisi başka, dışarısı başka. İçeride ekonomide yeni girilen yolda uyum zorlukları yaşanması belli bir oynaklık yaratıyor. Bir geçiş dönemi yaşanıyor ve bu nedenle dışarıya bakalım dedik.

        Dış piyasalardaki olumlu gelişmeyi Dow Jones Endeksi’nin ilk kez 30 bin puanı aşması, Nasdaq’ın da ilk kez 12 bin puanın üzerinde kapanış yapması yansıtıyor.

        -Pozitif gelişmelerin nedeni ise ABD Başkanı Trump’ın yeni hükümetin oluşumu için gerekli işlemlerin başlatılmasına onay vermesiydi. Her ne kadar seçimi kaybettiğini kabul etmese de Trump’ın geçiş aşaması için işbirliği yapmaya razı olması pozitif gelişme.

        -Nitekim seçimi kazanan Biden kabinesinde yer alacak isimleri açıklanmaya başladı. İçlerinde gevşek paracı diye tanıdığımız önceki FED Başkanı Janet Yellen de var ve Hazine’nin başına geliyor. Dolar ise değer kaybetme eğiliminde. Dolar Endeksi tam 92.000 düzeyine indi ama henüz bu aşağıya kırmadı.

        DOLAR DÜŞÜYOR, ALTIN TEPETAKLAK GİDİYOR

        -Dolar değer kaybederken ilginç bir şekilde altın da düşüyor. Halbuki aynı yönde hareketleri nadiren olur. Çünkü birbirinin alternatifi ve aynı zamanda altın dolarla fiyatlanıyor. Altının dolarla ters korelasyonu buradan geliyor.

        REKLAM

        -Gerçek durumunda ve saf fiyatında herhangi bir değişme olmasa dahi, bu ilişkisinden dolayı, dolar düştüğünde altın yükselir, dolar yükseldiğinde altın düşer.

        -Son günlerde olan ise doların yüzde 0.42 gibi ılımlı düşüşü yanında altının tepetaklak aşağı doğru gidiyor. Kasım ayı başından beri doların yüzde 2.5 değer kaybettiği bir dönemde altının bırakın toparlanmayı, düşüşü hızlandı.

        GERÇEK ALTINLA DİJİTAL ALTININ YOL AYRILIĞI

        -Bunun yanında dijital altın olarak bilinen kripto para Bitcoin ile altının ilişkisi ise dolarla olanın tam tersine, yani paralel yönlüydü. Altın nereye giderse kripto paraya oraya yönelir ama altından çok daha aşırı bir fiyatlamayla. Son dönemde bu da bozuldu.

        -Çünkü kripto para Bitcoin yükseldikçe yükseliyor. Hatta dünkü işlemlerde 3 yıl önceki 19.600 dolarlık düzeyini yakalamasına sadece 251 dolar kaldı. Bitcoin 19.349 dolarla son üç yılın ikinci en yüksek düzeyine çıktı.

        -Bitcoin bu düzeyi ile 20 Kasımdan 24’a Kasıma kadar yüzde 3.7 arttı. Altının ons fiyatı ise aynı tarihlerde 1.877 dolardan dün 1.800 dolara kadar indi ve yüzde 3.7 geriledi. Tam olarak altınla dijital altının yolları ayrıldı.

        -Aslında bu ayrılık son üç dört günlük ayrılık da değil. Ayrılık 7 Ağustos’tan bu yana sürüyor ve 4 aya yaklaşıyor. 7 Ağustos’a kadar yükselen altın o tarihten beri düşüş eğiliminde ve yüzde 13.1 değer kaybetti.

        -7 Ağustos’da 11.759 bin dolar değerinde olan Bitcoin ise yüzde 64.5 prim yaptı. Fiziki ve gerçek altın değer kaybederken, dijital altın hızla değer kazandı.

        AŞI ÖNCE ALTIN FİYATINI DÜZELTTİ

        -Altının değer kaybında ABD seçimlerinin etkisi tartışmalı. Buna karşılık tartışmasız etki ise pandemiyi önleyecek aşıların bulunmasıdır. Yüzde 90’ın üzerinde etkili ilk aşı açıklaması 9 Kasım’da yapıldı.

        REKLAM

        -Altının ons fiyatı da gün içinde 1.966 dolara kadar yükselmişken, 1.850 dolara kadar indi. Gün içindeki düşüş yüzde 5.9’a vardı. Son günlerdeki kayıpla birlikte düşüş yüzde 8.4’e ulaştı. Asıl düşüşünü ilk gün yapan altın fiyatları diğer aşı açıklamaları ile bunu daha büyüttü.

        PANDEMİ KRİPTO PARALARIN YOLUNU AÇTI

        -Sadece altının düşüşünü açıklamak yetmez. Biri düşüyor olabilir ama diğeri niye yükseliyor?

        -Üstelik bu yükseliş son haftalara ve son aylara özgü de değil. Bitcoin’in 12 Mart 2020’de 4.927 dolarla dip yapmasından bu yana yükselişi devam ediyor. 12 Mart’taki bu yılın dip seviyesine göre yükselişi yüzde 292’yi buldu. 7.208 dolardan başladığı 2020 yılı primi de yüzde 169 düzeyinde.

        -Pandemi sonrasında Bitcoin ve kripto paraların talebi arttı ve önleri açıldı. Çünkü küresel salgın dijital hayatı ve dijital parayı öne çıkardı. Fiziki paraların toplanıp dezenfekte edildiği dahi oldu.

        -Öneminin artmasından dolayı merkez bankaları peşi sıra dijital para çıkarmaya hazırlanıyor. Bireylerin yanında şirketler, kurumlar ve devletlerin de bu alana yönelmesi ve dijital paraya yatırım yapması değer artışının gerisindeki asıl etki.

        BİTCOİN’DE REKOR SONRASI TAHMİNİ

        -Bitcoin de muhtemelen rekoru egale edecek ve üç yıl önceki tepe düzeyini geçecek. Ama bunun pek önemi yok, küçük bir ayrıntı.

        -Önemli olan rekor sonrası ne yapacağı. Ondan sonra yükselişi devam edecek mi, etmeyecek mi? Yoksa altın fiyatlarına benzer bir eğilim mi gösterecek?

        -Altın 2011 yılındaki 1.920,30 dolarlık fiyat rekorunu 7 Ağustos 2020’de 2.073,41 dolarla geçti Sonrasındaki 3.5 ayda meydana gelen değer kaybı ise yüzde 13 düzeyinde.

        -Dolayısıyla, dijital altınla gerçek altının kısa süreli bir yol ayrılığını izlemesine izledik de, bu ayrılık kalıcı olmayabilir, istisna olabilir.

        REKLAM

        ALTIN İLE DİJİTAL ALTININ YENİDEN BİRLİKTELİĞİ

        -İki varlığın yeniden birlikte hareketi düşüş yönünde de, yükseliş yönünde de olabilir. Fakat altının kısa sürede yönünü yeniden yukarıya çevirmesine ve Bitcoin ile birlikte hareket etmesine düşük olasılık veriliyor. Bu ihtimal seçenek dışı gibi.

        -Ancak kripto paraların ve Bitcoin’in hedeflediği rekor düzeyi geçmesi ve bir süreliğine gerileme eğilimine girmesi daha yüksek olasılık gibi.

        -Altının da bir süreliğine yatay, hatta düşüş eğiliminde olmasını ve ardından uzun vadeli yükselişine geri dönmesini bekleyenler var. İşte bu beklenti ile kripto paralar için yapılan tahmin çakışıyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar