Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sonunda FED bugüne kadarki en agresif piyasa müdahalesini ve en büyük destek paketini açıkladı. Şirket, yerel yönetim tahvilleri, tüketici ve öğrenci kredilerini de kapsayan varlık alımı sınırsız ve ucu açık olacak. Miktarı ve süresi duruma bağlı, “gereken miktarlarda” olacak.

        Bir anlamda sonsuza kadar gidebilecek bir varlık alımını yapacak FED bunun karşılığında dolar verecek. Dolayısıyla FED dolar likiditesini sınırsız biçimde artırabilir de. Dünkü açıklamasıyla bunu dedi ve taahhüt etti.

        TRİLYON DOLARLIK PAKET ENGELİ

        -Bunu da son dönemde piyasaların büyük satış yaşadığı Pazartesi gününde yaptı. Etkisi oldu mu denirse, bence oldu. Ciddi dalgalanmaların ardından ABD piyasaları ılımlı kayıplarla günü tamamladı.

        -Bu etkinin sınırlı kalmasında virüs salgınına önlem için Kongre’den geçmesi beklenen trilyon dolarlık harcama paketinin Demokratlar ile Cumhuriyetçiler’in anlaşamamasının payı da yüksekti. Paket hane halkınadoğrudan yardım çeki verilmesini de içeriyordu.

        YİNE DE DOLARIN ÖNÜNÜ KESTİ

        -FED’in bu agresif adımı bir başka önemli sonuç yarattı. Doların hızlı tırmanışını kesti. Geçen haftayı 103.825 ile 2003 yılı ortasından bu yana en yüksekten kapatan Dolar Endeksi dün 102.371’e kadar geriledi. Günü ise Cuma kapanışının altında bitirdi.

        -Önce yüzde 5.2 düşen Dolar Endeksi son 11 günde yüzde 9.6 değer kazanmıştı. Dünkü gerilemenin kesintisiz 11 gün süren artışın peşine gelmesi dikkat çekici. Bağlı olarak dolar/TL kuru 6.60’ın üzerine çıkmışken günü 6.55 düzeyinden yatay olarak kapattı, bu sabah saatlerinde 6.50’ye kadar gerileme gösterdi.

        -FED’in kamu kağıtları şirketlerin menkul kıymetlerini ve tahvillerini almaya başlaması büyük bir dolar likiditesinin piyasaya çıkmasıyla sonuçlanabilir. Bunun bir etkisi doların düşmesi, diğer etkisi de altının yükselmesi şeklinde oldu.

        -Borsalarda da bugün toparlanmaları görüyoruz. Ama bu toparlanma yine geçmiş günlerde olduğu gibi kalıcı olmayabilir.

        PARA VİRÜSE NE YAPAR?

        -Çünkü alınan bütün önlemler finansal piyasalardaki kanamayı ve ekonomideki daralmayı azaltmaya, ekonominin ve piyasaların kilitlenmesini önlemeye yönelik.

        -Ancak yaşanan şokun ana nedeni küresel virüs salgını ve salgına karşı alınan önlemlerin yan etkisinden.

        -Salgın konusunda da henüz pik nokta görülmedi, en kötüsü geride kalmadı. Para salgına ne yapabilir? Salgın hastalığının ilacı değil ki.

        -Salgının önlemi aşıda, tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde, karantinada, sosyal mesafede, insanların evlerinde kalmasında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde.

        UMUT HAVALARIN ISINMASINDA

        -Belki de kısmen havaların ısınması virüsü kırabilir. Hükümetlerin beklentisi ve stratejisi buna dayanıyor gibi. Nisan ayını bir çıkartsak belki en kötüsü geride kalacak. Mayısta yatışma başlayacak, haziranda ise kayda değer biçimde normalleşme olacak. Kısaca umutlar havaların ısınmasında.

        -Bu olasılık gerçekleşecekse zor geçecek iki ay daha var demektir.

        -İyimser sayılan böyle bir senaryoda küresel ekonomik açıdan yılın ikinci çeyreği büyük ekonomilerde berbat geçmeye aday.

        -ABD’de ikinci çeyrek daralmasını yüzde 30’a çıkartanlar bile var. İşsizlik oranını 10 kat artıran FED bölgesel başkanlarının açıklamalarını da okuduk.

        -Yapılan değerlendirmelerde ekonomide ve finansal piyasalarda yaşananların 2008 Küresel Krizini bile geride bırakacağı ve 1929 Büyük Buhranı'na benzediği görüşleri yer alıyor.

        İYİ KOŞULLARDA RESESYON KAPIDA

        -IMF, G20 telekonferansı için hazırladığı notta “En az 2008 krizindeki kadar kötü bir resesyon bekliyor” dedi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva da 1 trilyon dolarlık borç verme kapasitelerinin olduğunu belirterek 80 ülkenin acil yardım için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

        -OECD Genel Sekreteri Angel Gurria da, “Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik şokun şimdiden 2008’de yaşanan finansal krizden daha büyük hale geldiğini, dünyanın en büyük ekonomilerinin önümüzdeki aylarda resesyona girebileceğini” söyledi.

        -Uluslararası Finans EnstitüsüIIF de küresel büyüme tahminini yüzde 2.6’dan yüzde 1.5 daralmaya revize etti.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar