Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TYT örnek sorular yayınlandı! TYT örnek soruların analizi

        ÖSYM, Temel Yeterlilik Testi(TYT) örnek soruları yayımlandı.Yeni sorularda ÖSS tarzısoruların çokluğuna dikkatçeken ölçme ve değerlendirme uzmanları, bu anlayışın yerlitest yapılandırma anlayışıylaters düştüğünü belirtti.

        Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre, AnkaraÜniversitesi’nden Ömer Kutluve Hacettepe Üniversitesi’ndenNuri Doğan örnek TYTsorularını HABERTÜRK içinanaliz etti. Uzmanlar, yeni sınav sorularının daha uzun ve zorolacağına dikkat çekti. Örneksorularda en uzun Türkçesorusu 181 kelime, fen sorusu161 kelimeden oluşuyor.

        REKLAM

        TÜRKÇE ZORLAŞTI

        Ömer Kutlu, Türkçe testindeokuduğunu anlama becerilerinintüm sorularda ölçüldüğünübelirtti. Uzun metinlerin sınavları zorlaştırdığını vurgulayanDoğan, soruların ÖSS’ye benzediğini,bu anlamda geriyedönüş olduğunu savundu.Doğan, Yükseköğretim Kurulu(YÖK) ve Ölçme Seçme YerleştirmeMerkezi (ÖSYM) başkanlarınıniddia ettiği PISAsınavlarına benzer sorularıgöremediğini ifade etti. Kutlu,matematik sorularında yenilikolmadığını, çok uzun ve ÖSSsorularına benzediğini savundu.

        ÖĞRENCİLERİNDİKKATİ ÇEKİLECEK

        Kutlu, “Arthur Conan Doyle’ninSherlock Holmes romanı,Harry Potter, Game of Thrones’unörnek sorularda yeralması öğrencilerin dikkatiniçekecek. Piyanist ArthurRubinstein, Borges, Mevlânâ,Platon, Halil İnalcık gibi isimlerinyer alması sevindirici” diyekonuştu. Nuri Doğan, tarihsorularının ezbere dayalı olduğunukaydederek, “Felsefesoruları Türkçe sorularına benzetildi,metinler uzatıldı. Okumabecerilerini ölçmek her dersalanı için uygun olmaz” dedi.Din sorularının çoğunluğununbilgi ağırlıklı olduğunu belirtenDoğan, “Yeni felsefe ve dinsoruları daha zor olacak” diyekonuştu. Doğan, “ALES tarzı matematik soruları sorulmuş veöğrencilerden mantıksal çıkarımyapılması bekleniyor. Fentestinde kohezyon gibi yabancıterimlerin Türkçe karşılıklarıparantez içinde verilmiş, tamtersi olması gerekiyor. Bu anlayışyerli test yapılandırma anlayışınaters düşüyor” dedi

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa